Thomas Delaney was vorig seizoen een belangrijke schakel voor Brian Riemer, maar kon de verwachtingen bij Anderlecht niet helemaal waarmaken. Ondanks zijn ervaring en leiderschap, bleef zijn voetballende bijdrage beperkt en kampte hij met blessures.
Anderlecht overwoog om hem deze zomer definitief over te nemen van FC Sevilla, maar stuitte op financiële obstakels. Sevilla vroeg een transfersom van ongeveer 1,5 miljoen euro en Delaney’s salaris bleek te hoog voor Anderlecht.
Na moeizame onderhandelingen en de wil van Delaney om in te boeten, besloot Sevilla het contract met de speler te beëindigen. Delaney is nu een vrije speler en FC Kopenhagen heeft interesse getoond.
Anderlecht heeft inmiddels andere middenvelders op het oog, zoals Dennis Praet en Abdelkahar Kadri, om hun team te versterken.
Delaney: de eerste luitenant van Riemer
Thomas Delaney was afgelopen seizoen een onmisbare schakel bij Anderlecht. De 32-jarige Deen was een van de eerste namen die Brian Riemer opschreef in zijn opstelling. Met zijn ervaring en vechtlust bracht de middenvelder balans in het team.
Zijn inzet en spelintelligentie waren belangrijk, en zijn coachende kwaliteiten en duelkracht maakten hem enorm waardevol. Delaney blonk uit in zijn zelfopoffering, ervaring en sluwheid, eigenschappen die onschatbaar bleken voor de ploeg.
“Delaney trekt een ploeg mee. Je kan geen 11 Delaney’s opstellen, maar ook geen 11 spelers als Verschaeren”, zei Riemer. “Mario, Yari, Theo, Killian en Zeno leren veel van spelers als Rits, Delaney en Vertonghen. Delaney is een heel belangrijke speler voor onze ploeg”, verklaarde de coach van Anderlecht.
Delaney was Riemers eerste luitenant en de stille kracht in de paars-witte kleedkamer. Op Neerpede werd de Deense middenvelder op elk niveau en bij vrijwel elke belangrijke bijeenkomst als voorbeeld gesteld.
“Thomas speelde een EK, een WK en tientallen wedstrijden op het hoogste niveau”, zei Riemer.
Delaney voldeed niet aan de verwachtingen bij Anderlecht
Hoewel Brian Riemer hem van onschatbare waarde achtte, kon Thomas Delaney vorig seizoen de verwachtingen niet waarmaken. Zijn fysieke impact was belangrijk, maar voetballend bleef zijn bijdrage beperkt.
Bovendien kampte hij regelmatig met blessures. Een speler met zijn staat van dienst en de enorme lof van zijn coach moest meer brengen. In plaats van de sterke speler die iedereen verwachtte, bleek hij meer de ‘ideale 13de man’.
De ex-speler van Borussia Dortmund fungeerde als waterdrager, niet als spelbepalende kracht. Ondanks zijn ervaring had Delaney meer moeten laten zien en zijn impact op het veld moest groter zijn.
Toch was het de bedoeling dat Anderlecht Delaney deze zomer definitief zou overnemen van FC Sevilla. Volgens La Capitale bereikte Jesper Fredberg vorige zomer al een akkoord voor een huurcontract van twee extra seizoenen bij Sporting.
Het enige wat Anderlecht nog restte, was een akkoord bereiken met Sevilla. De Andalusiërs, die niet langer afhankelijk zijn van de middenvelder, zouden genoegen nemen met zo'n 1,5 miljoen euro voor de Deen
Het salaris van Delaney zou voor een club als RSCA echter substantieel blijven, zeker voor een speler die aan het begin van volgend seizoen zijn 33ste verjaardag viert en redelijk veel blessures heeft gehad.
Anderlecht wilde/kon Delaney’s salaris niet betalen
Eind mei startte Anderlecht de gesprekken met FC Sevilla over een verlengd verblijf van Thomas Delaney, maar deze verliepen moeizaam. Het was duidelijk dat Anderlecht aanzienlijke financiële inspanningen zou moeten leveren om hem te behouden, wat intern vragen opriep.
“Op Neerpede vragen ze zich af op het sop de kool wel waard is”, aldus Het Laatste Nieuws.
Sevilla had het vorige seizoen een aanzienlijke financiële tegemoetkoming gedaan, waardoor Anderlecht slechts een klein deel van Delaney's salaris op tafel hoefde te leggen. Nu zou Anderlecht zowel de volledige salarislast als de transfersom van net onder de 2 miljoen euro moeten betalen.
Medio juni bleek er nog steeds geen vooruitgang te zijn in de onderhandelingen. Terwijl de transferprijs mogelijk geregeld kon worden, bleef Delaney's salaris een aanzienlijk obstakel. “Een salaris dat RSCA niet wil/kan betalen”, aldus Het Nieuwsblad.
Anderlecht verlaat piste-Delaney
Jesper Fredberg hoopte dat Thomas Delaney een enorme inspanning zou leveren op het gebied van zijn salaris, maar het verschil tussen zijn verwachtingen en het voorstel van de club waren nog steeds te groot.
De middenvelder was bereid om in te leveren, maar FC Sevilla begon toen ook uit te kijken naar andere oplossingen. De Andalusiërs waren van mening dat ze in deze kwestie geen gunstige uitkomst zouden vinden door met RSCA samen te werken.
Uiteindelijk verbrak Sevilla zijn contract in onderling overleg, waardoor Delaney nu een vrije speler is. Terwijl Delaney de trainingen bij FC Sevilla hervatte, heeft FC Kopenhagen zich inmiddels als geïnteresseerde club gemeld.
L’Avenir meldt zelfs dat Anderlecht het dossier rond Delaney heeft opgegeven. De contractverlenging van Majeed Ashimeru en de terugkeer van Alexis Flips, die een herkansing krijgt, betekent dat Anderlecht momenteel met zes middenvelders op drie posities zit.
Dit sluit echter niet uit dat Anderlecht nog steeds op zoek is naar versterking voor het middenveld. Volgens Het Nieuwsblad richt de club zich nu op een ander type speler, zoals Dennis Praet of Abdelkahar Kadri, die meer creativiteit en aanvallende impulsen kunnen bieden.