Dit seizoen incasseert Club Brugge gemiddeld exact één doelpunt per wedstrijd, maar in de voorgaande drie seizoenen was dat gemiddelde zelfs nog hoger.
Dit maakt het des te vreemder dat Vincent Mannaert afgelopen zomer niet heeft geïnvesteerd in de komst van een extra centrale verdediger.
Veel opties maar Club drukt niet door
Afgelopen zomer maakte Abakar Sylla een transfer naar RC Strasbourg voor 20 miljoen euro, waarna Club Brugge geen directe vervanger aantrok voor de Ivoriaanse verdediger.
Dit besluit werd genomen ondanks een grondige analyse van verschillende spelers, gaande van Kristoffer Ajer (Brentford FC), Pascal Struijk (Leeds United), Chris Richards (Crystal Palace), Marcao (Galatasaray) tot zelfs Elias Cobbaut (Parma Calcio).
Lange tijd werd Maxime Estève (Montpellier HSC) beschouwd als de absolute prioriteit voor Club Brugge. In de voorbije zomermercato meldde Le Figaro, op basis van informatie van France Bleu Hérault, zelfs dat er een akkoord in de maak was tussen Club Brugge en Montpellier.
De meest gelezen Franse krant meldde dat Blauw-Zwart bereid was om de gevraagde transfersom van 7 miljoen euro te betalen, maar ondanks de sterke geruchten vanuit Frankrijk heeft Vincent Mannaert nooit een concreet aanbod op tafel gelegd voor Estève.
Een bedrag van 7 miljoen euro voor een centrale verdediger is best wel veel geld voor Club Brugge, aangezien dit Estève de duurste verdediger ooit in het Jan Breydelstadion zou hebben gemaakt.
Het Nieuwsblad bevestigde dat Estève op de longlist stond, maar dat Club Brugge hem finaal niet interessant genoeg vond om door te duwen.
Een lonkend crisisje
Club Brugge koos er afgelopen zomer dus voor om geen nieuwe centrale verdediger aan te trekken voor het nieuwe voetbalseizoen. Dit besluit werd onder andere genomen met als doel om het spelersbestand te verkleinen en om de loonkosten te beheersen.
De club moest zich namelijk aanpassen aan de nieuwe financiële realiteit, aangezien ze voor het eerst in jaren niet kon rekenen op de inkomsten uit de lucratieve Champions League.
Hierdoor heeft Club Brugge afgelopen zomer ‘slechts’ de helft van de 55 miljoen euro aan transferinkomsten besteed aan nieuwe aanwinsten. Daarnaast gelooft de staf in het potentieel van Jorne Spileers en Joel Ordonez. “Het zou zot zijn om hen te blokkeren”, stelde Het Nieuwsblad.
Maar een dikke maand na het sluiten van de zomermercato is het wel duidelijk dat Club Brugge wellicht baat had gehad door de komst van een extra kwalitatieve verdediger. Club behaalde tot nu toe amper 16 punten op 27, wat minder is dan vorig seizoen onder Carl Hoefkens.
Bovendien kon het al 4 wedstrijden niet meer winnen en telt al 10 wedstrijden zonder clean sheet. “Een lonkend crisisje”, stelt Het Laatste Nieuws zelfs.
Geen enkele topper in de defensie
De defensie van Club Brugge maakt dit seizoen veel fouten en oogt erg kwetsbaar, maar ook het middenveld draagt bij aan het feit dat de ploeg gemakkelijk doelpunten slikt: gemiddeld één goal per competitiewedstrijd. “Dat wordt stilaan een probleem”, stelde Het Nieuwsblad vast.
“Dat zorgt voor ongerustheid”, klonk het bij Peter Vandenbempt op Sporza. Er wordt te veel ruimte weggegeven tussen de linies, de omschakeling loopt niet zoals gepland, en dat levert problemen op. “We zijn te instabiel om voor een rustige avond te zorgen”, zei Simon Mignolet zelfs.
René Vandereycken was kritisch in zijn analyse voor Het Nieuwsblad en benadrukte dat Club Brugge dit seizoen niet moet rekenen op de defensie om kampioen te worden.
“Want als je de namen van de verdedigers overloopt: van wie ben je dan onder de indruk? Sorry, maar daar zit geen enkele topper bij of geen enkele speler die international is.” Hoewel Jorne Spileers een topper in wording is, en Joel Ordonez naar verluidt erg veelbelovend, zijn ze op dit moment nog geen absolute topspelers.
Vandereycken was dan ook erg verbaasd dat Vincent Mannaert afgelopen zomer geen versterkingen op deze positie heeft aangetrokken.
Al drie seizoenen defensieve problemen
“Ik vind het jammer – en bijna onbegrijpelijk – dat ze er bij Club ondanks hun enorme vooruitgang de laatste jaren en al hun financiële middelen niet in geslaagd zijn om een goeie linksvoetige centrale verdediger te halen.”
Een terechte opmerking van de voormalige bondscoach van de Rode Duivels, aangezien de defensieve kwetsbaarheid bij Club Brugge al veel langer een groot probleem is dan dit seizoen.
Dit seizoen incasseert Club gemiddeld exact één doelpunt per wedstrijd, maar in de voorgaande drie seizoenen was dat gemiddelde zelfs nog hoger: 1,23 in 2022-23, 1,28 in 2021/22 en 1,02 in 2020/21.
Het is bovendien ook al drie seizoenen geleden dat Club Brugge voor het laatst de beste verdediging van België had en het gemiddelde aantal tegendoelpunten lager dan één lag.
De verdedigende problemen dateren dus al van veel langer geleden, en ook intern werd deze analyse ongetwijfeld al gemaakt. Dit maakt het des te vreemder dat Vincent Mannaert afgelopen zomer niet heeft geïnvesteerd in de komst van een extra centrale verdediger, ondanks de kosten die dit met zich mee had gebracht.
Club Brugge (competitie + Europees)
Gemiddelde tegendoelpunten per wedstrijd
2023-24: 1 2022-23: 1,23
2021-22: 1,28 2020-21: 1,02 (beste defensie van België)
2019-20: 0,88 (beste defensie van België)