Na de 2-1 nederlaag tegen Antwerp FC afgelopen weekend is KRC Genk voor het eerst sinds 18 oktober niet meer de leider in de Jupiler Pro League. Hoewel Dimitri de Condé gelooft dat de Limburgers nog steeds kans maken op het kampioenschap, is de Head of Football van mening dat het seizoen van Genk al succesvol zou zijn, zelfs zonder het behalen van de titel. De prestaties van het team waren dit seizoen buitengewoon positief en er hebben ook verschillende winstgevende transfers plaatsgevonden. Dit seizoen heeft Genk al voor 60 miljoen euro aan uitgaande transfers gerealiseerd, en het is zeer waarschijnlijk dat dit bedrag in de komende maanden verder zal toenemen.
SEIZOEN NU AL GESLAAGD?
Voorafgaand aan de start van de Champions' play-offs verklaarde Dimitri de Condé aan Het Laatste Nieuws dat het seizoen van KRC Genk ook geslaagd zou zijn zonder het behalen van de titel. Die uitspraak kon echter niet op veel bijval rekenen van Johan Boskamp, huidig analist en ex-coach van onder meer Genk. De Nederlander schrok van de woorden van De Condé en hij was het daar niet mee eens. “Als Genk geen prijs pakt, dan is hun seizoen wat mij betreft niet geslaagd. Kom nou, ze staan al het hele seizoen op kop en spelen het beste voetbal in België. Dan mag je met niets minder tevreden zijn dan die eerste plaats”, zei Boskamp aan Het Belang van Limburg.60 MILJOEN… AND COUNTING
De uitspraak van Dimitri de Condé vereist enige nuance. Ten eerste helpt de Head of Football op deze manier om de druk weg te nemen bij zowel de spelers als de coach, wat een bevrijd gevoel kan creëren met de gedachte ‘alles mag en niets moet’. Ten tweede legt de Condé daarmee de druk bij de andere titelkandidaten, zoals Union SG en de nieuwe leider Antwerp FC, hoewel zij ook proberen de druk van zich af te schuiven. Ten derde is het belangrijk om te benadrukken dat Genk dit seizoen voor in totaal 60 miljoen euro aan spelers heeft verkocht, met een positieve transferbalans van +35 miljoen euro. En dat is zeker niet onbelangrijk als zogenaamde ‘verkoopclub’.De gerealiseerde uitgaande transfers van KRC Genk dit seizoen (cijfers via de gespecialiseerde website Transfermarkt.com: Paul Onuachu (Southampton, 18 miljoen euro), Kristian Thorstvedt (Sassuolo, 10,15 miljoen euro), Junya Ito (Stade Reims, 10 miljoen euro), Jhon Lucumi (Bologna, 8 miljoen euro), Cyriel Dessers (Cremonese, 6,5 miljoen euro), Theo Bongonda (FC Cádiz, 3 miljoen euro), Iké Ugbo (Troyes, 3 miljoen euro), Andras Nemeth (Hamburger SV, 750 duizend euro) en Stephen Odey (Randers FC, 672 duizend euro): totaal 59,07 miljoen euro.
VERKOOPCLUB GENK
KRC Genk is een club die spelers verkoopt als onderdeel van haar strategie, waardoor transfers van levensbelang zijn voor de Limburgers. “Je moet weten vanwaar we komen. We hebben heel wat spelers verkocht. Ik denk aan Lucumi, Thorstvedt en Onuachu. Die zijn weg, dus in dat opzicht is ons seizoen al geslaagd”, gaf Dimitri de Condé duiding in datzelfde interview met Het Laatste Nieuws. Het feit dat Genk nog steeds een vzw (vereniging zonder winstoogmerk) is, maakt het op dit gebied niet altijd gemakkelijker op, omdat de club geen geldschieter heeft in geval van nood. Om te overleven, competitief te blijven en te kunnen groeien, is Genk als 'verkoopclub' afhankelijk van uitgaande transfers.PREMIER LEAGUE WILD VAN TRESOR
Het is zeer waarschijnlijk dat er tijdens de komende zomertransferperiode opnieuw enkele lucratieve verkopen zullen plaatsvinden bij KRC Genk. Verschillende sleutelspelers maken kans op een buitenlandse transfer, maar Dimitri de Condé zal er natuurlijk ook op toezien dat niet te veel van het huidige sterke team de club zal verlaten. Een van de spelers die veel interesse opwekt op de transfermarkt is Mike Trésor, de huidige assistenkoning van de Jupiler Pro League met een marktwaarde van 13 miljoen euro. Vooral Engelse clubs tonen stevige interesse, zoals Burnley FC, Brighton & Hove Albion, Leicester City, Brentford, Wolverhampton, Nottingham Forest en Newcastle. Er waren eerder dit jaar ook geruchten over Franse interesse, waarbij Stade Reims en Stade Rennais werden genoemd als geïnteresseerde clubs.RECORDTRANSFER EL KHANNOUSS?
