Fabrizio Romano, BILD en andere Bayern München-watchers bevestigen allemaal dat Vincent Kompany een topkandidaat is om trainer te worden van de Duitse topclub. Bepaalde waarnemers vinden dat vreemd. Maar is dat wel zo?
Vincent Kompany werd in april 38 jaar. Als coach heeft hij toch al de nodige ervaring opgedaan. Hij is al vier jaar hoofdtrainer en bij Anderlecht en Burnley coachte hij al in 186 wedstrijden. In Brussel liet Kompany zich meteen opmerken. Speler-trainer was een miscast van hem, maar nadien leerde hij héél snel.
Met een zeer matige kern met beperkte spelers (voor de Belgische top) als Bogdan Mikhalychenko, Paul Mukairu, Elias Cobbaut, Matt Miazga in combinatie met uitzonderlijke smaakmakers als Sambi Lokonga en Lukas Nmecha eindigde hij 3de en uiteindelijk 4de na de Play-Offs. Daar bewees hij meteen wél flexibel te zijn. Anderlecht bracht combinatievoetbal, maar Kompany durfde het blok lager te zetten. Daarmee haalde hij een Europees ticket.
Het seizoen nadien zette hij de volgende stap. Europees was het een miskleun met de uitschakeling tegen Vitesse, maar Kompany bracht met Anderlecht bij momenten oogstrelend voetbal. Het scoorde veel en er waren resultaten bij van 7-2, 4-2, 0-5, 0-7, 4-1, 4-0 en 0-4. Champagnevoetbal. Bij momenten. De kern was nog niet volwassen en breed genoeg om écht mee te doen voor de titel. De bekerfinale werd ook gehaald, maar na een draak van een match was AA Gent te sterk na strafschoppen.
Kompany had RSCA weer naar de Belgische top gebracht. Tijd om het jaar nadien echt te oogsten. Maar toen maakte Wouter Vandenhaute de grootste blunder als voorzitter van RSCA. Kompany werd richting uitgang geduwd. Hij gaf nadien toe dat hij meer moeite had moeten doen om hem te houden. Anderlecht week af van de visie waarmee het groot werd en dat werd duidelijk met de komst van Felice Mazzu en nadien ook de Deense inbreng. Het moest allemaal wat directer.
Toptalent als coach
Kompany trok naar Burnley en zette zijn visie daar verder. Het dartelde doorheen de Championship met oogstrelend voetbal. In de Premier League ging het mis. Mede door de transfers die Kompany mee afhandelde. Er waren veel goede transfers, maar de Belgische inbreng met Mike Trésor, Hannes Delcroix & co was een miscast. Toch toonde Kompany zich ook in de Premier League.
Hij begon nog naïef met aanvallend voetbal, maar gaandeweg paste hij zich aan. Het blok ging lager en er werd gekozen voor meer atletische spelers. Burnley deed het beter, maar miste kwaliteit. Iedereen verwachtte dat Kompany mee zou gaan naar de Championship, maar plots springt Bayern op de kar. Dat is geen toeval.
De visie van Kompany loopt gelijkaardig met die van Pep Guardiola (die furore maakte bij Bayern) en als Vince the Prince de middelen heeft om dergelijk voetbal te brengen, brengt dat ook op. Het tweede jaar bij Anderlecht en het eerste jaar bij Burnley kon hij dominant voetbal brengen met het aanwezige spelersmateriaal en dat leverde een bekerfinale en een titel op. Bovendien spreekt Kompany de taal en heeft hij aura, persoonlijkheid en de voetbalkennis om bij Bayern aan de slag te gaan.
Tactisch werd hij bij RSCA en Burnley enorm geprezen door de spelers. Velen leerden heel veel bij onder hem. Wat hem soms werd aangewreven, was zijn gebrek aan peoplemanagement. Al gaf hij iemand als Mohammed Dauda nog raad als die daar om vroeg, ook al was hij weg bij Anderlecht.
Zegen voor Belgisch voetbal
Kompany was echter de wereldtop gewend bij Manchester City. Presteren staat op één in combinatie met een zeer duidelijke filosofie. Hij had als speler dat ‘pamperen’ niet nodig. Aan de top moet er gepresteerd worden. Bij Bayern zou hij weer terechtkomen in een wereld waar hij zich het best voelt: daar waar de lat héél hoog ligt. Hij zal de spelers van Bayern sneller meekrijgen in zijn verhaal. Het zijn slimmere spelers dan bij Anderlecht en Burnley. Bovendien kan Kompany wel om met de druk, die er zeer nadrukkelijk is bij Bayern. Dat zij aan Kompany denken, is dus geen toeval. Hij heeft het (jonge) profiel voor de absolute top.
Voor het Belgische voetbal zou het een zegen zijn als Kompany bij een Europese topclub aan de slag gaat. Hij was als speler van de Gouden Generatie al een pionier door als eerste naar de Premier League te trekken en daar succes te boeken. Hij opende grotendeels de deur voor de anderen. Als coach kan hij dat ook doen.
Eric Gerets was lange tijd bij de Europese subtop aan de slag, ook Raymond Goethals maakte furore bij Marseille. Philippe Clement volgt die weg van Gerets. Maar een Belgische trainer bij een wereldclub als Bayern München, dat zou pas een statement zijn. In Brussel zullen er toch een aantal knarsetanden. Twee jaar na het vertrek via de achterdeur staat Kompany al bijna daar waar velen hem op termijn verwachten als coach: de Europese top.
Vincent #Kompany en #BayernMünchen: 🤝https://t.co/faBkJmaniv
— Claudio Reulens 💻⚽ (@CReulens) May 23, 2024