Club Brugge en KRC Genk staan door de 1 op 6 toch al wat onder druk. Het zijn nochtans de twee ploegen die het meest spendeerden op de transfermarkt. Al staat er voorlopig geen maat op Club Brugge.
Club Brugge spendeert het meeste
Club Brugge is de nummer 1 in België. Dat zal iedereen wel moeten beamen, ook de concurrenten. Blauw-Zwart is financieel ook veel te sterk voor de rest. Dat is vooral sinds een viertal jaar geleden duidelijk merkbaar. De cijfers zijn om te duizelen.
Club Brugge heeft zijn ingaande huiswerk al weken grotendeels af. Dat komt vooral door al het geld dat er de afgelopen jaren is binnengekomen. Vooral de Champions League-gelden zijn pure winst en vooral dankzij die tientallen miljoenen euro’s kan Club Brugge de concurrentie de loef afsteken. Iedereen spreekt vooral over de transfer van Igor Thiago, maar van die 33 miljoen euro gingen er ook heel wat miljoenen naar diens vorige club en naar makelaars. Dat Club Brugge weer Champions League speelt en zeker is van enkele tientallen miljoenen euro’s heeft enorm meegespeeld. Dat is bonus. Dankzij die gelden hebben ze de afgelopen vijf jaar een enorme vlucht naar boven kunnen nemen.
Anderlecht het minste
Met deze mercato meegerekend spendeerde Club de afgelopen vijf jaar maar liefst 203 miljoen euro aan nieuwe spelers. Dat zorgt ervoor dat Club Brugge op dat vlak op een ander niveau staat dan de rest van België. Het is dan ook de logica zelve dat Blauw-Zwart ver boven de rest uitsteekt en dé grote titelfavoriet is met op dit moment misschien wel de beste spelerskern van de afgelopen vijf jaar. Ervaring, jong talent, midden twintigers, … Een zeer goede balans, als je het ons vraagt.
De rest kan in België niet volgen. We maakten een overzicht van de uitgaven van de andere clubs de afgelopen vijf jaar, al zullen die bij ploegen als Racing Genk, AA Gent en RSC Anderlecht ongetwijfeld nog gaan stijgen. Union SG speelt nog maar drie jaar in eerste klasse, maar is met ongeveer 35,5 miljoen euro aan een opmars bezig.
Opvallend: Anderlecht spendeerde van de grote clubs het minst. Hein Vanhaezebrouck jammerde vorig jaar ook vaak over de financiën, maar AA Gent spendeerde onder zijn bewind ook flink, wat het toch te opvallender maakt dat de Buffalo’s in vijf jaar tijd geen enkele keer de Champions’ Play-Offs haalden.
Transferuitgaven (Transfermarkt):
- Club Brugge: 203 miljoen euro
- KRC Genk: 134,15 miljoen euro
- AA Gent: 88,63 miljoen euro
- Royal Antwerp FC: 85,20 miljoen euro
- RSC Anderlecht: 81,61 miljoen euro
- Union SG (35,5 miljoen euro in drie jaar)
Rangschikking:
- Club Brugge: 1ste, 1ste, 1ste, 4de, 1ste
- KRC Genk: 7de, 2de, 8ste, 2de, 5de
- AA Gent: 2de, 7de, 5de, 5de, 7de
- Antwerp: 4de, 3de, 4de, 1ste, 6de
- Anderlecht: 8ste, 4de, 3de, 11de, 3de
- Union SG: / , /, 2de, 3de, 2de