De huidige competitie is nog niet afgelopen, maar KRC Genk heeft reeds een eerste zomertransfer gerealiseerd met Joris Kayembe. De veelzijdige 28-jarige speler biedt het team van Wouter Vrancken nieuwe opties, aangezien Kayembe zowel als linksback en als centrale verdediger kan spelen. Dit zal Vrancken meer flexibiliteit geven op deze posities, waar dit seizoen amper concurrentie was. Kayembe brengt voornamelijk offensieve kwaliteiten met zich mee, wat past binnen de visie van coach Vrancken. Aan de andere kant is de Belgisch-Congolese speler defensief veel minder sterk in vergelijking met zijn toekomstige concurrenten Gerardo Arteaga en Mark McKenzie.
Offensief machtsvertoon bij Genk
Wouter Vrancken is een coach die altijd oog heeft voor de organisatie van zijn team, maar ook vasthoudt aan een offensieve en aantrekkelijke speelstijl. “Je gaat toch liever naar een ploeg kijken die voluit voor doelpunten gaat, dan naar een ploeg die geen goal wil slikken?” zei hij begin dit seizoen in een uitgebreid interview met Het Laatste Nieuws. Vrancken staat voor gepassioneerd voetbal, waarbij offensief en mooi voetbal centraal staan. Het is dan ook geen toeval dat zowel KV Mechelen vorig jaar als KRC Genk dit jaar worden beschouwd als de best voetballende ploegen van het land. Genk heeft dit seizoen indruk gemaakt met een indrukwekkende aanval, waarbij ze maar liefst 83 doelpunten hebben gescoord, meer dan elke andere ploeg in België.Maar de defensieve stabiliteit is zoek
Tot en met januari combineerde KRC Genk dit offensieve machtsvertoon met een sterke verdediging, waarbij ze gemiddeld slechts 0,86 tegendoelpunten per wedstrijd incasseerden. Maar sinds februari is er een duidelijke kentering opgetreden en is de defensieve stabiliteit van Genk zoek. Het gemiddelde aantal tegendoelpunten per wedstrijd is ondertussen bijna verdubbeld naar 1,56 en alleen al in de Champions’ Play-offs is dit zelfs 1,75 tegendoelpunt per match (!). De defensie vertoont steeds meer kwetsbaarheid en dit vormt een van de redenen waarom de Limburgers hoogstwaarschijnlijk de titel niet zullen pakken. Met het oog op het volgende seizoen is een kwaliteitsinjectie in de verdediging dan ook van groot belang. Genk heeft al een eerste stap gezet met Joris Kayembe (Sporting Charleroi) als een zomertransfer.Concurrent voor Arteaga én McKenzie
Joris Kayembe staat bekend om zijn sterke offensieve en fysieke kwaliteiten, gedurfde aanvallende speelstijl, dribbelvaardigheden, techniek en snelheid. Leiderschap ook, want bij Sporting Charleroi is hij een van de bazen van de kleedkamer. Hoewel Kayembe dit seizoen voornamelijk als linksback heeft gespeeld, heeft hij ook meermaals als centrale verdediger gefungeerd door verschillende omstandigheden. En die polyvalentie was een van de redenen waarom Genk hem aantrok. Bij de officiële aankondiging van de transfer van Kayembe vermeldde de Genkse clubwebsite dat hij in de eerste plaats de concurrentie met Gerardo Arteaga moet aangaan als linksback, maar dat hij ook links centraal achterin een extra troef vormt voor Wouter Vrancken.Joris Kayembe staat voor een uitdagende taak om volgend seizoen de concurrentie aan te gaan op twee posities: linksback met Gerardo Arteaga en links centraal achterin met Mark McKenzie. Maar dat belooft zeker geen gemakkelijke opdracht te worden voor hem. Uit de prestaties van dit seizoen blijkt namelijk dat Kayembe offensief gezien beter presteert dan Arteaga en McKenzie op beide posities, maar defensief gezien minder indruk maakt in vergelijking met de Mexicaan en de Amerikaan. Hoewel Kayembe zeker een toegevoegde waarde kan bieden in het aanvallende aspect van het spel binnen het team van Wouter Vrancken, is hij defensief gezien niet direct een uitblinker. Dit kan een probleem vormen, aangezien de Genkse verdediging juist behoefte heeft aan meer stabiliteit, zoals blijkt uit de eerder genoemde cijfers.
Arteaga en McKenzie defensief (veel) sterker, Kayembe offensief sterker
Dimitri de Condé hoopt dat Joris Kayembe onder de vleugels van Wouter Vrancken zich verder kan ontwikkelen als speler en volledig kan opbloeien in de attractieve speelstijl van KRC Genk. Het is juist deze aanvallende speelstijl die Kayembe aansprak en een van de redenen was voor zijn keuze om bij de Limburgse club te tekenen. Dit seizoen heeft Kayembe als linksback bij Sporting Charleroi 1.438 minuten gespeeld, waarin hij een enorme bijdrage heeft geleverd aan de aanval. In vergelijking met Gerardo Arteaga bij Genk heeft Kayembe dit seizoen veel meer aanvallende impulsen voorzien. Hij verstuurt dubbel zoveel voorzetten, dribbelt meer en beter, is efficiënter in zijn talrijke aanvallende acties en creëert meer kansen.Gerardo Arteaga wordt vaak een gebrek aan offensieve impact aangewreven dit seizoen, en de komst van Joris Kayembe zou dus duidelijk een antwoord moeten bieden op dit vlak. Maar het is belangrijk om te benadrukken dat een verdediger in de eerste plaats ook defensief goed werk moet leveren. En op dat gebied presteert Arteaga aanzienlijk beter dan Kayembe. Arteaga blinkt uit in zuivere passing, heeft een meer voetballend profiel, is sterker in de lucht, lijdt minder balverlies, recupereert meer ballen en is defensief constanter. Als linksback behaalt Kayembe een efficiëntie van 59% in al zijn acties, terwijl Arteaga veel hoger scoort met een gemiddelde van 68%.
Naast zijn optredens als linksback heeft Joris Kayembe dit seizoen ook 841 minuten gespeeld als linker centrale verdediger. Op deze positie zal hij bij Genk moeten concurreren met Mark McKenzie, wat naar verwachting een nog zwaardere concurrentiestrijd zal worden dan die met Gerardo Arteaga op de linksbackpositie. Als centrale verdediger heeft McKenzie verschillende sterke punten ten opzichte van Kayembe. Hij passt beter, is fysiek sterker, wint meer (lucht)duels, telt meer intercepties en balrecuperaties, en zijn efficiëntie in alle aangegane acties is hoger. Aan de andere kant onderscheidt Kayembe zich als centrale verdediger door meer initiatief te nemen op offensief gebied. Hij levert meer progressieve passes, voert versnellingen uit, dribbelt en zelfs voorzetten.