De eerste maanden als hoofdtrainer van Rik De Mil zijn op zijn zachtst gezegd bewogen geweest. De voormalige assistent van Club Brugge wist dit seizoen maar liefst twéé teams aan het behoud in de Jupiler Pro League te helpen. In de reguliere competitie redde hij Westerlo om vervolgens Charleroi door de Relegation Play-Off te loodsen.
Dat is toch een zeer opvallende prestatie, die enkel mogelijk was doordat De Mil vlak na het verzekeren van het behoud bij Westerlo ontslagen werd. Er was immers heel wat te doen over de manier waarop dat gebeurd was. Op de slotspeeldag hadden de Kemphanen een punt gepakt tegen Genk, dat op die manier ook zeker was van een plaats in de top zes.
De Mil reageert op ontslag bij Westerlo
Dat leverde in de slotminuten van de partij bizarre taferelen op, waarbij beide teams eigenlijk stopten met er een wedstrijd van te maken. Het dieptepunt was het beruchte een-tweetje tussen Madsen en Kayembe. Het leverde Kayembe een schorsing op en De Mil verloor zijn job, omdat ze bij Westerlo hun coach verantwoordelijk hielden voor het tafereel.
In de podcast Dave & Patje bijt De Mil echter van zich af. "Er zijn gewoon ongelooflijk veel leugens verteld", blikt hij terug op die episode. "Het enige wat ik toen gezegd heb tegen de spelers is: ‘Neem geen onnoemelijke risico’s, zorg dat de organisatie blijft en doe geen domme dingen.’ Zo is die situatie ontstaan."
Charleroi bood snel uitweg
De Mil hield zich in de nasleep wel opvallend stil. "Dan heb je twee keuzes: ofwel reageer je onmiddellijk en ga je vol ten aanval ofwel blijf je sereen, ken je de waarheid en komt die vroeg of laat naar boven", legt hij uit. "Ik heb gewacht tot het allerlaatste en dan met alles wat in mij zat – dat daar al lang zat – het correcte verhaal verteld."
Uiteindelijk hoefde De Mil niet lang bij de pakken te blijven zitten, want amper drie dagen na zijn ontslag in Westerlo werd hij al aangesteld in Charleroi. Dat had net Felice Mazzu ontslagen nadat die de Relegation Play-Off niet kon ontlopen. De Mil wist daarin met een dertien op vijftien het behoud te verzekeren.