Met nog vier speeldagen te gaan blijft RSC Anderlecht op koers voor zijn eerste landstitel sinds 2017. De recordkampioen staat nog steeds aan de leiding in het klassement. Maar om effectief kampioen te worden zal het spelniveau toch dringend naar omhoog moeten.
RSCA wist dit seizoen een enorme stap voorwaarts te zetten. In de vorige jaargang was Paars-Wit namelijk slechts elfde geëindigd en viel het zelfs naast de Play-Offs. Nu staat het met de eindmeet in zicht aan de leiding in het klassement. Van een indrukwekkende metamorfose gesproken.
Anderzijds mogen die resultaten ook geen grote verrassing zijn. Afgelopen zomer werd immers zwaar uitgepakt op de transfermarkt, waarbij ook enkele grote namen hun intrede deden in het Lotto Park. Daarbij ging het vooral om ervaren spelers. Het was dus wel degelijk de bedoeling om op korte termijn te oogsten.
Behouden en defensief
In de komende weken zal moeten blijken of dat ook zal lukken. Maar qua spelniveau wordt toch te weinig uit deze selectie gehaald. De geblesseerden vormen weliswaar een geldig excuus, ook met de overgebleven spelers moet RSCA echter in staat zijn om dominanter en aanvallender voor de dag te kunnen komen.
Dat heeft uiteraard ook te maken met de instelling van coach Brian Riemer. Afgelopen weekend koos hij bijvoorbeeld om de viriele speelstijl van Cercle Brugge te counteren met het spelen van lange ballen. Een tactiek die toch haaks staat op de gekende stijl van het huis. Bovendien leverde het amper één schamel puntje op.
Geen Anderlecht-DNA
Bij La Tribune werd Riemer dan ook op de vingers getikt voor zijn behouden tot zelfs defensieve keuzes. "Het zit niet in het DNA van Anderlecht om zo te spelen", oppert ex-bondscoach Marc Wilmots. "Het is behoorlijk onbegrijpelijk. Anderlecht heeft kwaliteitsvolle spelers. En je moet direct voetbal (van Cercle, red.) niet tegengaan door zelf zo direct te spelen", vult Philippe Albert. "Het ontbrak aan variatie, ideeën en de wil om zaken anders aan te pakken", besluit Cécile De Gernier.