De Rode Duivels stellen voorlopig teleur op het EK. België speelt maandag tegen Frankrijk en daar zullen ze een topwedstrijd moeten uitpakken om niet via de achterdeur Duitsland te moeten verlaten. Dan moet er op én naast het veld wel als een topteam gehandeld worden.
Op het veld heeft België twee povere en één goede match afgewerkt. Tegen Slovakije was het simpelweg matig, ondanks dat ze kansen kregen. Dat de Slovaken nadien 1 op 6 pakten zegt veel. De Rode Duivels speelden goed tegen Roemenië en zwak tegen Oekraïne. Een kwalificatie voor de volgende ronde was het doel en dat is gehaald, maar dat is dan ook alles. 4 op 9 in de zwakste EK-groep is onder de maat.
Logische kritiek én lof voor Rode Duivels
De Belgen krijgen dus logisch kritiek. Niémand, van fans tot media, verwachten dat België Europees kampioen wordt. Die druk legde niemand hen op, wat logisch is. Daarvoor heeft deze ploeg niet de geschikte wapens, wél moet je meer verwachten van het aanwezige talent. Spelers als Romelu Lukaku, Jérémy Doku, Leandro Trossard en Kevin De Bruyne spelen bij de top. Anderen zoals Amadou Onana en Johan Bakayoko zijn blijkbaar (volgens de geruchtenmolen) daarnaar op weg. Dan moet het niveau hoger.
Thomas Meunier is van mening dat de journalisten en analisten voor een betere sfeer moeten zorgen. "De commentaren van sommige analisten helpen niet. We moeten het eens hebben over wat bepaalde analisten en commentatoren allemaal zeggen. Zij bepalen mee of de fans achter de ploeg staan. Het is niet in het algemene belang om spanningen te creëren. Ik geloof in L’Union fait la Force. Eendracht maakt macht. We zullen de supporters nog nodig hebben", zei hij.
De media moeten neutraal berichten, analyseren en informeren. Daarvoor dient de pers. Er zijn andere kanalen om de Rode Duivels te ‘promoten’. Als het slecht is, moet dat aangehaald worden. Als het goed is, moet dat ook. Dat gebeurde voor het EK. Er was niets dan positivisme, al vonden we dat ook overdreven. We haalden bij VN voor het EK al aan dat België tegen goede ploegen te vaak afzag, zoals bleek tegen Oostenrijk (twee keer) en de eerste helft in Brussel tegen Zweden. De resultaten verbloemden veel en de media moeten daar door kunnen kijken. Dat gebeurde niet altijd.
Het was een en al goed nieuws, dus de sfeer was dus zéér positief voor het EK. Het was aan de Rode Duivels zelf om die goede sfeer verder te zetten en daarin hebben ze door de matige prestaties zelf gefaald. De Rode Duivels moeten beter leren omgaan met kritiek, iets wat ze zelden gewend zijn geweest bij de nationale ploeg. Met die ploeg die er nu staat, moet het simpelweg beter kunnen. Na Roemenië was er lof, maar dat wordt uiteraard heel snel ‘normaal’ gevonden.
Nerveuze Tedesco
Ook Domenico Tedesco is duidelijk nerveus. Zijn communicatie is warrig. De bondscoach laat voorlopig geen onvergetelijke indruk achter. Technisch directeur Frank Vercauteren sprak de media toe. Hij kwam met een opvallende quote. “Iedereen heeft zijn eigen communicatiestijl. Ook het feit dat hij hier vandaag niet is voor een interview: dat is gewoon zijn persoonlijkheid. Hij heeft het recht om te denken dat er andere prioriteiten zijn. We zitten in een wereld van vrije wil”, zei hij aan Sporza. Tedesco was niet beschikbaar voor de media, dat was zijn keuze.
Dat is geen goed teken. Een coach moet net in ‘crisismomenten’ als leider het volk trotseren. Dat is mee de taak van de sportieve baas. Tedesco is een jonge coach en moet nog veel leren. De Rode Duivels moeten maandag de rug rechten. Een stunt met kwalificatie of een zeer sterke match met mindere uitslag is het enige wat er voor kan zorgen dat de kritiek niet helemaal zal losbarsten.
Claudio Reulens