Ondanks zijn aanvankelijke impact tijdens de start van de play-offs, kon Francis Amuzu de verwachtingen niet waarmaken in latere wedstrijden. Hij had moeite om zijn vorm terug te vinden na een lange blessure.
“Hij loopt zichzelf te vaak vast in middelmaat,” schreef Het Laatste Nieuws. Dezelfde krant suggereert dat zowel Amuzu als Anderlecht beter af zijn met een nieuwe start. Zijn marktwaarde is gedaald van 8 miljoen euro in 2022 naar 5 miljoen euro nu.
Hoewel Amuzu niet gefocust lijkt op een transfer en een contract heeft tot 2025, is Anderlecht bereid om hem te laten gaan voor een goed bod. Vorige zomer wees Anderlecht een aanbod van 6,5 miljoen euro van Olympiakos af, in de hoop op 8 miljoen euro.
Gamechanger Amuzu: het perfecte dynamiet
De impact van Francis Amuzu's afwezigheid was duidelijk voelbaar bij Anderlecht tijdens de afgelopen maanden. Als een van de snelste spelers in de Belgische competitie, bezit hij een uniek profiel binnen de paars-witte selectie, door zijn diepgang, pure snelheid en onvoorspelbaarheid.
Zoals Le Soir treffend opmerkte: “Moderniteit gaat niet zonder verticaliteit. Zo is het voetbal geëvolueerd. Zo worden de schijnwerpers overgelaten aan spelers als Amuzu”, schreef de krant.
Sinds de start van de Champions' Play-offs is Amuzu weer terug op het veld, en Brian Riemer verwelkomde hem met open armen. Als invaller tijdens de matchen tegen Antwerp FC, Club Brugge en Union SG bleek de razendsnelle Amuzu een waardevolle troef voor het team.
Hoewel hij nog niet hele wedstrijden kon spelen, kan hij met invalbeurten van 20 à 30 minuten het tij van de wedstrijd doen kantelen. “Hij is een game-changer”, zei Riemer. In de nacompetitie met zes teams waar de verschillen klein zijn, is Amuzu het perfecte dynamiet.
Hij kan een stugge verdediging ontwrichten of volledig profiteren van de ruimte wanneer een tegenstander moet komen om te scoren.
Amuzu loopt zichzelf te vaak vast in middelmaat
Na zijn succesvolle terugkeer werd Francis Amuzu zelfs genoemd als een potentiële kampioenenmaker. In werkelijkheid was de aanvaller echter nog niet klaar om meerdere wedstrijden op rij te beginnen, en hij kampte met een fysieke achterstand na een lange blessure.
In tegenstelling tot de eerste wedstrijden van de play-offs, was Amuzu in de voorbije weken niet meer beslissend. Tegen Cercle Brugge kwamen zijn sprints er niet uit, tegen Union SG was hij onzichtbaar, tegen KRC Genk was hij enthousiast, maar niet efficiënt.
Vorig weekend kon Amuzu de 35-jarige Denis Odoi van Club Brugge ook niet in problemen brengen. Het Laatste Nieuws merkte terecht op dat Anderlecht snelheid en explosiviteit mist, wat net de kernkwaliteiten van Amuzu moeten zijn.
“Maar hij loopt zichzelf te vaak vast in middelmaat”, aldus de krant.
Amuzu mag vertrekken: Anderlecht moet niet meer hopen op 8 miljoen
Het Laatste Nieuws vraagt zich daarom af of beide partijen straks niet beter af zijn met een nieuw avontuur. Francis Amuzu zou bij een goed bod mogen vertrekken en zijn marktwaarde bedraagt vandaag 5 miljoen euro tegenover 8 miljoen op zijn hoogtepunt in september 2022.
Opvallend genoeg verklaarde Amuzu eind april in een interview met Het Nieuwsblad dat hij niet bezig is met een transfer en zelf rekening houdt met nog een extra jaar bij Anderlecht. Amuzu heeft nog een contract tot 2025 bij RSCA en er zit nog een optie in.
Vorige zomer had Amuzu nochtans wel zijn zinnen gezet op een transfer. Anderlecht reageerde proactief en ging op zoek naar versterkingen op de vleugelpositie, waarbij het bereid was om hun jeugdproduct te verkopen, maar enkel aan de juiste prijs.
Toen vroeg Anderlecht 8 miljoen euro, maar de geïnteresseerde clubs zoals OGC Nice, Luton Town en Leeds United, waren terughoudend vanwege de hoge prijs.
Olympiakos toonde de meeste concrete belangstelling en bood tot 6,5 miljoen euro, maar Anderlecht wees de aanbieding af. “Zijn snelle beentjes zijn RSCA meer waard”, schreef Het Nieuwsblad destijds.