KRC Genk maakte een vreemde zet door Eduard Sobol te huren in januari, en de Oekraïense linksback kon voorlopig helemaal niet overtuigen. Zijn beperkte voetballende kwaliteiten zijn duidelijk en zijn prestaties werden bekritiseerd door analisten en media.
Geplaagd door financiële beperkingen, koos Genk voor Sobol wegens gebrek aan betere opties, maar de resultaten zijn teleurstellend.
Genk was goed bekend met de kwaliteiten van Sobol
Oleg Iachtchouk en Sergiy Serebrennikov zijn in januari actief geweest op de Belgische markt om een nieuwe club te vinden voor hun cliënt Eduard Sobol (28), die geen speeltijd meer kreeg bij RC Strasbourg.
Sobol kreeg dit seizoen bij Strasbourg bijzonder weinig speelminuten - slechts 22 minuten in de Ligue 1 dit seizoen.
Hij werd aangeboden bij clubs als KVC Westerlo en AA Gent, maar uiteindelijk was het KRC Genk dat de kans greep: de Limburgers zochten dringend een nieuwe linksback na het vertrek van Gerardo Arteaga naar Monterrey.
Genk heeft Sobol voor de rest van het seizoen gehuurd, met een optie tot aankoop, waarmee RC Strasbourg erin slaagde om de overbodige speler van de hand te doen.
Racing was goed op de hoogte van de kwaliteiten van de Oekraïense linksback, gezien zijn voorgeschiedenis in de Belgische competitie. Exact één jaar geleden maakte Sobol een transfer van Club Brugge naar RC Strasbourg, na een periode van drieënhalf jaar bij de Belgische topclub.
JPL-top is het absolute plafond van Sobol
Bij KRC Genk verwachtte men dan ook dat Eduard Sobol geen lange aanpassingsperiode nodig zou hebben, behalve om de tactische principes van coach Wouter Vrancken onder de knie te krijgen.
Racing wist wat ze konden verwachten van Sobol en zou niet voor grote verrassingen komen te staan. Bij Club Brugge stond Sobol bekend als een speler die goed lag in de groep en wiens professionele houding steeds werd gewaardeerd.
Hoewel hij degelijk presteerde gedurende zijn tijd bij Club Brugge, werd altijd opgemerkt dat Sobol niet volledig voldeed aan de hoge sportieve eisen van de club. Verschillende analisten, media en zelfs de fans van Club Brugge uitten herhaaldelijk hun bedenkingen over de meerwaarde van Sobol.
De soms matige prestaties van Sobol waren onderwerp van discussie in de Belgische media. “Hij mag blij zijn dat hij bij Club Brugge speelt.”, “Hij is niet de speler die blauw-zwart naar een hoger niveau zal tillen”. “Coach, bestuur en ploegmaats zijn zich bewust van het plafond van Sobol”, schreven de kranten in de voorbije jaren over Sobol.
“Sobol is brokkenpiloot die op alle vlakken tekort komt"
Eduard Sobol was opgelucht toen hij de kans kreeg om RC Strasbourg achter zich te laten en twijfelde geen moment toen KRC Genk zich aandiende voor een huurdeal. In een interview met Het Nieuwsblad zei Sobol dat hij wil dat Genk hem in de zomer definitief overneemt.
De integratie van Sobol verliep vlot bij Genk, waarbij Wouter Vrancken hem omschreef als een verstandige jongen die heel stabiel is in zijn hoofd. De Oekraïner vond snel zijn plaats binnen de groep, maar op het veld verliep de aanpassing veel minder soepel.
De omstandigheden waren niet gunstig voor Sobol: met weinig wedstrijdritme in de benen moest hij meteen knallen na het vertrek van Gerardo Arteaga. “Sobol is voorlopig een brokkenpiloot die op alle vlakken tekort komt", beoordeelde analist Stef Wijnants.
“Sobol is na een half jaar bankzitten op zoek naar zichzelf”, stelde Het Belang van Limburg. Vooral zijn beperkte voetballende kwaliteiten en schaarse aanvallende impulsen vallen op in negatieve zin.
Het Belang van Limburg stelde zelfs vast dat hij de bal liever niet wil, en dat hindert natuurlijk de opbouw van de ploeg.
‘Goedkope’ Sobol te licht voor Club Brugge, Strasbourg en ook Genk?
Eduard Sobol blijkt momenteel een stevige tegenvaller te zijn: hij verloor de concurrentiestrijd van Joris Kayembe, en hij kan niet overtuigen in het blauw-witte shirt.
De clubleiding van Racing was zich nochtans bewust van het type speler dat ze binnenhaalden met Sobol: iemand die door Club Brugge en de Ligue 1 als niet goed genoeg werd bevonden.
“Die was eigenlijk niet voldoende voor Club, maar als rechtstreekse concurrent ga je hem dan wel halen. Vreemd. Soit, ik vind de twee vertrekkers (Daniel Munoz en Gerardo Arteaga, red.) gewoon kwalitatief beter dan de aanwinsten”, stelde Tom Boudeweel op voorhand vast bij Sporza.
“Voorlopig nemen Eduard Sobol, Kayembe en Zakaria El Ouahdi de honneurs waar op de backposities. Dat is (nog) niet dezelfde kwaliteit”, merkte Het Laatste Nieuws op.
Het besluit om Sobol te huren had ook te maken met de financiële situatie van de club, zoals Dimitri de Condé toegaf in Het Belang van Limburg. Er was dus niet veel budgettaire ruimte om te investeren in een betere linksback.
Door de schorsing van Kayembe krijgt Sobol zaterdag wellicht een herkansing als basisspeler.