'Toptransfer uitgespuwd: persona non grata bij AA Gent'

door
'Toptransfer uitgespuwd: persona non grata bij AA Gent'

AA Gent haalde afgelopen zomer de 22-jarige Andri Gudjohnsen, zoon van de legendarische Eidur Gudjohnsen, van Lyngby. Met een indrukwekkende achtergrond in de jeugdploegen van FC Barcelona en Real Madrid en de bijnaam 'Mini Haaland', wordt er veel van hem verwacht. Zijn debuut was veelbelovend met een vroege goal tegen KV Kortrijk, maar sindsdien heeft hij zijn belofte nog niet ingelost. Na zijn eerste goal volgden zeven doelpuntteloze wedstrijden, wat leidde tot scherpe kritiek

In de wedstrijd tegen Antwerp FC kreeg hij zelfs het publiek over hem heen. Sportief manager Arnar Vidarsson en coach Wouter Vrancken blijven vertrouwen in hem hebben en hopen op een ommekeer. Ze hebben ook geen andere keuze.

‘Mini Haaland’: a touch of genius

AA Gent trok afgelopen zomer de 22-jarige Andri Gudjohnsen aan van Lyngby. Andri is de zoon van dan Eidur Gudjohnsen, de legendarische spits die zijn stempel drukte bij clubs als Chelsea en FC Barcelona, en ook nog zijn kunsten vertoonde bij Club Brugge en Cercle Brugge aan het einde van zijn indrukwekkende carrière.

Bovendien is Andri de kleinzoon van Arnor Gudjohnsen, die zijn voetsporen naliet bij Lokeren en Anderlecht. Andri Gudjohnsen doorliep de jeugdacademies van FC Barcelona, Espanyol en Real Madrid, waar hij topscorer werd bij Juvenil C (Onder-17). In Madrid kreeg hij de bijnaam ‘Mini Haaland’ dankzij zijn scoringsdrift.

Na een zware blessure in 2020 koos hij ervoor om een stap terug te zetten naar IFK Norrköping en vervolgens naar het Deense Lyngby. Deze keuze pakte uitstekend uit: Andri werd al snel de topscorer van Lyngby met 15 doelpunten in 30 wedstrijden.

“Straffe genen, die mannen. Die touch of genius, hoewel Andri meer een targetspits is dan zijn vader”, aldus Feyr Alexandersson, huidig trainer van KV Kortrijk, die Andri eerder coachte bij Lyngby. Een aantal van zijn doelpunten kwam voort uit zijn vermogen om centrale verdedigers van zich af te schudden.

Zijn voorkeur voor direct afwerken getuigt van zijn bekwaamheid met de bal aan zijn voeten, terwijl hij ook uitblinkt in luchtduels. Hij wordt beschouwd als een complete en intelligente spits, die niet aarzelt om diep terug te zakken om de bal te ontvangen en zijn teamgenoten te ondersteunen.

Om ballen bij te houden was hij zelfs een van de sterkste in Denemarken.

Een echte spits

Andri Gudjohnsen kwam in beeld bij AA Gent dankzij Arnar Vidarsson, de Manager Sports van de club en voormalig bondscoach van IJsland. Vidarsson had Gudjohnsen eerder zijn debuut in het nationale team gegund en speelde een belangrijke rol bij zijn transfer.

Hoewel de spits ook interesse genoot van clubs in de Engelse Championship en in Nederland, gaf de aanwezigheid van zijn landgenoot bij de Buffalo’s de doorslag. Bij Gent koos Gudjohnsen rugnummer 9, het cijfer dat spitsen dragen.

Tijdens zijn introductie op de Gentse Feesten maakte hij meteen indruk door het publiek enthousiast mee te laten doen met de beroemde 'Iceland clap'. Hij verklaarde vastberaden dat hij in Gent niet alleen goals wilde maken, maar ook "veel feestjes wilde bouwen." Zijn eerste doelpunt in het blauw-witte shirt liet niet lang op zich wachten.

Slechts zestig minuten had hij nodig om te scoren in zijn debuutwedstrijd tegen KV Kortrijk. Het was een echte spitsengoal: ondanks het feit dat de Kortrijkse defensie hem lang in toom hield, stond Gudjohnsen op het juiste moment klaar om een perfecte voorzet van Frank Surdez binnen te werken.

