In het hedendaagse voetbal worden we om de oren geslagen met allerlei data. Voetbal als exacte wetenschap. Dat is het echter helemaal niet. Dat bewezen de trainers van de winnaars de afgelopen maanden. De ex-voetballers grijpen de macht.
Champions League en Europa League
Carlo Ancelotti wordt onbegrijpelijk door bepaalde media, ook in België, aanzien als een coach die tactisch niet uitmuntend is. Dat vinden wij onbegrijpelijk. Don Carlo is tactisch wél een kraan, anders train je niet Juventus, AC Milan, Chelsea, PSG, Real Madrid en Bayern München. En win je als coach niet 5 keer de Champions League. De Italiaan is hét voorbeeld van hoe een coach aan de top moet zijn. Tactisch onderlegd, een duidelijk plan en het voetbal heus niet ingewikkelder maken dan nodig. Het is geen hogere wiskunde. Op zijn 65ste won de voormalige topspeler van AS Roma en AC Milan nog maar eens de titel en de Champions League met Real Madrid.
Bij Atalanta is de 66-jarige Gian Piero Gasperini degene die de Europa League naar Bergamo bracht. Als speler speelde hij vele jaren in de Serie A, maar als coach doet hij het beter. Gasperini is een veeleisende coach. Een beetje ‘old school’ Italiaans, waarmee we vooral zijn ijzeren discipline bedoelen. Leven in functie van het voetbal. Met mooi aanvallend voetbal boekt hij succes. Een zeer goed plan hebben en niet doorlopend willen bewijzen dat hij tactisch een genie is.
EK en Copa América
Bij Spanje is de 63-jarige Luis de la Fuenta de grote man, nadat hij Spanje met oogstrelend aanvallend voetbal naar EK-winst loodste. De man kende een mooie carrière als profspeler bij Athlétic de Bilbao en Sevilla en werkt sinds 2013 voor de Spaanse bond. Een coach die een duidelijke visie heeft. Opvallend: met Ronald Koeman, Didier Deschamps en Gareth Southgate stonden er nog drie voormalige ex-voetballers als trainer in de halve finales op het EK.
En dan is er nog Lionel Scaloni. De voormalige speler van Lazio en Deportivo doet het fantastisch met Argentinië. De ‘moderne trainers’ vinden dat je niet meer kan spelen met Lionel Messi op het allerhoogste niveau. Zijn data inzake druk zetten en dergelijke zijn onder de maat. Scaloni bewijst dat voetbalgenie bijna altijd het verschil zal maken. Met Messi won hij de afgelopen drie jaar twee keer de Copa América en het WK.
Het is opvallend dat de ex-voetballers toch vooral succesvol zijn. Zouden ze bij de KBVB ondertussen ook geen spijt hebben dat ze Domenico Tedesco boven Peter Bosz hebben gekozen? Die laatste had maar één plan, Tedesco was flexibeler. Te flexibel zo bleek.
Met Vincent Kompany, Xabi Alonso, Xavi Hernandez, Thiago Motta & co zijn er nog relatief jonge trainers die indruk maken. Ook ex-voetballers die anno 2024 uiteraard de nodige waarde hechten aan de moderne technieken die je tegenwoordig kunnen helpen. Al weten zij door hun verleden als topspelers ook wat een kleedkamer nodig heeft. Wat er leeft in zo een groep. Dat is niet te meten en o zo belangrijk in het voetbal. Buikgevoel. Het hoort ook bij het takenpakket.
CR