Club Brugge is het noorden kwijt: mercato is totale ramp

door
Club Brugge is het noorden kwijt: mercato is totale ramp

Dévy Rigaux werd in februari aangesteld als opvolger van Vincent Mannaert. Met een indrukwekkend netwerk en eerdere ervaring als bruggenbouwer tussen Zuid-Amerikaanse spelers en de club, leek Rigaux een veelbelovende keuze. Als nieuwe Director of Football speelde hij een sleutelrol in de aankomsten van spelers zoals Ardon Jashari, Zaid Romero, en Christos Tzolis, en zijn aanpak kreeg lof van fans en andere waarnemers.

Club Brugge ervaart momenteel echter de slechtste seizoensstart in zestig jaar met slechts één punt uit negen. Ondanks de aanvankelijke enthousiasme over Rigaux’s transfers, hebben de nieuwe aanwinsten nog niet het verwachte effect gehad.

Dévy Rigaux: de nieuwe Vincent Mannaert

In februari werd Dévy Rigaux aangesteld als de nieuwe Director of Football van Club Brugge. Als opvolger van Vincent Mannaert probeert hij diens succesvolle aanpak voort te zetten.

Op 36-jarige leeftijd had Rigaux nog geen gevestigde naam in de voetbalwereld, maar intern kreeg hij veel positieve commentaren over zijn expertise en kunde. Rigaux was al meer dan tien jaar in verschillende functies aan de slag bij Club Brugge.

Aanvankelijk trad hij op als tolk voor Spaanstalige spelers en fungeerde hij als vertrouwenspersoon voor Zuid-Amerikaanse spelers. Met zijn vaardigheid in het Spaans en zijn diploma als master in meertalige communicatie voegde hij grote waarde toe aan de werking van Club Brugge.

In die periode heeft hij zich kunnen verdiepen in de Zuid-Amerikaanse en Spaanse spelersmarkt. Hij fungeerde als bruggenbouwer tussen spelers en anderen, en bleef ook actief de contacten onderhouden op de Zuid-Amerikaanse en Spaanse markten.

Net als Mannaert kent Rigaux spelers, zaakwaarnemers en clubs door en door waarmee onderhandeld wordt, en kent hij alle 'in's en out’s van wie tegenover hem zit. Heeft Club Brugge met Rigaux de perfecte opvolger voor Mannaert gevonden, op het sportief vlak?

“Wauw, da’s ne straffen”

“Dévy heeft intussen een zeer straf netwerk uitgebouwd en al een zeer dominante rol gespeeld in veel succesvolle inkomende én uitgaande transfers”, zei CEO Bob Madou in De Morgen.

“Als een buitenlander zijn cv zou hebben, zou je zeggen: ‘Wauw, da’s ‘ne straffen.’” Rigaux was de rechterhand van Mannaert en speelde een belangrijke rol in meerdere transferdossiers zoals die van Igor Thiago.

Hij werd geprezen voor zijn belangrijke rol en positieve impact tijdens de transferonderhandelingen met Brentford FC, die hij zelf mee hielp voeren. Rigaux bleek zelfs een sleutelfiguur te zijn.

Marcelo Beer, de makelaar van Thiago, prees Rigaux voor zijn uitstekende werk. “Vincent (Mannaert, red.) speelde in de laatste fase zijn rol, maar ervoor heeft Dévy alles perfect gedaan. Van de eerste contacten tot de effectieve onderhandelingen”, aldus Beer.

“Bij de transfer van Ludogorets naar Club was dat eveneens al het geval. Echt, in mijn ogen zou hij op sportief vlak de perfecte opvolger zijn van Vincent Mannaert.”

Club Brugge in de wolken over Rigaux’ transfers

In april rondde Dévy Rigaux zijn eerste transfer af als Director of Football van Club Brugge. Centrale middenvelder Ardon Jashari kwam over van FC Luzern en hij werd voorgesteld als een veelbelovende transfer.

“Eentje waar men bij blauw-zwart over in de wolken is”, aldus Het Laatste Nieuws.

Door zijn Zuid-Amerikaanse connecties speelde Rigaux ook een grote rol in de komst van de linksvoetige centrale verdediger Zaid Romero van Estudiantes, die ook al een contract tekende vóór de start van de zomermercato. Met de komst van Jashari en Romero werden twee noodzakelijke posities bijzonder snel ingevuld.

Ook de transfer van Christos Tzolis komt van de hand van Rigaux. Hij hield drie jaar lang contact met de Griekse aanvaller, via berichten op regelmatige basis. “Het contact met Club geeft aan dat ze me heel graag wilden. En dat heeft toch meegespeeld in mijn beslissing, ja”, zei Tzolis tijdens zijn persvoorstelling begin juli.

Hugo Siquet en Gustaf Nilsson arriveerden eveneens allebei voor de start van de competitie. Stuk voor stuk overtuigde hij de nieuwkomers persoonlijk.

Rigaux maakt indruk in Westkapelle

Dévy Rigaux is een bezige bij. Zijn energieke karakter en zijn netwerk zorgden ervoor dat Club rond was op transfervlak, nog vóór de competitiestart. Het Laatste Nieuws noemt Rigaux een perfectionist, die zelden of nooit te laat is op een afspraak, en nooit half of ongestructureerd werk aflevert.

Na vier weken in de zomermercato was het transferhuiswerk van Club Brugge grotendeels af - met de zegen van CEO Bob Madou en voorzitter Bart Verhaeghe. Rigaux drukte duidelijk zijn stempel in zijn eerste transferperiode als Director of Football en hij toonde van aanpakken te weten.