Na de wedstrijd zei hij met een brede grijns: “Dat is wat ik doe. Hiervoor heeft de club me ook in huis gehaald. Ik ben de diepe spits en dan wordt er van jou verwacht dat je doelpunten scoort en ik hoop dat dit de eerste van veel treffers is.”

Gudjohnsen wordt een probleem: persona non grata in de Planet Group Arena

Andri Gudjohnsen's sterke start bij AA Gent, met zijn snelle doelpunt eind juli, bleek helaas slechts een kort hoogtepunt. In de daaropvolgende zeven wedstrijden bleef het IJslandse kanon stil, en de kritiek op de jonge spits nam snel toe.

Media zoals Het Laatste Nieuws waren niet mild: de krant stelde dat AA Gent vernuft ontbreekt in de zone van de waarheid én een goede spits.“Gudjohnsen, jongens... Dat wordt stilaan een probleem”, signaleerde de krant onomwonden. Ook Het Nieuwsblad oordeelde hard: "Voorlopig weegt hij te licht."

Als targetman slaagt hij er niet in om de bal vast te houden, en zijn druk op de tegenstander blijft beperkt. Hoewel Gudjohnsen bekendstaat als een killer voor het doel, blijkt dat zonder de juiste aanvoer het moeilijk is voor hem om te schitteren.

“Gudjohnsen kwam - vooral dankzij zijn naam - met de nodige verwachtingen naar Gent. Hij kan ze voorlopig niet inlossen. Heeft hij nog wat tijd nodig?” vraagt HLN zich af.

Het dieptepunt kwam in de wedstrijd tegen Antwerp FC, waar Gudjohnsen een zwak getrapte strafschop miste, wat hem niet alleen kritiek van de fans opleverde, maar ook de vraag deed rijzen of hij wel het juiste uithangbord is voor de Gentse aanval.

Het Nieuwsblad omschreef de situatie als "netelig," en stelde dat Gudjohnsen met slechts één doelpunt in negen wedstrijden niet sterk genoeg is om het gewicht van de aanval te dragen. Hoewel zijn technische kwaliteiten onmiskenbaar zijn, blijkt hij nog te kort te schieten in cruciale aspecten zoals het kaatsen en zich positioneren.

De druk groeit, en Het Laatste Nieuws concludeerde: “Andri Gudjohnsen is stilaan persona non grata in de Planet Group Arena.”

Wachten op de vonk: AA Gent gebruikt Gudjohnsen verkeerd

Andri Gudjohnsen bevindt zich in een moeilijke situatie bij AA Gent, mede omdat het team zijn speelstijl niet volledig benut. Hij blinkt soms uit met zijn subtiele deviaties en techniek, en beschikt over snelheid en persoonlijkheid.

Maar zijn achtergrond bij dominante teams zoals FC Barcelona en Real Madrid, waar hij gewend was in en rond de zestienmeter te spelen, werkt in zijn nadeel wanneer Gent niet in staat is om de controle over de wedstrijd te houden of balbezit te behouden.

Gudjohnsen heeft nooit hoeven leren hoe hij moet spelen in de omschakeling of in een onderliggende ploeg. Dit maakt zijn aanpassing aan het spel in de Jupiler Pro League moeilijker. Volgens Feyr Alexandersson, die Gudjohnsen eerder coachte, komt hij het beste tot zijn recht met een tweede spits naast zich en meer beweging rondom hem.

Het is een formatie waarin hij zijn kwaliteiten beter kan tonen. Arnar Vidarsson, sportief manager bij AA Gent en landgenoot van Gudjohnsen, verdedigt de spits en benadrukt dat hij er volledig van overtuigd is dat Andri kan slagen bij de club.

“Wat men niet altijd ziet, is dat Andri een hardwerkende spits is. Hij heeft aanvoer nodig in de zestienmeter en die heeft hij nog onvoldoende gekregen”, zei Vidarsson aan Het Laatste Nieuws. Ook coach Wouter Vrancken steunt Gudjohnsen volledig.

Vorige zomer vroeg hij immers geen andere spits, wat aangeeft dat hij vertrouwen heeft in Andri’s capaciteiten. “Soms hebben ze maar een kleine vonk nodig,” zegt Vrancken. “Laat ons hopen dat die er snel komt, want het is een topkerel.” Het vertrouwen binnen de club is er zeker nog, van de sportieve staf tot de trainer. Ze hebben ook weinig keuze.

