Het vertrouwen in Domenico Tedesco binnen de Belgische voetbalbond is steeds meer aan het wankelen. Zijn keuze om de selectie flink te verjongen, roept vraagtekens op. In de huidige interlandperiode tegen Italië en Frankrijk gaat Tedesco verder met zijn verjongingskuur, waarbij 14 van de 23 geselecteerde spelers geboren zijn na het jaar 2000.
Hij ziet de Nations League als een laboratorium voor tactische experimenten, maar dit roept ook vragen op over de impact op het Belgische coëfficiënt, dat steeds verder wegzakt. De bond maakt zich zorgen dat Tedesco het merk ‘Rode Duivels’ devalueert, waarbij de zorgen over omzetverlies en sponsors naar voren komen.
Twijfels binnen de bond: gaat Tedesco te ver?
Het vertrouwen binnen de voetbalbond in Domenico Tedesco is duidelijk afgenomen. Sinds de vorige interlandbreak voor de UEFA Nations League-duels tegen Israël en Frankrijk wordt zijn functioneren nauwlettend gevolgd, met toenemende twijfels binnen de bond.
Vooral zijn keuze om de selectie flink te verjongen, zorgde intern voor vraagtekens. In plaats van vertrouwde namen zoals Romelu Lukaku (31), Yannick Carrasco (31), Axel Witsel (35) en Leandro Trossard (29), koos Tedesco voor jonge talenten zoals Julien Duranville (18), Koni De Winter (22) en Arne Engels (21).
Een opvallende zet, waar analisten hun bedenkingen bij hadden. “Dat is wel héél veel verjonging op héél korte tijd,” merkte Marc Degryse op in Het Laatste Nieuws.
“Doorselecteren en kansen geven aan talenten is goed, maar overdrijft Tedesco niet?” Ook Franky Van der Elst uitte zijn twijfels in Het Nieuwsblad: “Hij durft doorselecteren, maar hoe ver kun je daarin gaan?”
Het testlab van Tedesco gaat onverminderd verder in Nations League
In de huidige interlandperiode tegen Italië en Frankrijk zet bondscoach Domenico Tedesco zijn verjongingskuur onverminderd voort. Grote namen zoals Kevin De Bruyne (33) en Romelu Lukaku (31) zijn, in onderling overleg, afwezig.
In hun plaats krijgen debutanten zoals Maarten Vandevoordt (22), Matte Smets (20), Cyril Ngonge (24) en Malick Fofana (19) de kans om zich te bewijzen.
Tedesco heeft geen geheim gemaakt van zijn aanpak: de Nations League dient als laboratorium om nieuwe spelers te testen, tactische experimenten uit te voeren en zich voor te bereiden op de toekomst.
Met een gemiddelde leeftijd van 24,8 jaar voor deze selectie, zien we een elftal dat al lang niet meer zo jong is geweest. Opvallend is dat 14 van de 23 spelers in deze selectie geboren zijn na het jaar 2000.
Volgens Het Laatste Nieuws is de selectie van Ngonge, bankzitter bij Napoli, kenmerkend voor de nieuwe realiteit waarin we zijn aanbeland én anderzijds tekenend voor het testlab dat Tedesco van deze Nations League heeft gemaakt.
Het Belgisch coëfficiënt glijdt verder weg: naar de B-groep?
Niemand had echt een 6 op 6 verwacht tegen Italië en Frankrijk, en elk positief resultaat zou als een verrassing en een goed voorteken voor de toekomst worden gezien, vooral met het sombere vooruitzicht dat velen hebben over België na de gouden generatie.
Toch roept het huidige experimenteren in de Nations League veel vragen op. Jarenlang klaagden we over het gebrek aan sterke tegenstanders in de aanloop naar grote toernooien, en nu we eindelijk tegen topteams als Frankrijk en Italië spelen, lijkt Tedesco deze duels als veredelde oefenwedstrijden te beschouwen.
Ondertussen glijdt België's coëfficiënt steeds verder weg. “Ik snap daar niks van”, zei Marc Degryse in Het Laatste Nieuws. Volgens hem hecht Tedesco meer waarde aan de WK-kwalificatiewedstrijden in maart, maar die zullen waarschijnlijk tegen landen als de Faeröer en Estland zijn.
“Verlies je van Italië, dan moet je thuis absoluut winnen van Frankrijk. Want als je derde eindigt, moet je barrages gaan spelen. Ga je uit de hoogste divisie, dan zak je naar de B-groep en speel je sowieso weer tegen mindere goden.”
Voetbalbond huivert: Tedesco devalueert het merk ‘Rode Duivels’
Domenico Tedesco lijkt de Nations League vooral als oefenwedstrijden te zien, zelfs tegen toplanden als Italië en Frankrijk. Marc Degryse kan zich moeilijk voorstellen dat de voetbalbond blij is met het vele experimenteren en de verjonging van de selectie.
Volgens De Standaard mag de Nations League dan wel niet de hoogste prioriteit hebben bij de leiding van de bond, ze hechten wel degelijk waarde aan deze wedstrijden. Er zou zelfs een evaluatie kunnen volgen na de groepsfase.
Ludo Vandewalle, chef voetbal van Het Nieuwsblad, stelde dat de top van de voetbalbond al in augustus huiverde toen Tedesco liet weten dat hij de Nations League vooral als voorbereiding op de WK-kwalificatie voor 2026 zag.
De KBVB maakt zich zorgen over een mogelijk omzetverlies voor de wedstrijden op de Heizel en vreest de reactie van sponsors wanneer er opnieuw over contracten onderhandeld moet worden.
Het merk ‘Rode Duivels’ mag volgens hen zeker niet gedevalueerd worden, maar de realiteit lijkt anders.