Club Brugge is op zoek naar een nieuwe hoofdcoach voor het komende seizoen en heeft gesprekken gevoerd met de voormalige topspits Ruud van Nistelrooij. Van Nistelrooij stapte vorig seizoen verrassend op bij PSV Eindhoven na een tegenvallend seizoen en onenigheid binnen de staf en met spelers.
Hoewel hij successen boekte, miste hij draagvlak en werd beschuldigd van een arrogante houding. Er zijn gemengde gevoelens over zijn vertrek, maar Van Nistelrooij staat te popelen om weer aan de slag te gaan en zijn winnaarsmentaliteit te tonen.
Hij predikt een duidelijke speelstijl en hoopt ergens te kunnen werken waar hij zijn filosofie kan implementeren.
Verrassend vertrek Van Nistelrooij bij PSV Eindhoven
Club Brugge is druk bezig met het vinden van een nieuwe hoofdcoach voor het komende seizoen, en de lijst met potentiële kandidaten is indrukwekkend lang. Een opvallende naam die momenteel circuleert in de wandelgangen van het Jan Breydelstadion is die van Ruud van Nistelrooij (47).
Volgens zowel Het Nieuwsblad als Het Laatste Nieuws heeft Club Brugge al gesprekken gevoerd met de voormalige topspits. Van Nistelrooij genoot tijdens zijn spelersloopbaan wereldfaam bij clubs als PSV Eindhoven, Manchester United, Real Madrid en het Nederlands elftal.
Als coach staat hij nog in de leerfase, maar zijn potentieel is groot. Na zijn actieve carrière heeft hij de jeugd van PSV getraind en is hij via Jong PSV doorgegroeid naar het eerste team.
Vorig seizoen boekte Van Nistelrooij direct succes als hoofdcoach, met het winnen van zowel de Johan Cruijff Schaal als de KNVB-beker. Vlak voor het einde van het seizoen nam hij echter verrassend ontslag.
Er gingen al langer geruchten over onrust binnen de club, wat uiteindelijk leidde tot zijn vertrek. Club Brugge neemt de tijd om grondig de trainersmarkt te verkennen en heeft tot aan het Europees Kampioenschap voldoende tijd om een geschikte kandidaat aan te stellen.
‘Eigenwijze’ Van Nistelrooij beschuldigd van nare en arrogante houding
Eind vorig seizoen vertrok Ruud van Nistelrooij abrupt bij PSV Eindhoven. Technisch directeur Earnest Stewart probeerde hem te overtuigen om te blijven, maar Van Nistelrooij hield vast aan zijn beslissing en bracht vervolgens meteen zijn spelers op de hoogte.
Onder zijn leiding kende PSV een tegenvallend seizoen, geteisterd door meerdere tegenslagen. De kwalificatie voor de Champions League ging verloren, de titel werd gemist en technisch directeur John de Jong verliet de club na een motie van wantrouwen van de raad van commissarissen.
Het spel van PSV was stroef, wisselvallig en soms zelfs rommelig genoemd. Stewart erkende dat het team uitblonk in omschakelingen, maar moeite had om zelf het spel te maken.
Buiten het veld waren er ook spanningen in de technische staf. Volgens Het Parool leek Van Nistelrooij zijn assistenten niet serieus te nemen en werd hij beschuldigd van een nare, arrogante houding.
Javier Rabanal, hoofd methodologie, mocht niet langer op de bank zitten. Zowel André Ooijer als Fred Rutten hadden het gevoel dat ze weinig inbreng hadden bij de ‘eigenwijze’ Van Nistelrooij.
Ooijer kondigde aan na het vorige seizoen aan om ‘privéredenen’ te stoppen, terwijl Rutten aan de directie liet weten zijn contract tot 2025 niet te willen uitdienen. Er ontstond ook frictie tussen Van Nistelrooij en de spelers, vooral wat betreft de hoge eisen die hij stelde aan hun ontwikkeling.
Er waren klachten over zijn aanpak en een gebrek aan geduld. Dit leidde uiteindelijk tot een gesprek tussen de spelers en de directie, achter de rug van Van Nistelrooij om.
