Kritiek op Club Brugge-speler: Is hij écht goed genoeg?

door
Kritiek op Club Brugge-speler: Is hij écht goed genoeg?

In de zomer van 2023 versterkte Club Brugge zich met Hugo Vetlesen, die als de nieuwe patron moest fungeren en stevige concurrentie voor Hans Vanaken moest bieden. Met een indrukwekkende staat van dienst in Noorwegen, waar hij 16 doelpunten en 6 assists behaalde, werden hoge verwachtingen van de Noorse middenvelder gekoesterd. Ondanks een veelbelovende start heeft Vetlesen moeite gehad om zijn potentieel te realiseren.

Dit seizoen is het zelfs nog teleurstellender: hij heeft nog geen doelpunt gescoord en zijn basisplek staat onder druk. In de Champions League werd hij gepasseerd door de goed presterende Ardon Jashari, wat aantoont dat de concurrentie groter is dan ooit. Bij Club Brugge verwacht men dat hij snel zijn niveau opkrikt, want met een prijskaartje van bijna 8 miljoen euro moet hij beter presteren om zijn plek in de basis te behouden.

Vetlesen moest lont in het kruit werpen: stevige concurrent voor Vanaken

Om het hart van de ploeg nieuw leven in te blazen, en de spelers te prikkelen, heeft Club Brugge in de zomer van 2023 Hugo Vetlesen aangetrokken. Club Brugge vond in de Noorse middenvelder de perfecte speler die de boel moest wakker schudden.

"Hugo moet de lont in het kruit werpen", voorspelde Het Laatste Nieuws. De krant richtte zich vooral tot Hans Vanaken, die zich op een stevige concurrentiestrijd met de Noorse international mocht verheugen. "Met Vetlesen heeft blauw-zwart deze keer niet de minste binnengehaald."

Hij moest op termijn de nieuwe patron van Club Brugge worden, mocht hij erin slagen om de torenhoge verwachtingen te kunnen inlossen. Er werden veel doelpunten verwacht van Vetlesen, want in zijn laatste seizoen bij Bodo/Glimt was hij buitengewoon productief.

Als box-to-box middenvelder wist hij maar liefst zestien doelpunten te scoren en leverde daarnaast ook nog eens zes assists af. Hierdoor werd hij de op één na meest beslissende speler in de Eliteserien, na zijn teamgenoot Amahl Pellegrino, en uitgeroepen tot Speler van het Jaar.

‘The new number 10’ duwde Rits naar Anderlecht

Hugo Vetlesen maakte in zijn eerste weken bij Club Brugge meteen indruk met zijn goede balbehandeling, leuke manier van bewegen en voetbalintelligentie. Hij blonk uit door zijn individuele klasse, denkt altijd vooruit, is constant aanspeelbaar, zet vroeg druk, en blijft kalm en overzichtelijk in elke situatie.

Bovendien kiest hij altijd voor de meest voetballende oplossing. Al snel bewees hij zijn waarde bij Club en groeide hij pijlsnel uit tot een vaste kracht. “Hugo Vetlesen – the new number 10. Onthoud die naam maar,” kopte Het Laatste Nieuws.

Imke Courtois was eveneens lovend in De Zondag: “Ik geloof bij Club sterk in Vetlesen.” Ook Dennis van Wijk was onder de indruk en vertelde in Het Nieuwsblad: “Die Vetlesen vind ik sterk - daar gaan we niet over discussiëren.”

Zijn impact was zo groot dat hij al snel werd gepromoveerd van invaller naar basisspeler. Vetlesen verdrong Mats Rits uit het elftal, wat uiteindelijk leidde tot de versnelde transfer van Rits naar Anderlecht.

Heeft iets van een schurk, maar zijn positie staat onder druk

Hugo Vetlesen leek in zijn eerste seizoen bij Club Brugge goed mee te draaien, maar al snel werd duidelijk dat hij het moeilijk kreeg om zijn potentieel volledig te benutten. Hoewel hij zorgde voor diepgang en energie op het middenveld, slaagde hij er niet in om de torenhoge verwachtingen waar te maken.

Vetlesen, die in Noorwegen in een meer aanvallende rol speelde, moest zich aanpassen aan een lagere positie, wat zijn impact beperkte. Desondanks kwam hij nog tot 7 doelpunten en 7 assists, maar de wedstrijden waarin hij écht het verschil maakte, waren zeldzaam.

Dit seizoen begon allesbehalve veelbelovend voor de 24-jarige Noor. Hij scoorde nog geen enkel doelpunt, en zijn plek in de basiself staat onder zware druk. Hoewel hij als een leider werd binnengehaald, ontbreekt het hem aan de uitstraling en invloed die van zo’n rol wordt verwacht.