Rigaux overtuigde telkens eerst de speler, wat hem een voordeel bezorgde tijdens de onderhandelingen op clubniveau. Bovendien werden alle zomertransfers afgerond tegen schappelijke transfersommen.

“Of zijn transfers snel zullen renderen, is niet te voorspellen. De manier waarop hij deze mercato heeft aangepakt, maakt alvast wel indruk in Westkapelle”, schreef Het Nieuwsblad.

Het wordt al heet onder Rigaux’s voeten

Club Brugge beleeft momenteel de slechtste seizoensstart in zestig jaar met amper één punt op negen, en de club vertoeft in een crisis. De zomertransfers hebben tot dusver niet het gewenste effect gehad, waarvoor CEO Bob Madou en Dévy Rigaux formeel verantwoordelijk zijn.

“Je kunt niet zeggen dat die spelers al een meerwaarde zijn gebleken. Die nieuwe spits Nilsson krijgt nu bijvoorbeeld veel op zijn bek”, stelde Philippe Vande Walle vast in Het Nieuwsblad.

Daarnaast slaagde Club Brugge er niet in om overbodige spelers te verkopen, waardoor coach Nicky Hayen zijn beste peoplemanagement moet bovenhalen om alle spelers in de onevenwichtige selectie tevreden te houden.

Ondanks het grote enthousiasme van waarnemers en fans over de transfers van Rigaux wordt het nu ook heet onder zijn voeten. De Morgen stelt dat het management ook baat heeft bij een overwinning tegen Antwerp FC komend weekend.

“In hun eerste volledige seizoen kan de ommezwaai voor Dévy Rigaux en zijn departement er vanuit die optiek niet snel genoeg komen.”

POLL: Rigaux levert goed werk bij Club Brugge

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Mignolet duidt grootste verschil tussen Club en Dortmund aan
Mignolet duidt grootste verschil tussen Club en Dortmund aan

Club Brugge leek lange tijd op weg om met puntengewin aan zijn Champions League-campagne te ...

16
16
Toptransfer nabij: kranten zien Europese uitblinker bij Club
Toptransfer nabij: kranten zien Europese uitblinker bij Club

Club Brugge is er niet in geslaagd om met een stunt aan zijn Champions League-campagne te starten. ...

121
121
UCL: City struikelt meteen op eigen veld, Engels grote held
UCL: City struikelt meteen op eigen veld, Engels grote held

In de vernieuwde Champions League heeft Manchester City meteen punten verspeeld. De heruitgave van ...

65
65
IJskoude douche: Club geeft Europese stunt compleet weg
IJskoude douche: Club geeft Europese stunt compleet weg

Club Brugge is met een valse noot aan de vernieuwde Champions League begonnen. Blauw-Zwart speelde ...

156
156
Club bestolen in UCL? Vormer duidelijk over penaltyfase
Club bestolen in UCL? Vormer duidelijk over penaltyfase

Tijdens de openingsspeeldag van de League Phase in de Champions League, stond Club Brugge meteen ...

270
270
City houdt hart vast: noodlot slaat toe bij De Bruyne
City houdt hart vast: noodlot slaat toe bij De Bruyne

In de Champions League stonden woensdagavond weer enkele fraaie duels op het programma. Zo was het ...

242
242
Eén dissonant bij sterk Club Brugge: "Gaat te snel voor hem"
Eén dissonant bij sterk Club Brugge: "Gaat te snel voor hem"

Club Brugge maakte woensdagavond als eerste Belgische ploeg ooit zijn opwachting in de vernieuwde ...

230
230
Praet gaat op rem staan bij Antwerp: "Nog enkele weken"
Praet gaat op rem staan bij Antwerp: "Nog enkele weken"

Antwerp FC pakte in het slot van de voorbije zomermercato uit met een aanzienlijke stunt. Zo wist de ...

71
71
Ai ai Club! Blauw-Zwart zorgt voor pechmoment van de avond
Ai ai Club! Blauw-Zwart zorgt voor pechmoment van de avond

Woensdagavond trapte ook Club Brugge zijn Champions League-campagne op gang met een heuse ...

89
89
UCL: Bologna debuteert met punt, Sparta vermorzelt Salzburg
UCL: Bologna debuteert met punt, Sparta vermorzelt Salzburg

Woensdag stonden in de vooravond opnieuw twee wedstrijden in de 'League Phase' van de vernieuwde ...

35
35
Grote comeback bij Anderlecht? Vanhaezebrouck reageert
Grote comeback bij Anderlecht? Vanhaezebrouck reageert

De positie van Brian Riemer bij RSC Anderlecht blijft aan een zijden draadje hangen. Indien het ...

1227
1227
'Manchester City bezorgt Kompany optater van formaat'
'Manchester City bezorgt Kompany optater van formaat'

Vincent Kompany heeft zijn debuut als coach in de Champions League niet gemist, zijn Bayern ...

126
126
11 namen: Hayen verrast niet, Dortmund zonder spits
11 namen: Hayen verrast niet, Dortmund zonder spits

Om 21u maakt ook Club Brugge zijn intrede in de Champions League. De landskampioen krijgt daarin ...

126
126
'Salah schokt Liverpool met toekomstbeslissing'
'Salah schokt Liverpool met toekomstbeslissing'

Liverpool sneed deze zomer een nieuw tijdperk aan na het vertrek van Jürgen Klopp. De iconische ...

146
146
Laatste kans voor Riemer? Alles draait om zaterdag
Laatste kans voor Riemer? Alles draait om zaterdag

De voorbije weken ontsnapte Anderlecht een paar keer, maar dinsdag liep het alsnog tegen zijn eerste ...

230
230