Hoewel hij aanvankelijk de voorkeur gaf aan een avontuur in Italië en Anderlecht hem niet verder benaderde, bleek Antwerp FC uiteindelijk de enige concrete optie voor Dennis Praet aan het einde van de zomermercato. Ondanks de financiële beperkingen bij Antwerp stemde Praet in met een lager salaris om zijn carrière een nieuwe impuls te geven. Praet, nu 30, bevindt zich fysiek op het hoogtepunt van zijn carrière en biedt Antwerp veelzijdigheid als defensieve middenvelder, aanvallende middenvelder en box-to-box speler.
Zijn medische testen bij Antwerp waren uitstekend, wat de clubleiding positief verraste. Patrick Goots noemt de komst van Praet een dikke en straffe transfer, en verwacht dat hij snel een basisplaats zal veroveren. Johan Boskamp heeft twijfels over zijn impact, stelt vast dat het al een tijdje bergaf gaat met zijn carrière.
Geen Serie A en geen Anderlecht voor Praet
Dennis Praet had oorspronkelijk een voorkeur voor een nieuw avontuur in Italië boven een terugkeer naar België. In een interview met Het Nieuwsblad gaf hij aan dat de tactische en uitdagende Serie A, waar hij eerder speelde voor Sampdoria en Torino, altijd zijn voorkeur zou hebben boven andere competities.
Hoewel Praet een terugkeer naar België niet volledig uitsloot, kwam de juiste aanbieding niet op zijn pad. Lecce en Udinese toonden interesse, evenals clubs uit Saoedi-Arabië, maar er volgde geen concrete aanbieding.
Anderlecht stond ook op het punt om Praet te benaderen, maar het leek al enige tijd onwaarschijnlijk dat de voormalige Gouden Schoen winnaar zou terugkeren naar het Lotto Park. Sporting onderzocht de mogelijkheid om de ex-publiekslieveling terug te halen, maar besloot uiteindelijk om niet verder te gaan met de onderhandelingen.
Volgens Het Laatste Nieuws was de beslissing deels gebaseerd op het feit dat Praet qua profiel te veel leek op Mario Stroeykens, Yari Verschaeren en Théo Leoni. Anderlecht wilde vermijden dat deze jonge talenten geblokkeerd zouden worden.
De club richtte zich liever op het ontwikkelen en verhandelen van deze Neerpede-jongens, aangezien de doorverkoopwaarde van de 30-jarige Praet als minimaal werd beschouwd. Bovendien had Anderlecht tijdens de transferperiode te maken met beperkte financiële middelen.
Praet heeft serieus moeten inleveren
Aan het einde van de zomermercato bleek Antwerp FC de enige concrete optie voor Dennis Praet te zijn, die al twee keer eerder in beeld was bij de Great Old. Praet's contract bij Leicester eindigde in juni, waardoor hij transfervrij was en geen transfersom met zich meebracht.
Dit verminderde de financiële obstakels voor een mogelijke deal, maar het was nog steeds onzeker of Antwerp bereid zou zijn om aan zijn financiële verwachtingen te voldoen. Het is algemeen bekend dat Antwerp deze zomer flink heeft bespaard, wat de onderhandelingen bemoeilijkte.
“Het spreekt voor zich dat Praet, die naar Belgische normen stevig zijn boterham verdiende in Engeland, moet inleveren”, schreef Het Laatste Nieuws. De krant wijst erop dat in Deurne Noord de bomen niet langer tot in de hemel groeien.
Praet stemde in met een minder loon omdat hij zich wilde herlanceren. “Hij zal niet het loon van Alderweireld of Janssen opstrijken”, veronderstelde Patrick Goots in Gazet van Antwerpen.
Mezzala Praet: “Hij zal er geen tien inschieten”
Op 30-jarige leeftijd bevindt Dennis Praet zich fysiek gezien op het hoogtepunt van zijn carrière en is hij vastbesloten om weer een belangrijke rol te spelen bij een club. Hij kan Antwerp FC een unieke veelzijdigheid bieden, doordat hij inzetbaar is als defensieve middenvelder, aanvallende middenvelder en box-to-box speler.
Enzo Maresca, zijn voormalige coach bij Leicester City, beschouwde Praet zelfs als de technisch meest begaafde speler op de meest vooruitgeschoven middenveldposities van zijn ploeg.
Ondanks zijn bovengemiddelde technische vaardigheden heeft Praet zich ontwikkeld van een speelse nummer tien tot een toegewijde professional met uitstekende fysieke kwaliteiten. In Italië werd Praet omgevormd tot een ‘mezzala’, waarbij hij tactisch geslepen en fysiek sterker werd.
Hij leerde beter wanneer hij druk moest zetten en kon deze inspanningen herhaaldelijk volhouden. Praet werd sterker zonder de bal en maakte het verschil met zijn looppatronen.
“Met Praet krijgt Antwerp er een aanvallende middenvelder bij, al zal hij er volgens mij eveneens geen tien inschieten. Zijn kwaliteiten liggen elders”, stelde Patrick Goots in Gazet van Antwerpen.
Praet moet het verschil maken: tijdje bergaf met zijn carrière
Dennis Praet zat twee maanden zonder club na zijn periode bij Leicester City, maar hield zijn conditie op peil door onder begeleiding te trainen in Knokke. Deze inspanningen hebben zijn vruchten afgeworpen: hij slaagde met grote onderscheiding voor zijn medische testen bij Antwerp.
Het Laatste Nieuws onthulde dat zijn fysieke resultaten behoren tot de top drie van dit seizoen in vergelijking met de gehele kern van Antwerp, wat de clubleiding positief verraste. Patrick Goots noemt de komst van Praet naar Antwerp een dikke en straffe transfer.
Hij verwacht dan ook dat Praet snel een basisplaats zal veroveren in het elftal van Jonas De Roeck. Franky Van der Elst benadrukt in Het Nieuwsblad dat Praet niet enkel komt om de kern te stofferen, maar dat hij daadwerkelijk het verschil moet maken.
Johan Boskamp heeft echter twijfels over Praet's impact. Hij denkt echter dat Praet niet het verschil zal maken, toch niet als hij naar zijn laatste seizoen kijkt. “Dennis kwam zelfs in de Championship amper van de bank bij Leicester”, zei Boskamp in Het Belang van Limburg.
De Nederlander stelt vast dat het al een tijdje bergaf gaat met zijn carrière. In een terugkeer van Praet bij de Rode Duivels gelooft Boskamp dan ook niet meer.