Van Nistelrooij raakte krediet kwijt bij technische staf en spelersgroep
PSV Eindhoven hoopte eigenlijk nog verder te gaan met Ruud Van Nistelrooij, zoals Marcel Brands in de Volkskrant benadrukte: “Er waren spanningen binnen de staf, maar die waren op te lossen.”
De algemeen directeur uitte wel zijn zorgen over het vertrek van assistenten André Ooijer en Fred Rutten, die de samenwerking met Van Nistelrooij als moeilijk ervaren, en over signalen die uit de groep kwamen.
Maar bovenal, Van Nistelrooij zelf besefte dat er een vertrouwensbreuk was ontstaan. Hij miste een draagvlak.
Van Nistelrooij, als jonge en beginnende trainer, werd echter ook beschouwd als een clubheld en een gerespecteerde voormalige topspits van PSV. Marcel Brands was zich bewust van het risico dat gepaard ging met de aanstelling van de Brabander.
Het voorbeeld van Mark van Bommel, een ander clubicoon, dat in 2019 werd ontslagen, lag nog vers in het geheugen.
Ronald de Boer, een voormalige collega van Van Nistelrooij bij Oranje, vond het vreemd dat Ruud Van Nistelrooij zo snel de handdoek in de ring gooide. Met twee trofeeën in zijn eerste jaar en een respectabele tweede plaats in de competitie waren de resultaten niet rampzalig te noemen.
De Boer beschouwde het als een moedige stap, maar begreep ook dat Van Nistelrooij geconfronteerd werd met weerstand van zijn assistenten en een groot deel van de spelersgroep.
“Deze onvrede over hem komt niet zo maar ergens vandaan. Hij moet zich afvragen hoe het zo ver heeft kunnen komen dat mensen zo over hem denken”, zei De Boer.
Gemengde gevoelens bij Van Nistelrooij: “De Guardiola van PSV”
De berichten over het vertrek van Ruud van Nistelrooij bij PSV Eindhoven hebben gemengde reacties opgeroepen. Volgens Johan Derksen was er binnen de club een gevoel van opluchting over zijn vertrek.
“Hij werd Guardiola genoemd binnen de club, dat zegt genoeg”, aldus Derksen in Vandaag Inside. “Er is opluchting. Hij gedroeg zich alsof hij een toptrainer is.”
Van Nistelrooij kreeg ook steun vanuit bepaalde hoeken. Foppe de Haan vond het schandalig hoe PSV met Van Nistelrooij omging, terwijl Xavi Simons boos reageerde omdat zijn naam genoemd werd bij degenen die klaagden, terwijl hij juist dankbaar was jegens de coach.
“In het bijzonder wil ik spreken over de trainer Ruud van Nistelrooij. Dankzij hem kwam mijn grote droom uit: spelen op een WK met Oranje. Hij haalde het beste in mij naar boven”, zei Simons.
Interessant genoeg pleitte Rafael van der Vaart ervoor dat Ajax Van Nistelrooij zou moeten aanstellen als nieuwe coach, waarmee hij benadrukte dat Van Nistelrooij nog steeds gewaardeerd wordt als coach binnen bepaalde kringen van het Nederlandse voetbal.
Van Nistelrooij wil weer aan de slag: “Ik wil alleen winnen”
Ruud van Nistelrooij bevindt zich al bijna een jaar zonder club en staat te popelen om zijn trainerscarrière voort te zetten. De periode bij PSV Eindhoven was uitdagend, gekenmerkt door intense wedstrijdschema's, onrust, spelerswisselingen en een complex squad management.
Van Nistelrooij predikt een duidelijke speelstijl met drie verdedigers in de opbouw, waarbij een van de backs hoog opereert of zich aan de binnenkant positioneert, waardoor er een 3-4-3 formatie ontstaat bij balbezit.
Hij is vastberaden om ergens te werken waar hij zijn filosofie kan implementeren en waar zijn hart sneller van gaat kloppen. “De bal hebben, creatief zijn, snel naar de goal, maar ook weten hoe we overleven. Kunnen we een kwartier Atlético Madrid zijn? Want ik wil alleen winnen”, zei hij aan de Volkskrant.
Van Nistelrooij ambieert een positie in Duitsland, Engeland of Spanje, waar zijn voorkeur ligt om te coachen. Het is echter nog onduidelijk of Club Brugge binnen dit plaatje past.