In 2022 betaalde KRC Genk zes miljoen euro voor Matias Galarza, een van de duurste aankopen in de clubgeschiedenis. Zijn marktwaarde steeg ondertussen naar zeven miljoen euro, en Genk wees eind februari nog twee aanbiedingen ter waarde van 10 miljoen euro van Braziliaanse en Amerikaanse clubs af.
Hoewel Galarza in februari nog aangaf in Europa te willen blijven, veranderde hij van gedachten en nu dringt hij aan op een terugkeer naar Zuid-Amerika. Boca Juniors toont alvast concrete interesse, wat Genk onder druk zet om een passend bod te accepteren.
Galarza 2 keer naar de B-kern in 1 seizoen
In de zomer van 2022 heeft KRC Genk maar liefst zes miljoen euro betaald om Matias Galarza (22) naar de club te halen, waarmee hij de op twee na duurste aankoop in de clubgeschiedenis werd.
Zijn eerste seizoen in Limburg verliep heel teleurstellend en de grootste problemen waren vooral van mentale aard.
Volgens Het Belang van Limburg vertoonde Galarza onprofessioneel gedrag, zoals het missen van een afspraak voor een MRI-scan van zijn hamstring, te laat terugkeren uit Argentinië en het niet nakomen van andere verplichtingen.
Dit leverde hem een stevige berisping op van Dimitri de Condé en Wouter Vrancken. Na een eerste herkansing bij de A-kern bleek dat Galarza niet uit zijn fouten geleerd had en de Argentijn moest zijn eerste seizoen afmaken bij Jong Genk.
“Mentaal nog niet klaar”, klonk het. Genk leek op weg naar een stevige kapitaalvernietiging met een speler die 6 miljoen euro kostte en die al twee keer binnen één seizoen naar de tweede ploeg was gestuurd.
Galarza grijpt derde kans met beide handen
De club gaf Matias Galarza de nodige tijd om zich aan te passen, maar zijn integratieproces verliep veel moeizamer dan aanvankelijk verwacht. Galarza kwam uit een heel andere cultuur, opgegroeid in een ruige buurt van Buenos Aires, en was niet bekend met de Engelse taal.
Bovendien was het zijn eerste ervaring in het buitenland, wat de uitdagingen van zijn aanpassing vergrootte. Om zich beter te kunnen uitdrukken, begon Galarza verplicht Engelse lessen te volgen, en binnen de club bleef het geloof in de Argentijnse middenvelder erg groot.
Vorige zomer kreeg Galarza een derde kans bij KRC Genk en die greep hij ook. Op het veld bevestigde hij zijn grote kwaliteiten, die hij vorig seizoen slechts af en toe kon laten zien, maar het was vooral op mentaal gebied dat hij grote vooruitgang boekte.
De middenvelder was zeer gefocust, kwam altijd op tijd en zijn afspraken na. Vorig seizoen kreeg hij kansen in de basisploeg en daarin stelde hij zelden teleur. “Zowel op als naast het veld heeft Galarza een totale gedaanteverwisseling ondergaan”, zei Wouter Vrancken.
Pitbull op het veld
Vorig seizoen rechtvaardigde Matias Galarza zijn stevige prijskaartje van 6 miljoen euro en betaalde hij het vertrouwen van Dimitri de Condé en toenmalig coach Wouter Vrancken ruimschoots terug.
“De Argentijn zorgt voor meer power op het middenveld”, merkte Thomas Chatelle op in Het Belang van Limburg. “Op het trainingsveld zag je meteen dat hij een topvoetballer en een topvechter was”, zei El Khannouss over zijn ploegmaat.
Met Galarza in de ploeg was er meer vuur en temperament, en het spel werd verticaler en strijdlustiger. Volgens Vrancken staan de voetbaltechnische kwaliteiten van Galarza buiten kijf.
Hij bezit alle vereiste kwaliteiten die belangrijk zijn in het moderne voetbal. Hij is als een pitbull op het veld, een krijger die vol passie speelt en bovendien uitstekend kan voetballen. De Argentijn recupereert ballen en hij kan het spel ook verdelen.
Galarza eind februari: “Ik ga niet naar Zuid-Amerika”
Matias Galarza heeft met zijn stabiele en indrukwekkende prestaties zijn marktwaarde zien stijgen naar 7 miljoen euro, een hoogtepunt in zijn nog jonge carrière op 22-jarige leeftijd.
De toekomst oogt veelbelovend voor hem, waarbij KRC Genk hoopt op een lucratieve transfer op termijn.
Eind februari meldde Het Laatste Nieuws dat Genk twee aanbiedingen voor Galarza had afgewezen: zowel een Braziliaanse als een Amerikaanse club hadden elk meer dan 10 miljoen euro geboden.
Op dat moment had Genk echter geen intentie om een transfer te bespreken, wellicht in de verwachting dat betere deals in de komende jaren mogelijk zouden zijn. Voor Galarza persoonlijk was een terugkeer naar Zuid-Amerika of een overstap naar de MLS geen overweging:
“Dat zou wat vroeg zijn. Ik ben nog maar anderhalf jaar in Europa”, zei de middenvelder aan Het Nieuwsblad. “Het doel is om hier door te breken en een mooie carrière uit te bouwen in het Europese voetbal. Op latere leeftijd kan ik nog altijd terug naar Zuid-Amerika om er mijn carrière af te sluiten.”
Galarza keert zijn kar: vervroegde terugkeer naar Zuid-Amerika
Begin juni begon de toekomst van Matias Galarza toch onzeker te worden bij KRC Genk. Hij voelt zich beter op dan naast het veld in België, en Het Belang van Limburg meldde dat de club hem moeilijk zal kunnen tegenhouden bij een goed bod.
Niet veel later ontving Genk een eerste bod van Boca Juniors, de Argentijnse topclub, die hem tevens uitnodigde om een thuiswedstrijd bij te wonen. Galarza begon zelf ook aan te dringen op een transfer.
Nochtans verklaarde hij eerder dit jaar dat het zijn doel is om door te breken in Europa en dat hij op latere leeftijd nog altijd terug naar Zuid-Amerika kan om er zijn carrière af te sluiten.
Volgens HBVL heeft Galarza de laatste maanden signalen afgegeven dat hij zich naast het veld niet goed voelt in Genk en graag wil vertrekken. Deze ontwikkelingen maken het voor Genk lastiger om vast te houden aan een hoge transfersom, zoals meer dan 10 miljoen euro.