Tijdens onderhandelingen over Antonio Nusa vroeg Club Brugge of Igor Thiago geen optie zou zijn als opvolger voor Ivan Toney. Dit zijsprongetje leidde uiteindelijk tot een opmerkelijke wending: de transfer van Thiago naar Brentford voor exact hetzelfde bedrag als de deal voor Nusa, namelijk 37 miljoen euro, inclusief 4 miljoen euro aan bonussen.
Thiago voldoet aan Brentford's hoge kwaliteitseisen en past in hun 'buy low, sell high'-strategie. Ondanks zijn recordaankoop beschouwt Brentford hem als een interessante investering en wil het op termijn flink wat winst boeken op hem.
Thiago naar Brentford: ‘vredesoffer voor Club Brugge’
Club Brugge en Brentford FC hadden in januari een principeakkoord bereikt voor de transfer van Antonio Nusa, gewaardeerd op een recordbedrag van 37 miljoen euro met bonussen.
Deze deal kwam uiteindelijk niet tot stand en uiteindelijk trok Nusa zelf finaal de stekker uit deze deal. Tijdens de onderhandelingen met Brentford deed Club Brugge echter een interessante zet.
De naam van Ivan Toney, de 27-jarige spits die door elke Engelse topclub wordt begeerd, werd ter sprake gebracht tijdens de gesprekken. Volgens Het Laatste Nieuws vroeg Club Brugge aan Brentford of Igor Thiago geen interessante optie voor hen zou zijn.
Dit zijsprongetje leidde uiteindelijk tot een opmerkelijke wending: de transfer van Thiago naar Brentford voor exact hetzelfde bedrag als de deal voor Nusa, namelijk 37 miljoen euro, inclusief 4 miljoen euro aan bonussen.
“Brentford FC wilde 37 miljoen euro geven voor dribbel/flankaanvaller Nusa, Club zegt ‘we hebben ook nog Thiago’ en hopla…” stelde De Zondag lacherig.
De recordtransfer van Thiago wordt door veel media en analisten beschreven als een soort vredesoffer van Brentford aan Club Brugge, eerder dan een doelgerichte en rationele transfer van de Bees.
Thiago is allerminst een bevlieging van Brentford
Brian Riemer, die vier jaar als assistent-trainer bij Brentford FC heeft gewerkt, is goed bekend met de werking van de Engelse club. De huidige hoofdcoach van Anderlecht zag de recordtransfer van Igor Thiago in elk geval niet aankomen.
Maar Riemer benadrukt wel dat Brentford een zeer uitgebreid en data-driven scoutingsapparaat heeft en dat ze niet per toeval bij hem uitgekomen zijn. Het Laatste Nieuws bevestigt ook dat Brentford niet lichtzinnig reageerde toen Club Brugge Thiago ter sprake bracht als mogelijke opvolger van Ivan Toney.
The Bees weten precies wat ze doen, en Thiago is geen onbekende in Engeland. The Athletic bevroeg onlangs vijf bronnen die actief zijn in scouting in de top vijf Europese competities wie Premier League clubs zouden moeten overwegen als ze een spits willen aantrekken in de wintermercato.
Op deze lijst met 18 namen stond ook die van Thiago. “Igor is allerminst een bevlieging van Brentford”, bevestigde makelaar Marcelo Beer aan Sporza. “Ze volgen hem zelfs al van vóór hij naar Club Brugge trok. En toen Igor goed begon te presteren in België namen ze opnieuw contact op voor een transfer. Dat was in december.”
Igor Thiago voldoet aan enorm hoge kwaliteitseisen van Brentford
Brentford FC heeft een globale database van maar liefst 85.500 spelers, waarbij niet alleen de traditionele 11 posities op het veld worden beoordeeld, maar zelfs 16 verschillende posities.
Voor elke positie hanteert de club zes specifieke criteria en worden honderden gedetailleerde video's opgesteld over potentiële targets. Het intensieve scoutingsproces van Brentford is verbluffend, met het analyseren van maar liefst 45 wedstrijden van een speler zoals Thiago niet ongebruikelijk.
“Brentford heeft 45 matchen van Thiago geanalyseerd, las ik. Vijfenveertig! Hadden ze die 45 matchen nodig om overtuigd te raken? Ik word er cynisch van”, zei Franky Van der Elst in Het Nieuwsblad.
De reactie van Van der Elst weerspiegelt enige cynisme over deze uitgebreide aanpak. Maar de 45 wedstrijden die werden geanalyseerd, resulteerden in een opvallende bevinding: Thiago voldeed maar liefst 33 keer aan de hoge kwaliteitseisen van Brentford.
Brentford's aanpak wordt gedreven door het datasysteem van voorzitter Matthew Benham, waarmee ondergewaardeerde spelers kunnen worden geïdentificeerd en ontwikkeld om later met aanzienlijke winst te worden verkocht.
De club blijft trouw aan het principe van 'buy low, sell high’. Het transfercomité, bestaande uit Lee Dykes (technisch directeur), Matthew Benham (eigenaar), Thomas Frank (hoofdcoach) en Phil Giles (directeur voetbalzaken), moet vervolgens instemmen met een transfer voordat deze doorgang vindt.
De uiteindelijke beslissing ligt altijd in handen van Benham zelf; als hij niet overtuigd is, gaat de transfer niet door.
Buy low, sell high: Brentford wil forse winst maken op Thiago
Sinds Igor Thiago zijn indrukwekkende reeks van 18 doelpunten in de laatste 14 wedstrijden heeft neergezet bij Club Brugge, is de interesse in de Braziliaan aanzienlijk toegenomen.
Steeds meer makelaars begonnen actief te polsen naar de voorwaarden van een mogelijke transfer.
Het was vooral Thiago’s snelle vooruitgang en progressie die in het oog sprong, en volgens Het Laatste Nieuws heeft dit, samen met het feit dat hij als spits net zoveel kilometers aflegt als een middenvelder, Brentford overstag doen gaan.
Op 22-jarige leeftijd heeft Thiago ook nog bijzonder veel progressiemarge, wat hem des te aantrekkelijk en interessant maakt voor de club. Brentford hanteert het 'buy low, sell high'-principe, en hoewel Thiago het transferrecord van de Engelse club heeft gebroken, is het doel om op lange termijn aanzienlijke winst te behalen uit deze deal.
Voor Thiago zelf is het nu van belang om zich succesvol aan te passen aan zijn nieuwe omgeving over Het Kanaal en om een waardige opvolger te worden voor Ivan Toney.