Na zijn sterke prestaties vorig seizoen werd verwacht dat Europese clubs interesse zouden tonen in Mark McKenzie. Tot verrassing van velen meldde zich echter geen enkele club in Limburg, en dit seizoen lijkt de Amerikaan een terugval in zijn prestaties en een dalende vormcurve te vertonen.
Hoewel hij nog tot medio 2025 onder contract staat bij KRC Genk, heeft hij aangegeven zijn contract te willen verlengen. Ondanks zijn mindere prestaties dit seizoen, tonen Premier League-clubs zoals Brighton, West Ham, Everton, en Championship-club Leeds United interesse in de Amerikaanse verdediger.
Air McKenzie: topseizoen 2022/23
Vorig seizoen kon KRC Genk indrukwekkende aanvallende statistieken voorleggen dankzij spelers als Paul Onuachu, Mike Trésor en Joseph Paintsil. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de ploeg ook sterk was in het verdedigende opzicht.
Daniel Munoz, Gerardo Arteaga, Mark McKenzie, Carlos Cuesta en Maarten Vandevoordt hebben vorig seizoen herhaaldelijk laten zien dat zij grote verdiensten hebben in de sportieve hoogconjunctuur in de Cegeka Arena.
Het Belang van Limburg omschreef het Genkse centrale tweetal McKenzie en Cuesta als een onvermurwbaar duo dat als een stel trouwe waakhonden de Genkse kooi beschermde.
Wouter Vrancken weigerde bewust om andere sterspelers zoals Mike Trésor of Bryan Heynen op een voetstuk te plaatsen omdat de verdienste van Cuesta en McKenzie minder opviel maar minstens even groot was.
Mark McKenzie viel niet alleen op door zijn kwaliteiten in (lucht)duels en zijn defensieve sterkte, maar ook door zijn voetballend vermogen. Hij behield altijd rust en overzicht op het veld. ‘Air McKenzie’ wist ook regelmatig te scoren door zijn dominantie in de lucht.
“Als een NBA-speler die voor een dunk gaat”, analyseerde La Dernière Heure.
McKenzie groeit uit tot complete topverdediger
Vorig seizoen waren de prestaties van Mark McKenzie opvallend stabiel en constant, waarbij hij zelden fouten maakte. Dankzij zijn snelheid, duelkracht en uitverdedigende kwaliteiten groeide hij uit een complete en moderne verdediger.
McKenzie heeft bovendien hard gewerkt aan zijn leiderschapskwaliteiten en zijn profilering tegenover zijn tegenstanders. Hij heeft van niemand schrik, maar hij wil zich wel nog meer focussen op de mentale aspecten van het spel, om zijn tegenstanders angst in te boezemen.
Om dit te bereiken, kijkt hij op naar Antonio Rüdiger (Real Madrid). “Hij heeft vaak de strijd met de spits al gewonnen vooraleer er een bal getrapt is. Als je dat kan afdwingen op een voetbalveld, sta je ver”, zei de Amerikaan in Het Belang van Limburg.
Op alle vlakken heeft McKenzie grote vooruitgang geboekt in het vorige seizoen. Hij toonde verbeteringen in zijn positionering zonder bal, in zijn timing bij luchtduels, meer kalmte aan de bal en minder twijfel in bepaalde wedstrijdsituaties.
Geen toptransfer McKenzie: dalende vormcurve dit seizoen
Eind vorig seizoen schreef Geert Foutré in HUMO dat iedereen vol lof was over de Amerikaan, maar dat hij pas volgend (dit seizoen, red.) echt moest ontploffen. “In het beste geval blinkt de Amerikaan uit in de Champions League en betaalt een buitenlandse club meer dan tien miljoen.”
Mark McKenzie vertegenwoordigde een aanzienlijke investering voor KRC Genk, met een aankoopprijs van 5,35 miljoen euro, waarmee hij de vijfde duurste aankoop in de clubgeschiedenis van de Limburgers werd.
Na zijn sterke seizoen werd verwacht dat Europese clubs interesse zouden tonen in de Amerikaanse verdediger. Tot verrassing van velen meldde zich echter geen enkele club in Limburg, en dit seizoen lijkt McKenzie een terugval in zijn prestaties te vertonen.
Onder coach Wouter Vrancken wordt de defensie vrijwel continu blootgesteld aan man-op-man verdediging, wat het risico op tegendoelpunten met zich meebrengt. Vorig seizoen verliep dit plan succesvol dankzij collectieve druk en constante offensieve dekking van de verdedigers.
McKenzie speelde een cruciale rol door dicht bij de spits van de tegenpartij te blijven en zo de tegenaanval te onderbreken door de bal hoog te recupereren. Dit seizoen daarentegen vertonen de prestaties van McKenzie een neerwaartse trend, en hij heeft veel matige prestaties laten zien.
Als verdediger wordt hij (mede-)verantwoordelijk gehouden voor tegendoelpunten dit seizoen. Genk, vorig seizoen de derde minst gepasseerde defensie in de Jupiler Pro League, is dit seizoen afgezakt naar de vijfde plaats in de rangschikking der tegendoelpunten.
‘Beloning’ met contractverlenging?
In de voorbije wedstrijden waren de prestaties van Mark McKenzie erg wisselvallig. Tijdens de wedstrijd tegen Antwerp FC leverde hij een matige prestatie, waarbij hij onvoldoende rugdekking bood en samen met de rest van de verdediging tekortschoot.
Tegen Standard kwam hij als winnaar uit het duel met Wilfried Kanga, maar tegen AA Gent vertoonde hij onrustig uitvoetballen toen hij onder druk werd gezet. Ook in de bekerwedstrijd tegen KV Oostende speelde hij een matige match.
Hoewel McKenzie nog tot medio 2025 onder contract staat bij KRC Genk, wil de Amerikaan graag zijn contract openbreken bij de club. “We hebben al informeel gepraat”, zei McKenzie in oktober aan Het Belang van Limburg. “Laat me eerst presteren, dan zullen de gesprekken wel concreet worden.”
Ondanks zijn mindere prestaties dit seizoen, in vergelijking met de vorige jaargang, staat McKenzie wel in de belangstelling van Premier League-clubs Brighton, West Ham en Everton. Ook Leeds United, de nummer drie van de Championship, zou ook interesse tonen in hem.