Matias Galarza werd vorig seizoen twee keer naar Jong Genk gestuurd vanwege disciplinaire redenen, maar met een jaar vertraging staat hij eindelijk op het punt om in Limburg door te breken. Hoewel zijn voetballende kwaliteiten altijd duidelijk aanwezig waren, heeft hij de afgelopen maanden eindelijk ook mentaal de klik kunnen maken.
Hierdoor lijkt Genk een mogelijke kapitaalvernietiging van 6 miljoen euro te voorkomen, want de op drie na duurste aankoop in de clubgeschiedenis begint steeds meer te heersen op het veld.
Twee keer naar Jong Genk teruggezet
KRC Genk heeft vorige zomer aanzienlijke financiële inspanningen geleverd om Matias Galarza naar de club te halen. De Limburgers betaalden maar liefst zes miljoen euro voor de Argentijnse middenvelder, waarmee hij de op twee na duurste aankoop in de clubgeschiedenis is.
Zijn eerste seizoen in Limburg verliep echter heel teleurstellend en de grootste problemen waren vooral van mentale aard.
Volgens Het Belang van Limburg vertoonde Galarza onprofessioneel gedrag, zoals het missen van een afspraak voor een MRI-scan van zijn hamstring, te laat terugkeren uit Argentinië en het niet nakomen van andere verplichtingen.
Als reactie op deze problemen kreeg Galarza in januari al een stevige berisping van Dimitri de Condé en Wouter Vrancken, gevolgd door een degradatie naar Jong Genk. Hoewel hij in maart een nieuwe kans kreeg bij de A-kern, bleek dat Galarza niet uit zijn fouten geleerd had.
In mei besliste KRC Genk, na een gesprek tussen de Condé en Vrancken, dat Galarza het vorige seizoen zou afmaken bij Jong Genk. “Hij is mentaal nog niet klaar om mee te stappen in het verhaal van de A-kern”, luidde het.
Deze beslissing bracht echter het risico van een enorme kapitaalvernietiging met zich mee, gezien de aanzienlijke investering van 6 miljoen euro in de speler en het feit dat hij al twee keer binnen één seizoen naar de tweede ploeg was gestuurd.
Galarza maakt draait de (mentale) knop om
De club gaf Matias Galarza de nodige tijd om zich aan te passen, maar zijn integratieproces verliep veel moeizamer dan aanvankelijk verwacht. Galarza kwam uit een heel andere cultuur en was niet bekend met de Engelse taal.
Bovendien was het zijn eerste ervaring in het buitenland, wat de uitdagingen van zijn aanpassing vergrootte. Om zich beter te kunnen uitdrukken, begon Galarza verplicht Engelse lessen te volgen, en binnen de club bleef het geloof in de Argentijnse middenvelder erg groot.
Dimitri de Condé omschreef Galarza's situatie als speciaal, maar hij merkte op dat het bij Joseph Paintsil ook even had geduurd vooraleer hij ontploft is.
In de voorbereiding op het nieuwe seizoen kreeg Galarza een derde kans bij KRC Genk. Op het veld bevestigde hij zijn grote kwaliteiten, die hij vorig seizoen slechts af en toe kon laten zien, maar het was vooral op mentaal gebied dat hij grote vooruitgang boekte in de afgelopen maanden.
Wouter Vrancken verklaarde tijdens de voorbereiding dat hij niets aan te merken had op Galarza, zowel op als naast het veld. Het viel de coach ook op dat de middenvelder zeer gefocust was, altijd op tijd kwam en zijn afspraken nakwam.
In het nieuwe seizoen kreeg hij kansen in de basisploeg en daarin stelde hij zelden teleur.
Galarza speelt Hrosovsky uit de ploeg
In een interview met Het Nieuwsblad vertelde Galarza dat hij veel heeft moeten leren bij KRC Genk, zowel op als naast het veld. Voor hem betekende het afgelopen tussenseizoen een nieuwe start, en de geboorte van zijn tweede kind gaf hem extra boost.
De jonge Argentijn hield zich vast aan het verhaal dat bijna elke buitenlandse nieuwkomer in Genk minstens één seizoen nodig heeft om zich aan te passen. “Heel veel grote spelers die hier zijn gepasseerd, kwamen er pas door in hun tweede seizoen. Dat moest mij ook lukken.”
Dit seizoen is Galarza goed bezig om zijn stevig prijskaartje van 6 miljoen euro te rechtvaardigen en het vertrouwen van Dimitri de Condé en Wouter Vrancken terug te betalen.
Hij heerste onder meer in de wedstrijden tegen Anderlecht en Demirspor, en hij heeft zich in de voorbije weken ontwikkeld tot een waardevolle vervanger voor de geblesseerde Bryan Heynen.
Ondertussen heeft Heynen zijn plaats in de basisploeg terug opgeëist, en heeft de 21-jarige nu zelfs Patrik Hrosovsky uit de ploeg gespeeld.
Vrancken: “Hij heeft enorm goeie voetjes”
“De Argentijn zorgt voor meer power op het middenveld”, merkte Thomas Chatelle op in Het Belang van Limburg. Met Galarza in de ploeg is er meer vuur en temperament, en het spel wordt verticaler en strijdlustiger.
“We wisten dat Galarza dit kon, zijn voetbaltechnische kwaliteiten hebben altijd buiten kijf gestaan”, zei Vrancken over hem.
“Maar hij moest nog leren leven als een prof. Zowel op als naast het veld heeft Galarza een totale gedaanteverwisseling ondergaan. (Lacht) We dachten in net begin dat hij zijn broer gestuurd had. En dan zie je op het veld zijn niveau ook snel stijgen", aldus de coach van KRC Genk.
Galarza bezit alle vereiste kwaliteiten die belangrijk zijn in het moderne voetbal. Hij profileert zich als een creatieve nummer zes, dankzij zijn uitstekende technische vaardigheden en positionering.
Vanuit die positie kan de Argentijn aanvallen opzetten en heeft hij het vermogen om op het juiste moment diep te gaan, waardoor hij een numeriek overwicht op het middenveld kan creëren. Hij heeft een uitstekend spelinzicht, dribbelt goed en kan nauwkeurige korte passes geven.
“Galarza heeft enorm goeie voetjes”, bevestigde Wouter Vrancken begin vorig seizoen al.
Zuid-Amerikaanse pitbull
Bovendien brengt de Argentijn ook veel energie en de typische Zuid-Amerikaanse grinta met zich mee. Hij is als een pitbull op het veld, een krijger die vol passie speelt en bovendien uitstekend kan voetballen.
Aan de andere kant moet Galarza nog werken aan zijn timing om op het juiste moment een bepaalde actie te maken of een risicovolle pass te geven.
Zo was hij begin dit seizoen samen met Hrosovsky betrokken bij een tegendoelpunt tegen Servette Genève, na wat onnodig balverlies. Ook zijn positionering moet nog verbeteren, omdat hij soms te veel ruimte weggeeft in zijn rug.