België verloor met 0-1 van Slovakije. De Rode Duivels moeten herbronnen. Domenico Tedesco maakte zich nog geen zorgen, maar toch mag hij bepaalde signalen niet negeren. Die signalen waren er immers al eerder, maar werden verdoezeld door de resultaten.
Het begin onder Tedesco was zeer goed met de overtuigende zeges tegen Duitsland en Zweden. Vooral in de omschakeling toonden de Belgen zich daar zeer goed. Nadien hebben we nog zelden écht goede dominante partijen gezien van de Rode Duivels tegen betere ploegen. Dat was al zo in de kwalificatiecampagne. Tegen Oostenrijk zagen de Belgen thuis af en wisten ze nipt 1-1 gelijk te spelen. Meer zat er niet in. In Oostenrijk begonnen ze schitterend, maar waren ze grotendeels de mindere ploeg. De Belgen wisten met horten en stoten met 2-3 te winnen. Een 4 op 6 was gevleid.
In het Koning Boudewijnstadion was er die eerste helft tegen Zweden, waar de Belgen zeer veel kansen weggaven. Het werd 1-1 na 45 minuten, nadien werd de match gestaakt door de aanslag in Brussel. In die matchen toonden de Rode Duivels soms zeker goede zaken, maar ook hun kwetsbaarheid. Deze keer liep het slecht af. Dat de Belgen makkelijk wonnen van landen als Azerbeidzjan, Estland en comsoorten is logisch. Dat zijn veredelde oefenmatchen.
Té afhankelijk van de goals van Lukaku
Domenico Tedesco moet zich ook zorgen maken omtrent het scorend vermogen van zijn team. De ploeg is daarin té afhankelijk geworden van Romelu Lukaku. Sinds Tedesco werd aangesteld, scoorden de Belgen 33 doelpunten. Daarvan nam Lukaku er 17 voor zijn rekening. Daarachter gaapt een zeer groot gat met Leandro Trossard (4 keer), Yannick Carrasco (3 keer), Kevin De Bruyne (2 keer), Dodi Lukebakio (2 keer), Youri Tielemans (2 keer), Johan Bakayoko (1 keer), Charles De Ketelaere (1 keer) en Jan Vertonghen (1 keer). In de kwalficiatiecampagne scoorde 'Big Rom' 14 van de 22 goals. Het is goed zo een topspits te hebben, maar het is ook gevaarlijk wanneer hij een offday heeft. Zoals tegen Slovakije bleek.
De Rode Duivels teren daarom nog te vaak op de goals van Lukaku. Tegen betere landen heb je meer spelers nodig die het verschil écht maken. Tegen Oostenrijk en Zweden scoorde Lukaku in 3,5 matchen 6 van de 8 goals. Mannen als Jérémy Doku, Johan Bakayoko en Dodi Lukebekio moeten duidelijk nog een volgende stap zetten inzake efficiëntie. Zij moeten meer gaan scoren. Yannick Carrasco en Leandro Trossard deden het beter, maar ook daar moet het nog efficiënter. Als de Belgen tot pakweg de kwartfinales willen geraken, zullen we niet enkel op Lukaku kunnen en moeten rekenen voor de goals. Er moeten meer frequente doelpuntenmakers zijn in een team. Dat kan Tedesco uiteraard niet zelf doen, dat is aan de spelers. Iemand als De Ketelaere of Tielemans toevoegen op het middenveld, is daarom misschien geen overbodige luxe tegen gesloten ploegen.
Tedesco moet aanval helpen in balbezit
Tedesco moet zijn aanval helpen. Tegen ploegen die niet beter zijn dan de Belgen moet hij achter hen de juiste keuzes maken. Dat deed hij niet tegen Slovakije en zo gaven de Belgen eigenlijk 45 minuten weg ook al kregen ze door individuele flitsen nog kansen. Dat Zeno Debast als linker centrale verdediger speelde, was geen goede zet. De speler van Anderlecht is iemand die als geen ander een crossball of bal tussen de linies kan spelen. Hij speelde te vaak tegen zijn voet, waardoor dit toch moeilijker was.
Wout Faes is voetballend een stuk minder en bovendien is het vaak wenselijker om de meer ervaren speler iets anders te laten voetballen om zo de jongeling in zijn comfortzone te laten als houvast. Dat Kevin De Bruyne vaak als postbode de bal kwam halen, kwam onder meer omdat Faes niet dat voetballend vermogen heeft om tussen de linies te spelen en Amadou Onana en Orel Mangala zich niet goed vrijspeelden.
Onana is een zekerheid op het middenveld, maar geen speler die het spel kan maken. Daarvoor ontbreken die technische kwaliteiten op de korte ruimte. Tielemans wordt geopperd als middenvelder in de plaats van Mangala, die ook vooral defensief denkt. We zien Tielemans liever vanuit een lagere positie het spel sneller laten gaan. Dat kan net achter KDB. Dan kan die hoger op het veld zijn passing en acties uitvoeren.
De Ketelaere is ook een optie. Hij heeft het loopvermogen om te infiltreren, balvastheid (dat ontbreekt deze ploeg bij momenten) en rust, plus het technisch vermogen om ook creatieve passes te trappen. Op de flanken mist hij explosiviteit. Daar is hij geen optie.
Tedesco scoorde allerminst punten voor zijn eerste match. Een aantal keuzes pakten verkeerd uit. Dat kan gebeuren, zolang hij er uit leert. Zelfs al hadden de Belgen gewonnen, dan was het nog niet goed genoeg geweest net omwille van het spelniveau. René Vandereycken haalde in Het Nieuwsblad terecht aan dat er te weinig samenhang was in het veldspel. Dat is geen nieuw gegeven.
Het viel ook op hoeveel ruimtes er lagen tussen aanval en verdediging. De ploeg was te lang, maar dat kwam door de aanpak Tedesco. België zocht bepaalde ruimtes. “We hebben het geprobeerd door onze zessen iets lager te houden, om dan wat ruimte te creëren voor Kevin (De Bruyne, nvdr.). Daarom speelden we ook met twee zessen. Hij is de beste ter wereld op de '10'”, zei Vertonghen. Dat maakte de aanpak van Tedesco nog vreemder om Debast dan als linker centrale verdediger te zetten. Als België op dié manier wil spelen zou een duo Witsel-Vertonghen misschien het beste zijn vanwege hun kwaliteiten aan de bal.
De Bruyne werd zo te weinig bereikt en moest te ver terugplooien. Dat ging beter toen Tedesco daar aanvallende en goede wissels deed en Tielemans inbracht. België ging dominanter spelen.
Zwakke EK-groep
Dat België beter was dan Slovakije en de zege verdiende dankzij de kansen, is een feit en ook niet meer dan logisch. Slovakije is de nummer 48 van de wereld, dat moeten we ook vermelden en meenemen in de analyse. Enkel Slovenië (57), Albanië (66) en Georgië (75) staan nog lager op de FIFA-ranking, die niet alles zegt maar ook wel een indicatie is van het niveau van een ploeg. Met Roemenië treffen we nummer 46.
Twee van de vijf ploegen met de laagste FIFA-ranking staan in de groep van de Belgen. Dan mogen en moeten we kritisch zijn voor de prestaties tegen dergelijke tegenstrevers. Probleemloos kwalificeren is een must, ook al mogen we de lat niet meer zo hoog leggen als met de Gouden Generatie. Tegen Roemenië moeten de Belgen echter wel een vlotte zege boeken. Die druk is er. Paniek is niet nodig gezien de tegenstand, maar het niveau moet wel de hoogte ingaan de komende matchen.
Claudio Reulens