KRC Genk legt zich niet zomaar neer bij beslissing van het Professional Refereeing Department (PRD) om de match tegen Anderlecht níét te laten herspelen. Zo kondigden de Limburgers aan dat ze verder zullen procederen. En daarvoor kunnen ze ook op begrip rekenen.
Vlak voor de feestdagen verloor Racing ondanks een sterke match van Paars-Wit (2-1). Achteraf bleek echter dat de wedstrijdleiding een grove fout had gemaakt. Tijdens de eerste helft werd een treffer van Yira Sor echter afgekeurd omdat hij na een strafschop te snel in de zestien stond. Maar ook spelers van Anderlecht stonden op dat moment al in de grote baklijn en dus moest de penalty in principe hernomen worden.
De arbitrage kende echter een vrije trap toe aan Anderlecht, wat niet conform de reglementen is. Genk besloot daarop om een procedure op te starten en eiste dat de wedstrijd opnieuw gespeeld zou worden. Maar uiteindelijk kreeg de vice-kampioen nul op het rekest. Zo oordeelde het PRD dat het ging om een 'menselijke fout' en dus niet om een inbreuk tegen de reglementen, waardoor de wedstrijd niet herspeeld zou kunnen worden.
Bedenkelijke dubbelrol
Racing legt zich daar echter niet bij neer. Zo liet de club inmiddels weten dat het verdere juridische stappen zal ondernemen om de beslissing aan te vechten. En Kristof Liberloo, chef sport van Het Belang van Limburg, lijkt begrip te hebben voor die beslissing. In een column voor de lokale krant stelt hij zich immers ook vragen bij de dubbelrol die het PRD vertolkt in de hele zaak.
Het PRD moest immers een verdict vellen, maar is tevens ook verantwoordelijk voor de betrokken refs. "U hoefde geen afstammeling van Judge Judy te zijn om te voorspellen welke beslissing het PRD uiteindelijk zou nemen. Het zou er namelijk alles aan doen om niet hoeven toe te geven dat de eigen topscheidsrechters uit de hoogste reeks van het profvoetbal het reglement niet kenden. Daarom koos het voor de schijnbaar makkelijkste weg: de menselijke fout. Maar het PRD vergist zich, het gezichtsverlies blijft gigantisch groot", klinkt het scherp.
Boterberg in de fout
Liberloo vraagt zich ook af wat de gevolgen zullen zijn voor onder meer VAR Jan Boterberg, die spelers van Anderlecht uit het oog zou zijn verloren omdat hij in allerijl de reglementen nog eens moest doornemen. Is zo iemand nog wel geschikt om op korte termijn opnieuw achter de schermen plaats te nemen? "Vergissen is menselijk, zeer zeker. En mensen vergissen zich. Ook wij. Maar we zouden in een ziekenhuis van de dienstdoende chirurg toch niet graag horen dat onze hartoperatie mislukt is omdat hij tijdens de ingreep plots in zijn cursus ‘Hoe plaats ik een bypass?’ was moeten beginnen bladeren", besluit Liberloo met een boutade.