Na het ontslag van Brian Riemer richtte Anderlecht zich op het aantrekken van een nieuwe coach. Ryan Mason, de 33-jarige assistent-coach van Tottenham Hotspur, kwam als verrassende topkandidaat naar voren. Hij was al in vergevorderde onderhandelingen en leek enthousiast over de uitdaging, maar de reacties uit de Belgische pers waren niet mals.
Veel fans en analisten betwijfelden zijn geschiktheid, vooral omdat hij net als Riemer als assistent uit de Premier League kwam zonder een indrukwekkende staat van dienst. De verontwaardiging leidde tot een onverwachte wending: de club besloot om interim-coach David Hubert de voorkeur te geven boven Mason. Ondanks de druk van CEO Sports Jesper Fredberg, die Mason wilde binnenhalen, was voorzitter Wouter Vandenhaute altijd al meer gecharmeerd van Hubert.
Anderlecht op weg naar akkoord met Mason
Na het ontslag van Brian Riemer richtte Anderlecht zich vol op het binnenhalen van een nieuwe coach die de club terug naar de top zou kunnen brengen.
De ideale kandidaat? Iemand met sterke tactische kwaliteiten, een aanvallende en dominante speelstijl, en vooral met een bewezen staat van dienst.
Daarom was het des te verrassender dat Ryan Mason, de 33-jarige assistent-coach van Tottenham Hotspur, ineens als topkandidaat naar voren kwam.
Mason zou al vergevorderde gesprekken voeren om de nieuwe hoofdcoach van Anderlecht te worden, en er gingen zelfs geruchten dat hij al in België was.
Hij stond te popelen om de uitdaging aan te gaan, en ook de onderhandelingen tussen Anderlecht en Tottenham verliepen soepel. Donderdag hoopte Anderlecht de deal rond te krijgen, want een akkoord met Mason leek in de maak.
Mason boven Hubert: het regent negatieve reacties bij de fans
In de Belgische pers was de verontwaardiging groot toen bekend werd dat Ryan Mason, relatief onbekend en onervaren, mogelijk de nieuwe hoofdtrainer van Anderlecht zou worden.
Vooral het feit dat hij, net als Brian Riemer, als assistent-coach uit de Premier League komt zonder een bewezen staat van dienst, zorgde voor veel kritiek.
“Het zou niet goed zijn voor Fredberg als ze weer met iemand als Riemer moeten komen”, zei Ludo Vandewalle in Sjotcast. Volgens Vandewalle heeft Anderlecht iemand nodig met prestige en aanzien.
Hij noemde Mark van Bommel als voorbeeld, al was die niet beschikbaar. Iemand van dat kaliber zou het absolute minimum moeten zijn.
Ook Gilles De Bilde uitte zijn twijfels tijdens VTM Nieuws: “Dit doet me meteen denken aan het verhaal van Scott Parker bij Club Brugge, en we weten allemaal hoe dat is afgelopen.”
Nadat de onderhandelingen met Mason uitlekten, regende het negatieve reacties van fans, die vrezen dat hij een even grote gok, misschien zelfs nog groter, is als David Hubert, de populaire interim-coach.
Vandenhaute gevoeliger voor supporters dan hij wil laten blijken
Op donderdagochtend kwam een verrassende wending in het verhaal rond Anderlecht's nieuwe coach. Ondanks verregaande gesprekken met Ryan Mason, besloot de clubleiding toch om verder te gaan met interim-coach David Hubert.
Het uitlekken van de onderhandelingen met Mason leidde tot een golf van verontwaardiging bij fans, spelers en analisten, mede omdat Mason weliswaar in de Premier League werkt, maar nauwelijks meer ervaring heeft dan Hubert.
"Heeft dat de twijfels doen toenemen?" vroeg Het Laatste Nieuws zich af. Volgens Le Soir twijfelden sommige leden van het bestuur of Mason wel de juiste keuze zou zijn voor de club.
Binnen de hoogste kringen van Anderlecht was er veel discussie over de vraag of de Engelsman echt meer te bieden had dan Hubert, die populair is binnen de club en onder de supporters.
Voor sommigen was het moeilijk te zien wat Mason, een oud-ploegmaat van Jan Vertonghen, zou kunnen brengen wat Hubert niet al deed.
Vooral voorzitter Wouter Vandenhaute zou gevoeliger zijn voor de stemming onder de supporters dan hij wil laten blijken.
Vandenhaute kiest Hubert, Fredberg helemaal buitenspel
Volgens Le Soir was het duidelijk dat Jesper Fredberg, CEO Sports van Anderlecht, sterk aandrong op de komst van Ryan Mason, terwijl voorzitter Wouter Vandenhaute altijd al meer gecharmeerd was van David Hubert.
Het besluit om Hubert, die oorspronkelijk bij de U18 werkte, tijdelijk naar de A-ploeg over te hevelen, werd in eerste instantie mede ingegeven door Vandenhaute.
Na zijn interimperiode werd de voorzitter nog enthousiaster over Hubert, net als diens vurig pleidooi om definitief de T1 van Anderlecht te blijven.
Dit maakte de positie van Fredberg, die al onder druk stond door het ontslag van Brian Riemer, nog zwakker in de onderhandelingen over de nieuwe coach.
Fredberg was er echter van overtuigd dat het te vroeg was om Hubert de sleutels van de A-ploeg te geven en wilde voorkomen dat hij ‘verbrand’ zou worden in deze cruciale fase.
Daarom zocht hij naar een externe coach en benaderde onder andere Mark van Bommel, Vladimir Ivic en Raphael Wicky. Toch slaagde hij er niet in een gevestigde naam binnen te halen.
Omdat de profielen van Ryan Mason en David Hubert weinig verschilden, en Mason evenzeer een gok zou zijn, koos de club uiteindelijk voor Hubert, die al het vertrouwen van Vandenhaute genoot.
Het was uiteindelijk Vandenhaute die de knoop doorhakte, en Fredberg stemde in—of moest instemmen.