Het was de grote droom van Dimitri de Condé dat Ally Samatta de opvolger van Paul Onuachu zou worden bij KRC Genk. Helaas kon Samatta tijdens zijn tweede periode in Limburg niet voldoen aan de verwachtingen en daarom zag de Condé zich genoodzaakt om de dure aankoopoptie in het huurcontract met Fenerbahçe, naar verluidt ter waarde van 4,5 miljoen euro, niet te lichten. Dit betekent dat Samatta nu voor een roemloze aftocht naar Turkije staat. Deze nieuwe breuk zal ongetwijfeld een grote emotionele impact hebben op zowel de spits zelf als op de Condé, die hoopte dat Samatta succesvol zou zijn bij Genk.
Samatta lost de verwachtingen niet in
Woensdag bevestigde Wouter Vrancken tijdens de persconferentie dat de aankoopoptie op Ally Samatta niet zal worden gelicht, waardoor de Tanzaniaanse spits terugkeert naar Fenerbahçe. “De focus ligt nu op het aantrekken van een nieuwe spits. Dimitri de Condé en zijn ploeg zijn daar heel hard mee bezig”, zei de coach. Het was al geruime tijd bekend dat de kans erg klein was dat Samatta bij Genk zou blijven, gezien zijn prestaties dit seizoen niet rechtvaardigden dat de aankoopoptie ter waarde van naar verluidt 4,5 miljoen euro zou worden gelicht. Samatta wist geen indruk te maken in zijn tweede passage bij Genk en hij speelde zelden of nooit een hoofdrol in de ploeg.In de eerste helft van het vorige seizoen fungeerde Ally Samatta voornamelijk als back-up voor de incontournable Paul Onuachu. Toen de Nigeriaanse doelpuntenmachine echter vertrok naar Southampton, bood dit een unieke kans voor Samatta om zich te bewijzen als eerste spits. Helaas verloor Samatta al snel het momentum aan Tolu Arokodare, die op zijn beurt zowel fysiek als tactisch nog niet was aangepast aan het spel onder Wouter Vrancken. Samatta bleek geen waardige vervanger te zijn voor Onuachu, ondanks dat dit wel het idee en de grote droom was van Dimitri de Condé. De Head of Football wilde Samatta twee jaar geleden al binnenhalen als opvolger van Onuachu.
De opvolger van Onuachu (bis)
In 2021 was Dimitri de Condé proactief bezig met het voorbereiden van de mogelijke transfer van Paul Onuachu, die uiteindelijk niet plaatsvond. Tijdens deze periode werd Ally Samatta beschouwd als een interessante optie voor KRC Genk. Het idee was om Samatta op huurbasis aan te trekken, omdat een definitieve transfer financieel niet haalbaar was. Het verhaal van Samatta zat er op dat moment al een tijdje op bij Fenerbahçe, maar hij wilde pas aan het einde van dat seizoen een beslissing nemen over zijn toekomst. Uiteindelijk koos hij er toen voor om naar Antwerp FC te gaan.Ally Samatta is uiteraard een totaal ander type spits dan Paul Onuachu. De Nigeriaan is een zeldzaam exemplaar in het Europees voetbal en heeft op zijn eigen manier aan de verwachtingen voldaan bij Genk. Helaas kon Samatta helemaal niet dezelfde impact maken. Na de wedstrijd tegen Antwerp FC merkte René Vandereycken op dat Samatta op een gegeven moment gemakkelijk aan de kant werd gezet in een duel door de frêle Arthur Vermeeren. “Ik denk niet dat hij daartoe in staat was geweest had daar Onuachu gestaan”, zei Vandereycken in Het Nieuwsblad. Ook Marc Degryse stelde al vroeg vast dat Samatta geen Onuachu zou worden.
Het Nieuwsblad merkte op dat Ally Samatta niet meer dezelfde speler is zoals begin 2020, toen hij zich op zijn piek bevond tijdens zijn eerste periode bij KRC Genk. In de ogen van de krant was de 30-jarige afgelopen seizoen een schim van de speler die ooit furore maakte bij Genk. “Er gaat geen dreiging meer van uit. … Samatta is niet meer de spits die hij geweest is.” Zijn prestaties rechtvaardigen dan ook niet dat Genk de aankoopoptie zou lichten in de huurovereenkomst met Fenerbahçe, waarbij naar verluidt zo'n 4,5 miljoen euro gemoeid zou zijn. Samatta staat nu voor een roemloze aftocht richting Turkije, waar hij nog een contract heeft van één seizoen maar eveneens geen toekomstperspectief meer lijkt te hebben.
Liefde tussen Samatta, de Condé en Genk
Sinds zijn vertrek bij KRC Genk aan het begin van 2020 is de carrière van Ally Samatta steil bergafwaarts gegaan. Het afgelopen seizoen bood hem een van de laatste kansen om zijn loopbaan weer in een positieve richting te sturen, en waar kon hij dat beter doen dan bij zijn vertrouwde Genk? Dimitri de Condé verwelkomde Samatta aan het begin van het vorige seizoen met open armen, en de Head of Football stond voor een moeilijke beslissing toen het tijd was om afscheid te nemen van Samatta. “We gaan zeker overwegen om hem te houden, maar of dat zo gaat zijn, dat zien we binnenkort wel. De kans is reëel dat hij blijft”, zei de Conde in april. “Hij heeft heel veel liefde voor de club en dat heb ik nog maar zelden gezien bij een speler.”Het vertrek van Ally Samatta zal ongetwijfeld een grote emotionele impact hebben op Dimitri de Condé, die het eerste afscheid van Samatta in 2020 als het zwaarste vertrek in vijf jaar beschouwde. “Als er één vedette was in onze kleedkamer, was hij het. Maar dat zag je niet aan hem. Zijn respect voor de fans, zijn positivisme, als mens is hij zo puur”, zei de Condé toen. Nu zal ook Samatta zelf tijd nodig hebben om deze tegenslag te verwerken. In maart gaf hij aan Het Laatste Nieuws al aan dat Genk zijn tweede thuis is geworden. “Ik denk dat iedereen wel weet dat ik hier de komende jaren nog wil voetballen. Ik heb op veel plaatsen gezeten. Nergens voelde ik me zo goed als in Genk.”