Hoewel er een officieus akkoord bestaat tussen KRC Genk en Bilal El Khannouss dat de Marokkaanse aanvallende middenvelder ook volgend seizoen bij de club zal blijven, houdt de speler zelf alle opties open. In een recent interview met Het Belang van Limburg zei El Khannouss: “In voetbal weet je nooit. Kijk naar Onuachu. Op de allerlaatste dag van de transferperiode moesten hij en de club plotseling een beslissing nemen. Als er een aanbieding komt die je niet kunt weigeren…” Zijn naam staat in ieder geval genoteerd in de lijstjes van elke Europese grootmacht, waarbij Manchester City, Manchester United, Real Madrid, Napoli en Fiorentina in de afgelopen weken en maanden concreet genoemd werden als geïnteresseerde clubs.KRC Genk hoopt van Bilal El Khannouss (marktwaarde 11 miljoen euro) de duurste uitgaande transfer ooit te maken in België en Rik De Mil denkt dat dat ook zal gebeuren. Het Nieuwsblad vroeg aan de coach van Club Brugge welke speler in België het transferrecord kan verbreken (dat momenteel 32 miljoen euro bedraagt) en De Mil antwoordde volmondig met El Khannouss. “Als hij het geduld kan opbrengen en nog een paar stappen zet.” De jonge Marokkaanse international sprak in een gesprek met Eleven Sports in februari over zijn transferplannen en op de lange termijn wil hij naar zijn droomclub Real Madrid verhuizen. “Maar een transfer van KRC Genk naar Real Madrid afronden wordt een beetje moeilijk. Ik ga eerst een tussenstap maken, maar mijn volgende bestemming weet ik nog niet.”
ONVERMIJDELIJKE TRANSFER MUNOZ?
Ook Joseph Paintsil (marktwaarde 9 miljoen euro) speelde zich dit seizoen in de schijnwerpers door zijn ongelooflijke snelheid, talrijke doelpunten en assists. Zijn contract werd in september alvast met 4 jaar verlengd, maar dat neemt niet weg dat Brentford, Fulham en Brighton & Hove Albion hem graag willen aantrekken met het oog op het volgende seizoen. Het vertrek van Daniel Munoz (marktwaarde 9 miljoen euro) lijkt daarentegen realistischer, aangezien de rechtsback al geruime tijd boven het niveau van de Jupiler Pro League uitsteekt. De 26-jarige wordt bijna elke transferperiode gelinkt aan een vertrek uit Limburg, en in februari verklaarde hij opnieuw dat hij openstaat voor een mooie transfer. In een gesprek met Het Belang van Limburg gaf Munoz ook al aan dat hij een transfer zoals Paul Onuachu ambieert.NU OF NOOIT VOOR HEYNEN?
Bryan Heynen, de onmisbare leider in het team van coach Wouter Vrancken, bevindt zich op 26-jarige leeftijd op een punt in zijn carrière waar een buitenlandse transfer een logische stap zou zijn. Een transfer naar een buitenlandse competitie zou tevens gunstig zijn voor zijn kansen op een selectie bij de Rode Duivels. Op dit moment richt Heynen (marktwaarde 11 miljoen euro) zich echter niet actief op een transfer, maar in een interview met Het Belang van Limburg laat hij de mogelijkheid open. Hij benadrukt echter dat een transfer alleen zal plaatsvinden als alle aspecten kloppen: “Een transfer wordt alleen gemaakt als het complete plaatje juist is. Ik voel me erg goed bij Genk en zal niet zomaar vertrekken.”Angelo Preciado (marktwaarde van 4 miljoen euro) heeft dit seizoen op verschillende posities gespeeld, maar zelden op zijn natuurlijke positie als rechtsback. Dit komt doordat Daniel Munoz dit jaar een onbetwiste kracht is gebleken op de rechtsbackpositie, die juist de meest natuurlijke positie van Preciado is. Hierdoor heeft Preciado slechts sporadisch als rechtsback gespeeld dit seizoen. Na zijn sterke prestaties (als rechtsback) tijdens het Wereldkampioenschap met Ecuador, heeft Preciado de interesse gewekt van clubs zoals Internazionale, Lyon, Strasbourg, Flamengo en Atlético Mineiro.