KRC Genk heeft Eduard Sobol gehuurd als vervanger voor de vertrokken Gerardo Arteaga. Sobol, die dit seizoen weinig speeltijd kreeg bij RC Strasbourg, presteert echter ondermaats in Limburg.
Zijn transfer roept vragen op, gezien hij eerder al te licht bevonden werd bij Club Brugge. Het besluit om Sobol te huren had ook te maken met de financiële situatie van de club, want er was niet veel budgettaire ruimte om te investeren in een betere linksback.
Makelaars leuren op de Belgische markt met Eduard Sobol
Oleg Iachtchouk en Sergiy Serebrennikov zijn in januari actief geweest op de Belgische markt om een nieuwe club te vinden voor hun cliënt Eduard Sobol (28), die geen speeltijd kreeg bij RC Strasbourg.
Hij werd aangeboden bij clubs als KVC Westerlo en AA Gent, maar uiteindelijk was het KRC Genk dat de kans greep.
De Limburgers zochten dringend een nieuwe linksback na het vertrek van Gerardo Arteaga naar Monterrey. Genk heeft Sobol voor de rest van het seizoen gehuurd, met een optie tot aankoop, waarmee RC Strasbourg erin slaagde om de overbodige speler van de hand te doen.
Hoewel Sobol bij Strasbourg weinig speelminuten kreeg - slechts 22 minuten in de Ligue 1 dit seizoen - heeft hij bij Genk de kans om zijn kwaliteiten te tonen. Bij Strasbourg stond Thomas Delaine aan de top van de keuzelijst, en zelfs bij blessures kreeg Sobol geen kans.
Marvin Senaya, een rechtsback, de voorkeur boven hem. Sinds zijn aankomst in januari vorig jaar voor 2,5 miljoen euro heeft hij dan ook geen impact gehad in de Franse ploeg.
BlueCo, de nieuwe Amerikaanse eigenaren van Strasbourg, hebben een toekomstgericht transferbeleid ingezet en hanteren een leeftijdslimiet van 23 jaar voor nieuwe aanwinsten op de linksbackpositie.
Bovendien had de club plannen om in januari nog een extra linksback aan te trekken, eentje met meer kwaliteit dan de Oekraïner.
Eduard Sobol gewogen en te licht bevonden voor Club Brugge
Exact één jaar geleden maakte Eduard Sobol een transfer van Club Brugge naar RC Strasbourg, na een periode van drieënhalf jaar bij de Belgische topclub. KRC Genk was dus goed op de hoogte van de kwaliteiten van de Oekraïense linksback, gezien zijn voorgeschiedenis in de Belgische competitie.
Men verwachtte dan ook dat Sobol geen lange aanpassingsperiode nodig zou hebben, behalve om de tactische principes van coach Wouter Vrancken onder de knie te krijgen. Racing Genk wist wat ze konden verwachten van Sobol en zou niet voor grote verrassingen komen te staan.
Bij Club Brugge stond Sobol bekend als een speler die goed lag in de groep en wiens professionele houding steeds werd gewaardeerd. Hoewel hij degelijk presteerde gedurende zijn tijd bij Club Brugge, werd altijd opgemerkt dat Sobol niet volledig voldeed aan de hoge sportieve eisen van de club.
Verschillende analisten, media en zelfs de fans van Club Brugge uitten herhaaldelijk hun bedenkingen over de meerwaarde van Sobol. De soms matige prestaties van Sobol waren onderwerp van discussie in de Belgische media.
“Hij mag blij zijn dat hij bij Club Brugge speelt.”, “Hij is niet de speler die blauw-zwart naar een hoger niveau zal tillen”. “Coach, bestuur en ploegmaats zijn zich bewust van het plafond van Sobol”, schreven de kranten in de voorbije jaren over Sobol.
Schutterende Sobol bij KRC Genk: “Brokkenpiloot komt op alle vlakken te kort”
Eduard Sobol was opgelucht toen hij de kans kreeg om RC Strasbourg achter zich te laten en twijfelde geen moment toen KRC Genk zich aandiende voor een huurdeal.
“Na een moeilijk jaar in Frankrijk is dit voor mij een kans om me te bewijzen. Die wil ik grijpen, zodat deze mooie club me in de zomer definitief overneemt. Het is mijn doel om hier zo lang mogelijk te blijven”, zei Sobol aan Het Nieuwsblad.
De integratie van Sobol verloopt vlot bij KRC Genk, waarbij Wouter Vrancken hem omschreef als een verstandige jongen die heel stabiel is in zijn hoofd. De Oekraïner vond snel zijn plaats binnen de groep, maar op het veld verliep de aanpassing minder soepel.
De omstandigheden waren niet gunstig voor Sobol: met weinig wedstrijdritme in de benen moest hij meteen knallen na het vertrek van Gerardo Arteaga.
Sobol maakte zijn debuut voor Genk in de wedstrijd tegen Oud-Heverlee Leuven, maar daarin had hij moeite om zich door te zetten. Tegen Union presteerde hij nog zwakker en tegen KV Mechelen bereikte zijn spel zelfs een dieptepunt.
Bill Antonio bleek een gesel voor Sobol en bezorgde hem een zeer lastige wedstrijd.“Een schutterende Sobol”, schreef Het Laatste Nieuws. “Sobol is voorlopig een brokkenpiloot die op alle vlakken tekortkomt”, beoordeelde analist Stef Wijnants.
“Sobol is na een half jaar bankzitten op zoek naar zichzelf”, stelde Het Belang van Limburg.
Vreemde transfer van Sobol staat meteen ter discussie
KRC Genk heeft in de wintermercato een bedrag van 12 miljoen euro binnengehaald door de verkoop van Daniel Muñoz en Gerardo Arteaga, wat de financiële situatie van de club ten goede komt en helpt om de jaarcijfers positief te houden.
Desalniettemin is het verschil in kwaliteit met hun vervangers Zakaria El Ouahdi en Eduard Sobol duidelijk merkbaar. De clubleiding van Racing Genk was zich nochtans bewust van het type speler dat ze binnenhaalden met Sobol: iemand die door Club Brugge en de Ligue 1 als niet goed genoeg werd bevonden.
“Die was eigenlijk niet voldoende voor Club, maar als rechtstreekse concurrent ga je hem dan wel halen. Vreemd. Soit, ik vind de twee vertrekkers gewoon kwalitatief beter dan de aanwinsten”, stelde Tom Boudeweel vast bij Sporza.
“Voorlopig nemen Eduard Sobol en Zakaria El Ouahdi de honneurs waar op de backposities. Dat is (nog) niet dezelfde kwaliteit”, merkte Het Laatste Nieuws op.
Het besluit om Sobol te huren had ook te maken met de financiële situatie van de club, zoals Dimitri de Condé toegaf in Het Belang van Limburg. Er was dus niet veel budgettaire ruimte om te investeren in een betere linksback.