Mohamed Bouchouari hoopt zich te bewijzen op winterstage in Tunesië. De Marokkaanse Belg is al 23 jaar en hij speelde nog geen enkele wedstrijd voor het eerste elftal van Anderlecht.
De rechtsback hoopt te profiteren van de blessure van Killian Sardella om zich in Tabarka de picture te spelen van Brian Riemer.
Bouchouari maakte twee seizoenen geleden indruk tijdens zijn uitleenperiode bij FC Emmen in de Eredivisie. Door zijn sterke fysieke en technische kwaliteiten kan Bouchouari omschreven worden als een type Daniel Alves.
Bouchouari (23) wil doorbreken bij eerste ploeg Anderlecht
Tijdens de winterstage in Tunesië besteedt Anderlecht bijzondere aandacht aan zijn jonge spelers. Verschillende RSCA Futures-spelers, waaronder Robbie Ure, Mohamed Bouchouari, Youri Lapage, Lucas Lissens, Luca Monticelli en Tristan Degreef, zijn aanwezig in Tabarka.
Deze kans biedt de youngsters een unieke mogelijkheid om indruk te maken op hoofdcoach Brian Riemer, in de hoop om definitief deel uit te maken van de A-kern. Mohamed Bouchouari, een aanvallende rechtsback, kan fungeren als back-up voor Louis Patris, die zelf invaller is voor de geblesseerde Killian Sardella.
Hoewel Bouchouari al 23 jaar is en een vaste waarde bij RSCA Futures, wacht hij nog steeds op zijn debuut in de A-kern. Desondanks koestert de ambitieuze Marokkaans-Belgische speler nog altijd de hoop om door te breken bij het eerste elftal van Sporting.
“Ik keerde terug naar Anderlecht met de ambitie om via de RSCA Futures door te breken bij de eerste ploeg”, zei Bouchouari in november aan Het Nieuwsblad.
Anderlecht zet proefperiode Bouchouari om in profcontract
Mohamed Bouchouari genoot (een deel) van zijn jeugdopleiding bij Anderlecht, maar in 2020 beproefde hij zijn geluk bij het Luxemburgse F91 Dudelange.
De offensief ingestelde rechtsachter speelde toen 14 Europese wedstrijden, waaronder in de Europa League en in de kwalificatie voor de Champions League, maar enkele maanden later keerde hij uiteindelijk terug naar Brussel.
Bouchouari trainde sinds begin 2021 mee met de A-kern van Sporting, en daar maakte hij indruk met zijn creativiteit en technische kwaliteiten. Na een proefperiode kreeg hij vervolgens een profcontract tot medio 2024 bij Anderlecht.
Bouchouari werd in eerste instantie niet beschouwd als een rechtstreekse aanwinst voor het eerste elftal van Anderlecht, maar hij mocht wel zijn kunnen bewijzen bij de RSCA Futures.
Voor jonge spelers is het doorgaans niet gemakkelijk om zich snel te onderscheiden in de Proximus Challenger League, want vooral op fysiek vlak wordt er leergeld betaald : leuke voetballers zijn niet per se goede voetballers.
Om zich beter in de kijker te kunnen spelen, en om zich beter te kunnen ontwikkelen op een hoger niveau, verkaste Bouchouari daarom in de zomer van 2022 op uitleenbasis naar FC Emmen.
Omgevormde aanvaller heeft longen als een paard
Mohamed Bouchouari heeft uitstekend gepresteerd in zijn avontuur in de Eredivisie. Onder coach Dick Lukkien telden slechts zes veldspelers meer speelminuten dan Bouchouari bij FC Emmen, waarbij de toen 21-jarige speler doorgaans de basis startte.
Ondanks dat FC Emmen zich in een benarde situatie bevond en uiteindelijk ook degradeerde, heeft Bouchouari zich toch weten te onderscheiden in Nederland. Lukkien uitte zich ook tevreden over de bijdrage van Bouchouari en in een interview met RTV Drenthe sprak de coach van FC Emmen lovende woorden over de huurling.
“Mohamed is omgevormd tot back en hij heeft veel dynamiek in zijn spel. Hij kan verdedigen en aanvallen en heeft longen als een paard.”
Bouchouari werd gevormd als flankaanvaller, maar tijdens zijn postformatie werd hij een paar linies teruggetrokken. Daarom levert Bouchouari op erg regelmatig basis aanvallende impulsen op de rechtsback, waarmee hij het verschil kan maken en de tegenstander in grote problemen brengt.
Hij is bovendien tweevoetig en hij kan ook op de linkerkant uit de voeten.
Bouchouari is een vleugelback à la Dani Alves
Objectief gezien behoorde Mohamed Bouchouari in het seizoen 2022/23 zelfs tot een van de beste aanvallende backs van de Eredivisie. Op het defensief gebied moest hij nog veel leergeld betalen, met een gestalte van 1 meter 70 is vooral de duelkracht een groot probleem, maar offensief is zijn profiel meer dan gemiddeld.
De Nederlandse competitie kende toen veel toppers op de back-posities zoals Devyne Rensch (Ajax), Milos Kerkez (AZ Alkmaar) en Jordan Teze (PSV Eindhoven), maar toch wist Bouchouari zich te onderscheiden.
En dat uitsluitend op het offensief gebied uiteraard, hij wordt niet voor niets omschreven als een vleugelback à la Dani Alves. Bouchouari was zelfs de offensief regelmatigste back van de Eredivisie en hij ondernam ook het meeste dribbels per wedstrijd.
Daarnaast telde hij het meest geslaagde offensieve duels en de meeste balcontacten in de box. Bij het aantal doelpogingen, voorzetten en versnellingen met de bal aan de voet per wedstrijd, stond hij mooi in de top vijf van alle backs van de Nederlandse competitie.