Transferdrama bij AA Gent: hoe draaide het tóch goed uit?

door
Transferdrama bij AA Gent: hoe draaide het tóch goed uit?

Aimé Omgba’s transfer naar AA Gent zorgde voor veel opschudding vorige zomer. Gent had vier keer een bod uitgebracht, maar NAC Breda hield vast aan hun goudklompje. Na een mislukte poging om de deal te redden, stemde NAC uiteindelijk in met een betalingsregeling, waardoor de transfer doorging.

Omgba werd voor 1 miljoen euro plus bonussen binnengehaald, een fractie van het oorspronkelijke bedrag. Ondanks een knieblessure, waardoor hij pas na Nieuwjaar beschikbaar zal zijn, tekende hij een contract tot 2028 bij Gent. Zijn snelheid en technische vaardigheden maken hem een waardevolle toevoeging voor het team.

Transfersoap van de zomer: 3,4 miljoen voor Omgba

De transfersoap van deze zomer in de Lage Landen draaide rond Aimé Omgba. AA Gent had afgelopen zomer maar liefst vier keer een miljoenenbod uitgebracht op de middenvelder, die zelf ook graag een transfer wilde maken.

NAC Breda hield echter vast aan hun speler en deed er alles aan om hem te behouden. Omgba uitte zijn frustratie in de Nederlandse pers: “Ik krijg sterk het gevoel dat NAC mij als een product ziet. Ik word misselijk van het gedrag van deze mensen bij NAC Breda.” 

Uiteindelijk trok Gent de stekker uit de deal omdat er geen akkoord werd bereikt tussen de clubs.

Slechts een week na de commotie keerde Gent echter terug bij NAC. Volgens Voetbal International bereikten de clubs een mondeling akkoord, waarmee NAC een nieuw uitgaand transferrecord zou vestigen van minstens 3 miljoen euro.

Omgba verheugde zich op zijn naderende transfer, maar de deal viel opnieuw in duigen toen NAC, tegen eerdere afspraken in, het vaste gedeelte van de transfersom (2,8 miljoen euro van de totale 3,4 miljoen inclusief bonussen) in één keer wilde ontvangen.

De transfersoap kreeg een verrassende wending toen NAC uiteindelijk instemde met een betalingsregeling in drie termijnen, waardoor de deal alsnog doorgang kon vinden.

Anderlecht probeerde Omgba-deal nog te kapen

Eind juli leek Aimé Omgba klaar voor zijn overstap naar AA Gent. Hij was onderweg voor een medische keuring en stond op het punt zijn contract tot 2028 te tekenen. De Buffalo’s waren zelfs van plan hem in te schrijven voor de UEFA Conference League. Toch viel de transfer datzelfde weekend onverwachts in het water.

NAC Breda maakte officieel bekend dat verdere gesprekken met Gent van tafel waren. Bij AA Gent waren ze bijzonder verrast door deze beslissing. Volgens NAC probeerde Gent, na de medische keuring, opnieuw te onderhandelen. Mogelijk hadden de Buffalo's tijdens de tests iets ontdekt en wilden ze de voorwaarden aanpassen.

Gent deed nog een laatste poging om de deal te redden, maar NAC Breda wees het voorstel af. Ondertussen hernieuwde Anderlecht, dat Omgba al sinds de winter volgde, zijn interesse in de middenvelder en probeerde hem voor de neus van Gent weg te kapen.

Toch gaf Gent niet op. Enkele dagen voor de sluiting van de zomermercato zette de club door om Omgba alsnog binnen te halen, mede doordat ze Hong Hyun-seok aan Mainz 04 verkochten en dringend een vervanger zochten voor het middenveld.

AA Gent haalt Omgba aan absolute soldenprijs

AA Gent en NAC Breda bereikten uiteindelijk een akkoord over de transfer van Aimé Omgba voor een som van 1 miljoen euro, met maximaal 250.000 euro aan bonussen en een doorverkooppercentage.

Dit pakket was aanzienlijk minder lucratief dan de oorspronkelijke overeenkomst van 2,85 miljoen euro en lager dan het eerdere bod, toen Omgba niet door de medische keuring kwam.