POLL: Zal Gudjohnsen nog knallen bij AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kompany pakt bij CL-debuut meteen straf record
Kompany pakt bij CL-debuut meteen straf record

Er waren in de zomer héél wat sceptici toen bekend raakte dat Vincent Kompany de ...

29
29
Nog meer onheil voor Anderlecht: ziekenboeg breidt uit
Nog meer onheil voor Anderlecht: ziekenboeg breidt uit

Met Anderlecht is dinsdagavond ook het laatste team in de Jupiler Pro League zijn ongeslagen status ...

129
129
Droomavond Kompany en Debast, Real ziet af maar wint
Droomavond Kompany en Debast, Real ziet af maar wint

De eerste avond van de Champions League heeft meteen spektakel gebracht. Vincent Kompany en Zeno ...

88
88
Riemer verbaast met reactie: "Ik vond ons spel goed"
Riemer verbaast met reactie: "Ik vond ons spel goed"

Het zijn geen fijne dagen voor Brian Riemer. De Deense trainer moet al het hele seizoen bakken ...

266
266
Crisisoverleg Anderlecht: wat gaat Fredberg nu doen?
Crisisoverleg Anderlecht: wat gaat Fredberg nu doen?

De voorbije weken sluimerde er al heel wat onvrede bij de supporters van Anderlecht, maar nu dreigt ...

451
451
Riemer buiten? Genk brengt Anderlecht helemaal in crisis
Riemer buiten? Genk brengt Anderlecht helemaal in crisis

Anderlecht heeft dinsdag zijn eerste nederlaag van het seizoen geleden. Paars-Wit werd in de ...

666
666
X gaat los op Courtois na optreden in Champions League
X gaat los op Courtois na optreden in Champions League

Real Madrid en de Champions League, dat is een speciaal huwelijk. Vorig seizoen pakte de Koninklijke ...

199
199
Vanhaezebrouck ziet zwakte Club: "Ik houd mijn hart vast"
Vanhaezebrouck ziet zwakte Club: "Ik houd mijn hart vast"

Bij Club Brugge kijken ze nu echt wel reikhalzend uit naar woensdagavond, wanneer ze kennis mogen ...

143
143
'OHL-coach krijgt zware straf om bizarre reden'
'OHL-coach krijgt zware straf om bizarre reden'

OH Leuven zag afgelopen weekend een einde komen aan zijn ongeslagen status. Na twee overwinningen en ...

84
84
Villa-Belgen aan het kanon, PSV ziet sterretjes in Turijn
Villa-Belgen aan het kanon, PSV ziet sterretjes in Turijn

De kop is eraf in de Champions League. De eerste twee wedstrijden van de league phase zijn een ...

102
102
Dortmund is niet gerust: Sahin komt met grote lof voor Club
Dortmund is niet gerust: Sahin komt met grote lof voor Club

Club Brugge trapt woensdag zijn campagne in de Champions League op gang met een topaffiche. Het ...

177
177
'Bestuur Anderlecht neemt standpunt in over ontslag Riemer'
'Bestuur Anderlecht neemt standpunt in over ontslag Riemer'

Anderlecht wil dinsdagavond de koppositie heroveren, maar daarvoor zal het wel moeten winnen van KRC ...

397
397
<strong>Club Brugge aast op megadeal van 50 miljoen euro</strong>
Club Brugge aast op megadeal van 50 miljoen euro

De vernieuwde Champions League brengt meer wedstrijden en geld met zich mee. In plaats van de ...

178
178
Rode Duivel afgemaakt in CL: "Kerel overschat zichzelf enorm"
Rode Duivel afgemaakt in CL: "Kerel overschat zichzelf enorm"

Om 18u45 werden de eerste twee wedstrijden van de vernieuwde Champions League afgetrapt. Halfweg ...

97
97
Tielemans bezorgt Aston Villa droomstart in CL-debuut
Tielemans bezorgt Aston Villa droomstart in CL-debuut

De Champions League werd om 18u45 helemaal op gang getrapt en daarbij komen meteen de nodige Belgen ...

38
38