Toen Maarten Vandevoordt naar RB Leipzig vertrok, leek Hendrik Van Crombrugge de onbetwiste nummer één bij KRC Genk. Toch is de concurrentiestrijd met Mike Penders verre van over. Sinds de derde competitiewedstrijd heeft Van Crombrugge zijn plek hernomen, deels omdat Penders medisch getest werd door Chelsea en Van Crombrugge meer ervaring bracht tegen Club Brugge.
Ondanks enkele sterke prestaties, zoals twee wereldsaves tegen Beerschot, maakte Van Crombrugge ook kostbare fouten, waaronder een blunder tegen Cercle Brugge bij een vrije trap Coach Thorsten Fink staat voor de uitdaging om de juiste balans te vinden tussen ervaring en jong talent.
Van Crombrugge baalt: weeral nummer twee
Wanneer Maarten Vandevoordt naar RB Leipzig vertrok, zou Hendrik Van Crombrugge op papier de nummer één positie onder de lat innemen bij KRC Genk.
Aan de andere kant zou Van Crombrugge ook geen vrijgeleide krijgen op deze positie, aangezien er nog andere talentvolle doelmannen uit de Genkse keepersacademie waren die strijden om de nummer één-plaats.
Genk had vorige zomer het contract van de veelbelovende doelman Mike Penders verlengd tot en met 2028. Vorig seizoen fungeerde Penders als de derde doelman bij de club, en het is duidelijk dat de club heel veel vertrouwen heeft in het jonge toptalent.
Dit blijkt uit het feit dat dit al de derde keer was in slechts twee jaar tijd dat zijn contract werd verlengd. De bedoeling is zelfs dat hij dit seizoen al moest concurreren voor de positie van eerste doelman, samen met Van Crombrugge.
Van Crombrugge kende echter een valse start in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Hij liep een spierblessure op tijdens de wedstrijd tegen Charleroi en bleef tegen PAOK Saloniki aan de kant. Hierdoor kreeg de jonge Penders de kans om zich te bewijzen in de oefencampagne, en die greep hij.
Penders out, Van Crombrugge in
Door de blessure van Hendrik Van Crombrugge kreeg Mike Penders de kans om zijn debuut te maken in de openingswedstrijd van de nieuwe competitie tegen Standard, waar hij meteen indruk maakte.
Zijn sterke optreden bracht hem direct in de schijnwerpers, en de dag na de wedstrijd werd het talent al gelinkt aan een mogelijke transfer naar Chelsea, dat hem al langer volgde.
De week erop verdedigde hij opnieuw het doel, dit keer tegen Oud-Heverlee Leuven Sinds de derde competitiewedstrijd tegen Club Brugge heeft Van Crombrugge echter zijn plaats weer ingenomen.
Deze beslissing was tweeledig: Penders onderging namelijk medische testen bij Chelsea in aanloop naar de topper tegen de regerende landskampioen, en coach Thorsten Fink koos voor meer ervaring op het veld. De drukke week en de mentale vermoeidheid die dit voor de 19-jarige Penders met zich meebracht, speelden ook mee.
In de daaropvolgende wedstrijden tegen Beerschot, Westerlo en Cercle Brugge bleef Van Crombrugge eerste keuze, terwijl Penders zijn speelminuten maakte bij Jong Genk.
Van Crombrugge niet zonder zonden bij Genk
Hendrik Van Crombrugge lijkt de concurrentiestrijd met Mike Penders voorlopig gewonnen te hebben. De ervaren doelman is echter niet nieuw in het vechten voor een plek onder de lat.
Bij Anderlecht moest hij het opnemen tegen Bart Verbruggen, en bij Genk stond hij eerder al tegenover Maarten Vandevoordt en nu de jonge Penders. Wat er ook gebeurt, Van Crombrugge blijft streven naar de beste versie van zichzelf. Hij is een natuurlijke leider in de kleedkamer en biedt ondersteuning aan zowel de jonge spelers als zijn concurrenten.
Van Crombrugge bevestigde zijn basisplaats met enkele indrukwekkende prestaties, zoals tegen Beerschot, waar hij uitblonk met twee wereldsaves. Toch ging het niet altijd vlekkeloos: bij de 1-0 van Ewan Henderson zag hij er minder goed uit.
Vorig weekend tegen Cercle Brugge maakte hij opnieuw een kostbare fout. Hij kwam onnodig ver uit zijn doel bij een vrije trap van Nazinho, wat resulteerde in de gelijkmaker van Christiaan Ravych voor 2-2.
Stef Wijnants merkte in Het Belang van Limburg op dat Van Crombrugge niets te zoeken had op die positie. “Dat zijn fouten die afgestraft worden op dit niveau.” Toch toonde Van Crombrugge veerkracht door zijn ploeg later in de wedstrijd alsnog overeind te houden.
Wat nu? Penders of Van Crombrugge?
Hendrik Van Crombrugge wisselt dit seizoen sterke reddingen af met dure fouten, wat de concurrentiestrijd met Mike Penders voortdurend levend houdt. Hoewel Penders na twee wedstrijden zonder specifieke uitleg uit de ploeg verdween, ging hij daar professioneel mee om en bleef hij gemotiveerd.
Le Soir wees er echter op dat Penders in zijn laatste wedstrijd tegen Oud-Heverlee Leuven niet volledig overtuigde. Al in de eerste minuut nam hij een risicovolle beslissing door uit te voetballen, waarbij hij geluk had dat Konan N’Dri net te laat kwam.
Even later kwam Penders onnodig ver uit zijn doel tot aan de middencirkel, waardoor hij kwetsbaar werd. Kort daarop keerde Van Crombrugge terug onder de lat, en belandde Penders weer op de bank.
Dit is de harde realiteit voor keepers: ook al zijn ze niet altijd direct verantwoordelijk voor tegendoelpunten, ze zijn vaak de eersten die de gevolgen dragen. Zoals Le Soir opmerkte: “Het opvolgen van Maarten Vandevoordt is geen gemakkelijke taak, zeker niet op die jonge leeftijd.”
Hetzelfde geldt voor Van Crombrugge, die onder druk staat om zichzelf te bewijzen. De taak ligt nu bij coach Thorsten Fink om deze delicate situatie te managen en de juiste balans te vinden tussen ervaring en jong talent.