Aziz Ouattara arriveerde in januari 2022 van Hammarby als één van de meest veelbelovende defensieve middenvelders uit Scandinavië, maar in een periode van bijna twee jaar tijd heeft hij amper goede prestaties geleverd bij KRC Genk.
De 22-jarige en fysiek impressionante Ivoriaan kende strubbelingen met Wouter Vrancken, hij leek zich vorig seizoen te herpakken, maar uiteindelijk voldoet hij als ‘atypische Genk-speler’ niet aan de standaarden van de club.
Op technisch, positioneel en voetballend vlak blijft hij achter, en zijn algemene inbreng op het Genkse spel is veel te beperkt, vooral wanneer je hem vergelijkt met zijn concurrenten zoals Bryan Heynen, Patrik Hrosovsky en Matias Galarza, die allen van een groter kaliber zijn dan hem.
Ouattara: krachtpatser een atypische Genk-speler
In januari 2022 werd Aziz Ouattara door KRC Genk aangetrokken en werd hij door de club voorgesteld als “één van de meest veelbelovende defensieve middenvelders uit Scandinavië.”
Tijdens zijn tijd bij het Zweedse Hammarby waren er vergelijkingen getrokken tussen Ouattara en zijn landgenoot Odilon Kossounou, terwijl sommige analisten zelfs gelijkenissen zagen met Yaya Touré.
Hoewel hij met hoge verwachtingen werd verwelkomd, slaagt de Ivoriaanse speler er helemaal niet in om aan deze expectaties te voldoen bij KRC Genk. In bijna twee jaar tijd wist hij bijvoorbeeld slechts 16 keer een basisplaats te bemachtigen.
Er zijn verschillende redenen waarom Wouter Vrancken zelden een beroep doet op Ouattara's diensten. Een belangrijke factor is dat de speelstijl van Ouattara niet helemaal past bij het gebruikelijke profiel van een speler in de ploeg van KRC Genk.
Hij wordt vooral gekenmerkt door zijn fysieke kracht en defensieve kwaliteiten, waardoor hij in feite een atypische Genk-speler is. “Een krachtpatser met vooral defensieve kwaliteiten, meer breker dan bouwer”, omschreef Het Belang van Limburg dat perfect.
Ouattara in conflict met Vrancken
Bovendien heeft het ook al eens stevig gebotst tussen Aziz Ouattara en Wouter Vrancken. Aan het begin van het vorige seizoen werd de Ivoriaan naar Jong Genk gestuurd omdat hij weigerde deel te nemen aan een wedstrijd van Jong Genk tegen Lommel.
“Aziz moet inzien dat niemand boven de groep staat”, zei Vrancken toen. Hoewel Ouattara zelf destijds aanstuurde op een vertrek, was een transfer van de verdedigende middenvelder toen absoluut geen optie voor Dimitri de Condé, en hij benadrukte dat Ivoriaan geduld moest hebben.
Ouattara voelde naar eigen zeggen dat hij te weinig speelkansen kreeg en hij was van mening dat hij aanspraak maakte op een basisplaats. Zijn weigering om voor Jong Genk te spelen, was een duidelijk signaal van zijn ontevredenheid en de overtuiging dat er iets moest veranderen.
Ouattara heeft toch nog een toekomst bij KRC Genk?
Begin dit jaar slaagde Aziz Ouattara er eindelijk in om de knop om te draaien en leerde hij geduld op te brengen. Met deze positieve instelling wist hij zich weer in de gunst van de coach te spelen, en door de blessure van Bryan Heynen kreeg hij onverwacht veel speeltijd in het vorige seizoen.
Ouattara bewees zich als een waardige vervanger voor Heynen, zij het met een geheel eigen speelstijl. De jonge Ivoriaan houdt van een potje bikkelen en hij liet zich vooral opmerken door zijn intensieve speelstijl en onstuimige tussenkomsten.
Dankzij zijn enorme volume, waarmee hij grote afstanden kan afleggen, was Wouter Vrancken ervan overtuigd dat hij de rol van Heynen zou aankunnen. Ouattara is fysiek sterk en imposant, ze hebben hem al enkele keren moeten intomen bij Genk, hij is sterk met het hoofd en hij heeft een grote actieradius.
“Voor ons is het duidelijk dat we een toekomst zien voor Aziz hier in Genk”, zei Vrancken.
Genk krijgt kop noch staart van ‘impressionante’ Ouattara
Aziz Ouattara heeft vorig seizoen enkele uitstekende wedstrijden gespeeld, en Joseph Paintsil noemde hem zelfs een Genk-speler die schromelijk onderschat wordt. “Impressionante verschijning, gooide gewicht in de schaal op middenveld, goede voeten”, zo luidde het oordeel van Het Nieuwsblad toen.
Dit seizoen kreeg Ouattara opnieuw de kans bij KRC Genk toen Bryan Heynen geblesseerd raakte, maar zijn prestatieniveau ligt aanzienlijk en zorgwekkend lager in vergelijking met het voorgaande jaar.
Tijdens de wedstrijd tegen KAS Eupen liet Ouattara zich - samen met Mujaid Sadick - binnen 1 minuut en 25 seconden gemakkelijk uitspelen door Charles-Cook, die de bal in het doel kopte. “Aziz is positioneel onbeholpen, zijn voetbal-gps heeft een update nodig”, beoordeelde Het Belang van Limburg.
In de wedstrijd tegen Cercle Brugge daarentegen speelde de Ivoriaan een beresterke wedstrijd als defensieve middenvelder net voor de defensie, waarbij hij vooral uitblonk in het neutraliseren van lange ballen, een rol waarin zijn kwaliteiten duidelijk het best tot uiting komen.
Het Nieuwsblad omschreef hem als een “rots in de branding” en Het Belang van Limburg merkte op dat “Krijger Ouattara een uitstekende wedstrijd speelde.”
Ouattara zet zichzelf buitenspel bij KRC Genk
In andere wedstrijden waarin hij heeft gespeeld dit seizoen, heeft Aziz Ouattara zeker bijgedragen met een extra dosis duel- en werkkracht, maar daar lijkt zijn bijdrage grotendeels op te houden.
Op technisch, positioneel en voetballend vlak blijft hij achter, en zijn algemene inbreng op het Genkse spel is veel te beperkt, vooral wanneer je hem vergelijkt met zijn concurrenten zoals Bryan Heynen, Patrik Hrosovsky en Matias Galarza, die allen van een groter kaliber zijn dan hem.
Tijdens de wedstrijd tegen Club Brugge leverde hij zelfs een ronduit teleurstellende prestatie af, waarna hij de afgelopen drie competitiewedstrijden steeds volledig op de bank heeft doorgebracht. Het lijkt erop dat Ouattara dit seizoen geen noemenswaardige vooruitgang heeft geboekt in vergelijking met het vorige seizoen.
Hierdoor klinkt de roep van de supporters om hem in januari van de hand te doen steeds luider, en bovendien lijkt het erop dat Vrancken niet meer op hem rekent. Maar met een doorlopend contract tot en met 2026, rijst de vraag of Dimitri de Condé nu wel bereid is om Ouattara op de transfermarkt te verpatsen.