Door zijn blessure kon Gent hem voor een gereduceerde prijs binnenhalen, maar vanwege een geplande knieoperatie kan de middenvelder pas na Nieuwjaar in actie komen voor de Buffalo's.

Omgba tekende in Gent een contract met een bruto jaarloon van 650.000 euro, oplopend tot 1 miljoen euro in zijn laatste jaar, exclusief premies. De huidige deal voorkwam dat Omgba zijn revalidatie bij NAC zou doorlopen en aan het einde van het seizoen transfervrij zou vertrekken, waardoor NAC met lege handen zou blijven staan.

“Aimé was een van onze topprioriteiten in deze mercato. Er is veel gezegd en geschreven over zijn transfer, maar het belangrijkste is dat wij hard geloven in zijn kwaliteiten”, zei Arnar Vidarsson, Manager Sports van AA Gent.

“Aimé is een verfijnde speler, maar ook zijn fysieke parameters zijn top. Als middenvelder kan hij meerdere posities aan. We gaan nu een planning opmaken die hem op fysiek vlak de beste garanties geeft op lange termijn."

De klasse spat ervan af

Aimé Omgba, opgeleid bij Feyenoord, beleefde vorig seizoen zijn doorbraak als profvoetballer bij NAC Breda in de Keuken Kampioen Divisie. De 21-jarige valt op als een aanvallend ingestelde en creatieve speler, die altijd naar voren wil voetballen, en het beste uit de verf komt als nummer 10.

In de afgelopen jaren heeft Omgba hard gewerkt aan zijn defensieve vaardigheden, met als doel geen typische nummer 10 te zijn, maar eerder een veelzijdige box-to-box-speler te worden.

Omgba werd getipt als een opkomende ster bij NAC Breda, en zijn horizon reikt veel verder dan de Keuken Kampioen Divisie. De club koesterde grootse plannen voor de 21-jarige middenvelder, die, zoals door het Algemeen Dagblad geschreven, wordt beschouwd als een toekomstige goudmijn.

BN De Stem omschrijft Aimé Omgba als een voetballer die bulkt van het talent, een prachtig sierlijk loopje heeft en op verschillende manieren beslissend kan zijn voor een elftal. “De klasse spat ervan af.”

“Aimé’tje Omgba is een supergoeie speler. Sterk, snel, goeie techniek, professioneel”, zei NAC-ploegmaat Jan Van den Bergh in Het Nieuwsblad. “In de omgang hebben wij er vorig seizoen heel weinig problemen mee gekend. Ik denk alleen dat hij zijn hoofd heeft laten gek maken door verkeerde mensen.”

Omga is een ‘hoog-tempo’ speler

Aimé Omgba heeft zich onmisbaar gemaakt als de meest vooruitgeschoven middenvelder bij NAC Breda, ondersteund door twee controleurs. Hij is belangrijk door het ritme van de aanvalsgolven te bepalen, en eveneens door zijn defensieve bijdrage.

“Niet meer uit de basiself van NAC weg te denken”, schreef Algemeen Dagblad het “waardevolle porselein” van de club. “De klasse druipt er vanaf. Je kan hem altijd inspelen, hij is belangrijk voor de ploeg, verdedigt mee en laat het zien met twee goals in de laatste twee wedstrijden. In zijn koppie zit het ook goed”, zei ploegmaat Clint Leemans.

Trainer Jean-Paul van Gastel schonk veel vertrouwen aan Omgba en hij maakte hem een belangrijke speler binnen de ploeg. De coach prees het hoge tempo van de middenvelder, dat volgens hem van nature veel hoger lag dan bij andere spelers.

“Als Aimé aanzet, is dat meteen in een hoog tempo. Waar anderen in een laag tempo blijven hangen, heeft hij het fysieke vermogen om veel meer te brengen. Gekoppeld aan zijn technische bagage, maakt dat van hem een talentvolle speler”, zei Van Gastel.

POLL: Omgba wordt een topper voor AA Gent

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Plotse vertrekker bij Club, mokerslag Kompany'
TRANSFERUURTJE: 'Plotse vertrekker bij Club, mokerslag Kompany'

De zomermercato zit er al een tijdje op, maar de winterse transferperiode komt er weldra alweer aan. ...

