RSC Anderlecht staat onder hoogspanning. In die momenten komen er dan ook verhalen naar buiten. Wat speelt er zich af achter de schermen? Is er meer aan de hand op de burelen van Neerpede?
Brian Riemer staat zwaar onder druk en her en der begint ook Jesper Fredberg kritiek te krijgen. Onbegrijpelijk wat ons betreft, want Anderlecht heeft best wel een goede kern naar Belgische normen. Het zou niet meer dan logisch zijn dat hij de volle steun krijgt van het bestuur.
Barstjes binnen Anderlecht?
Maar daar lijken toch barstjes te komen. Dat in kranten bijvoorbeeld plots werd meegedeeld dat Leander Dendoncker er kwam dankzij een ‘inspanning van de aandeelhouders’ en dat diens transfer vroeger werd gelekt in een krant, vonden we al opvallend. Het straalt weinig eenheid uit.
Marc Coucke gaf ook aan dat er “een goede sfeer is binnen de aandeelhouders'. Daarnaast vertelde hij via Instagram dat er wel budget was, maar dat de juiste profielen niet werden gevonden. Hij was wel tevreden dat er dan beslist werd om niet te investeren om te investeren. Ludo Vandewalle, chef voetbal bij Het Nieuwsblad, stelt zich daar toch vragen. "Ruikt dat niet naar jezelf indekken van Marc Coucke?", stelt hij terecht vast bij Sjotcast. Jesper Fredberg zei dan weer in een interview met Mauve TV dat er goede afspraken werden gemaakt met de Raad van Bestuur wat financieel kon. Dat zijn toch verwarrende boodschappen.
In augustus kregen we van meerdere makelaars te horen dat Anderlecht moest verkopen als het nog fors wenste te investeren in spelers. Anders was het uitkijken naar opportuniteiten. Uiteindelijk werd het dat laatste met Leander Dendoncker en Samuel Edozie.
Windstilte bij Coucke en Vandenhaute
Er is dus warrige communicatie en de beleidsbepalers geven niet echt blijk van gestroomlijnde communicatie. We vragen ons af of er in de Raad van Bestuur van Anderlecht wel genoeg échte voetbalkennis aanwezig is. Wouter Vandenhaute, Marc Coucke, Patrick Lefevere, Thomas Van den Spiegel en co hebben zeker zeer grote verdiensten gehad in hun carrière, maar in het voetbal hebben ze nog niet veel bewezen. Vandenhaute en Coucke faalden al toen zij sportief veel zeggenschap hadden bij Anderlecht.
Misschien is het wel eens handig dat de voorzitter of de hoofdaandeelhouder eens communiceert over de richting die de club Anderlecht wil uitgaan. Hun voorganger Roger Vanden Stock nam het in crisistijden vaak op voor zijn club en gaf ook duiding over de toekomstplannen. Maar beiden communiceren al jaren amper 'on the record' met de media, wat eigenlijk ‘not done’ is bij een club als Anderlecht. Daar moet je toch eens af en toe communiceren door de media samen te roepen. Na de Raad van Bestuur van deze week is dat misschien eens een goed moment?