Het Laatste Nieuws vatte het scherp samen: “Vetlesen heeft iets van een schurk, maar haalt onvoldoende het niveau om een echte voortrekker te zijn.” Hein Vanhaezebrouck noemde Vetlesen in Het Nieuwsblad een goede speler met energie, die vaak op de juiste plaats staat:

“Hij heeft een neus om vanuit de tweede lijn op de juiste plaats te komen, daarbij doet hij me denken aan Heymans en Gandelman. Het probleem is dat Vetlesen uit die kwaliteit te weinig scoort”, verwees Vanhaezebrouck naar het gebrek aan scorend vermogen bij Vetlesen dit seizoen.

Heeft Vetlesen überhaupt wel het niveau voor Club Brugge?

In de Champions League-wedstrijd tegen Sturm Graz werd Hugo Vetlesen gepasseerd voor - de overigens sterk spelende - Ardon Jashari, wat duidelijk maakte dat het een zware strijd wordt voor de Noor om zijn plek in de ploeg terug te winnen.

Het Laatste Nieuws was scherp in haar oordeel en stelde dat Jashari op alle fronten meer te bieden heeft dan Vetlesen. De krant stelt vast dat het te vrijblijvend is bij Vetlesen, in wiens spel bovendien te veel afval zit. “Als Hayen straks tussen hem en Jashari moet kiezen, zal de keuze snel gemaakt zijn.”

HLN merkt op dat Vetlesen zijn niveau niet haalt en dat je je op den duur wel afvraagt of hij überhaupt het niveau heeft voor Club Brugge.

“Het wordt opletten geblazen voor hem”, waarschuwde Het Nieuwsblad. De krant stelt vast dat Vetlesen zich te gemakkelijk van de bal laat zetten en met te weinig overtuiging speelt. “Moet dringend zijn niveau opkrikken als hij zijn basisplek wil behouden.”

Bij Club Brugge wordt van de Noor - die twee jaar geleden bijna 8 miljoen euro kostte - verwacht dat hij individueel beter gaat presteren. Hoewel hij dit seizoen meerdere kansen kreeg, wist hij geen enkele keer écht te overtuigen.

Zie ook:
Tweetal ondermaats bij Club Brugge: toekomst op het spel
Tweetal ondermaats bij Club Brugge: toekomst op het spel
Code oranje bij Club Brugge: basisplaats in acuut gevaar
Code oranje bij Club Brugge: basisplaats in acuut gevaar

POLL: Kan Vetlesen het niveau aan bij Club Brugge?

Meest recent

'Droomtransfer in de maak voor Wout Faes'
'Droomtransfer in de maak voor Wout Faes'

Sinds de aanstelling van Domenico Tedesco als bondscoach is Wout Faes een vaste waarde geworden in ...

48
48
Grealish zorgt voor hilariteit: weddenschap tijdens match
Grealish zorgt voor hilariteit: weddenschap tijdens match

In de Nations League heeft Engeland zich zondagavond herpakt na de pijnlijke thuisnederlaag tegen ...

8
8
Haaland en Noren beleven absolute nachtmerrie in Oostenrijk
Haaland en Noren beleven absolute nachtmerrie in Oostenrijk

Er werden zondagavond nog enkele wedstrijden gespeeld in de Nations League. Erling Haaland en ...

44
44
Makelaar De Cuyper reageert op transfergeruchten
Makelaar De Cuyper reageert op transfergeruchten

Sinds het EK is Maxim De Cuyper goed op weg om de vaste linksachter van de Rode Duivels te worden. ...

105
105
Guardiola spreekt zich uit over job als Engels bondscoach
Guardiola spreekt zich uit over job als Engels bondscoach

In Engeland zijn ze nog steeds druk op zoek naar een nieuwe bondscoach, nadat Gareth Southgate na ...

41
41
Vincent Janssen scoort ook tijdens interlandbreak
Vincent Janssen scoort ook tijdens interlandbreak

Antwerp zag deze week ook de nodige internationals uitzwermen, maar Vincent Janssen was daar niet ...

42
42
Arteta of Kompany? Lokonga doet een boekje open
Arteta of Kompany? Lokonga doet een boekje open

Na enkele lastige jaren probeert Albert Sambi Lokonga dit seizoen om zijn carrière weer ...

104
104
Jonge Duivels U17 doen uitstekende zaak op weg naar EK
Jonge Duivels U17 doen uitstekende zaak op weg naar EK

Maandag moeten de Rode Duivels aan de bak tegen Frankrijk in de Nations League, maar zondag was het ...

54
54
Stijnen leurt met Peeters: "Dat is een harde keuze die ik nam"
Stijnen leurt met Peeters: "Dat is een harde keuze die ik nam"

Bij Patro Eisden haalden ze een jaar geleden Stef Peeters in huis. Dat was een straffe transfer, ...

206
206
Koeman staat voor moeilijke keuze: groot probleem dreigt
Koeman staat voor moeilijke keuze: groot probleem dreigt

Nederland speelde 1-1 tegen Hongarije. Vooral de eerste helft was zeer pover, de tweede een stuk ...

31
31

Meer sportnieuws