66
66
‘FC Barcelona gaat voor megastunt en klopt aan bij City’
‘FC Barcelona gaat voor megastunt en klopt aan bij City’

Roberto Lewandowski is het speerpunt bij FC Barcelona, maar de Poolse superster is inmiddels al 36 ...

25
25
Napoli-coach Conte is snoeihard voor Lukaku na topper
Napoli-coach Conte is snoeihard voor Lukaku na topper

Napoli speelde doelpuntenloos gelijk op het veld van Juventus. Antonio Conte haalde aanvalsleider ...

67
67
‘Misnoegde Leandro Trossard hakt knoop door over toekomst’
‘Misnoegde Leandro Trossard hakt knoop door over toekomst’

Leandro Trossard is één de publiekslievelingen bij Arsenal, maar de Rode Duivel ligt ...

92
92
Mertens scoort knap, Mourinho wordt ‘The Crying One’
Mertens scoort knap, Mourinho wordt ‘The Crying One’

In Turkije stond de beladen derby tussen Fenerbahçe en Galatasaray op het programma. Bij Cim ...

45
45
‘Miljoenenaankoop Club Brugge verbreekt plots contract’
‘Miljoenenaankoop Club Brugge verbreekt plots contract’

Club Brugge was afgelopen zomer op zoek naar een oplossing voor verschillende overbodige spelers. ...

347
347
Anderlecht-pion in zak en as na ontslag: “Een gekke wereld”
Anderlecht-pion in zak en as na ontslag: “Een gekke wereld”

RSC Anderlecht koos ervoor om Brian Riemer te ontslaan. David Hubert neemt voorlopig de honneurs ...

195
195
<strong>Transferdrama bij AA Gent: hoe draaide het tóch goed uit?</strong>
Transferdrama bij AA Gent: hoe draaide het tóch goed uit?

Aim&eacute; Omgba&rsquo;s transfer naar AA Gent zorgde voor veel opschudding vorige zomer. Gent had ...

108
108
Nieuwe koers bij Anderlecht: Fredberg doet harde uitspraak
Nieuwe koers bij Anderlecht: Fredberg doet harde uitspraak

RSC Anderlecht zag deze zomer met Kasper Schmeichel en Zeno Debast twee basisspelers vertrekken. CEO ...

290
290
Beerschot slaat mea culpa: "Het is volledig mijn fout"
Beerschot slaat mea culpa: "Het is volledig mijn fout"

Het water staat Beerschot ondertussen helemaal tot aan de lippen. De promovendus begon hoopvol aan ...

111
111
Fink over opvallende keuze: "Hoef ik niet uit te leggen"
Fink over opvallende keuze: "Hoef ik niet uit te leggen"

KRC Genk kan tegen FCV Dender zijn zesde opeenvolgende zege boeken in de competitie. De kans is ...

242
242
Sardella en Leoni na harde klap: "Zo is Anderlecht nu eenmaal"
Sardella en Leoni na harde klap: "Zo is Anderlecht nu eenmaal"

RSC Anderlecht verloor al voor de vierde keer op rij punten en blijft achter met een 3 op 12. Dat is ...

216
216
AA Gent troeft Club en Genk af in verrassende transferkeuze
AA Gent troeft Club en Genk af in verrassende transferkeuze

AA Gent hoopt vandaag in de Slag om Vlaanderen Club Brugge een tikje uit te delen. Coach Wouter ...

268
268
<strong>Club-supporter wordt Anderlecht-coach? "Zo graag zie ik Club"</strong>
Club-supporter wordt Anderlecht-coach? "Zo graag zie ik Club"

Anderlecht is op zoek naar een nieuwe trainer na het ontslag van Brian Riemer. Op de shortlist staat ...

844
844
Miljoenenaankoop onder druk bij Club: komt het nog goed?
Miljoenenaankoop onder druk bij Club: komt het nog goed?

Club Brugge deed de afgelopen jaren heel veel transfers en daar zitten zeer goede en uiteraard ook ...

182
182