Anderlecht is op zoek naar een nieuwe coach om de club weer naar zijn gloriedagen te leiden, maar de keuze om een onervaren trainer aan te stellen, zoals Ryan Mason, roept vragen op. De 33-jarige Engelsman, momenteel assistent-coach bij Tottenham Hotspur, heeft geen indrukwekkende staat van dienst en is nog onbekend bij het grote publiek.
Belgische voetbalfans hebben bovendien weinig goede herinneringen aan Engelse coaches zoals Scott Parker. De keuze voor Mason kan dus riskant zijn, vooral gezien zijn gebrek aan ervaring en het feit dat hij geen prestige of aanzien met zich meebrengt.
Anderlecht zoekt coach met prestige en aanzien
Na het ontslag van Brian Riemer ligt de focus bij Anderlecht op het aantrekken van een nieuwe coach die de club weer naar zijn gloriedagen kan leiden.
De ideale kandidaat? Iemand die tactisch sterk is, offensief en dominant voetbal kan neerzetten, en bovendien een grote naam heeft met een bewezen staat van dienst.
De huidige interim-coach, David Hubert, wordt om zijn gebrek aan ervaring niet gezien als een optie voor de functie van T1. In de Sjotcast uitte Ludo Vandewalle zijn twijfels over trainers zonder ervaring op het hoogste niveau.
Hij vindt dat Hubert nog niet klaar is om de leiding te nemen bij Anderlecht. Yanko Beeckman stelde de vraag of een onbekende buitenlandse trainer, zoals Riemer, een betere keuze zou zijn dan Hubert.
Vandewalle antwoordde dat hij niet verwacht dat Anderlecht op dat niveau zal zoeken: “Als ze niemand anders vinden, is dat triest. Het zou niet goed zijn voor Fredberg als ze weer met iemand als Riemer moeten komen.”
De nieuwe coach moet iemand zijn met prestige en aanzien. Vandewalle noemt als voorbeeld Mark van Bommel, die het weliswaar niet gaat doen, iemand van dat kaliber zou volgens hem de minimale vereiste moeten zijn.
Onervaren Mason heeft geen prestige en aanzien
Ryan Mason is momenteel in vergevorderde onderhandelingen om de nieuwe coach van Anderlecht te worden, en er wordt zelfs gespeculeerd dat hij al in België is.
De 33-jarige Engelsman, die als assistent-coach bij Tottenham Hotspur werkt, is misschien niet bekend bij het grote publiek, en het bestuur neemt hiermee een flinke gok.
Mason, ex-speler van Tottenham, zag zijn carrière abrupt eindigen op 22 januari 2017 tijdens een wedstrijd met Hull City. In een duel met Chelsea-verdediger Gary Cahill liep hij een ernstige schedelfractuur op, wat resulteerde in 14 metalen platen en 28 schroeven in zijn hoofd.
Na zijn blessure richtte hij zich op coaching bij zijn favoriete club, Tottenham. Interessant is dat Mason de jongste coach in de geschiedenis van de Premier League is; hij was slechts 29 jaar en 312 dagen oud toen hij José Mourinho verving na diens ontslag in april 2021.
Een jaar later kreeg hij opnieuw de kans om als hoofdtrainer op te treden, dit keer ter compensatie voor het vertrek van Antonio Conte. De huidige coach van Spurs, Ange Postecoglou, heeft er alles aan gedaan om Mason in de staf te houden, wat aangeeft dat zijn kwaliteiten niet onopgemerkt zijn gebleven.
Triest: haalt Anderlecht weeral een T2 uit de Premier League?
De keuze van Anderlecht om een nieuwe coach zonder ervaring aan te stellen, zoals al het geval was met Brian Riemer, roept beslist vragen op. De mogelijke aanstelling van Ryan Mason zou een gedurfde maar risicovolle zet zijn.
Mason heeft immers niet de staat van dienst of het aanzien van een topcoach. Waarom zou hij een betere keuze zijn dan de andere onervaren kandidaat, David Hubert? Laatstgenoemde kent de club en de competitie door en door, wat een aanzienlijk voordeel is.
Bovendien hebben Belgische voetbalfans weinig positieve ervaringen met Engelse coaches, zoals Scott Parker bij Club Brugge en Simon Davies bij Anderlecht.
Gilles De Bilde merkte bij VTM Nieuws op: “De vraag is of een T2 van Tottenham, dat ook een transfervergoeding zal eisen, de beste oplossing voor Anderlecht is. Ik denk meteen aan het verhaal met Scott Parker bij Club Brugge; dat is ook niet goed afgelopen.”
Daarnaast vindt De Bilde het vreemd dat Anderlecht geen kans geeft aan David Hubert, die als interim-coach een sterke indruk heeft gemaakt. “Mason kent de competitie niet, terwijl Hubert dat wel doet. Hij is bekend met de spelers en de jonge talenten. Het is een beetje bizar dat ze niet doorgaan met Hubert na alles wat hij heeft laten zien en de goede vibe die momenteel heerst.”
Mason leerde van Mourinho, Conte en Postecoglou
De geluiden rondom Ryan Mason zijn, ondanks zijn gebrek aan ervaring als hoofdtrainer, zeer positief. Hij wordt in trainerskringen hoog aangeschreven, maar Tottenham lijkt hem op korte termijn niet als hoofdtrainer te willen overwegen.
Toch voelt Mason zich klaar om de leiding over een club te nemen, en de kans om Anderlecht te coachen is dan ook een gouden kans voor hem. Zijn pitch en ambitieuze profiel maken een sterke indruk op het Anderlecht-bestuur.
Mason maakt al jaren deel uit van de staf van Tottenham, waar hij het DNA van de club heeft bewaakt. Hij heeft van dichtbij kunnen leren van toptrainers zoals José Mourinho, Nuno Espírito Santo, Antonio Conte en de huidige manager Ange Postecoglou.
Bovendien wordt hij zeer gewaardeerd door sterren als Gareth Bale en Jan Vertonghen. Harry Kane zei ooit dat Mason alle eigenschappen in zich heeft om uiteindelijk coach van Spurs te worden.
Wat voor voetbal Mason precies voorstaat, is nog moeilijk in te schatten. Volgens The Athletic is het stijlvol en aanvallend, met een nadruk op agressief spel. Tijdens zijn tijd bij Tottenham kreeg hij veel lof van hoofdtrainer Postecoglou, vooral voor zijn aanpak van set pieces.