Op 15 november 2022 maakte RSC Anderlecht bekend dat Jesper Fredberg vanaf 1 januari 2023 officieel in dienst zou treden als CEO Sports. Dat is bijna twee jaar geleden. We maakten een balans van zijn eerste twee jaar in het Lotto Park. Gisteren maakte de club zijn vertrek bekend.
Fredberg kwam naar Anderlecht toen de club in brand stond. De club stond op een 12de plaats en er was héél veel onvrede bij de fans. Vincent Kompany was een half jaar eerder doorgestuurd, na een verschil in visie met Wouter Vandenhaute, en de spelerskern was van een matig niveau.
Aangekomen tijdens grootste crisis ooit
Er was geen eenheid in de ploeg en Anderlecht kende dramatisch tijden. De grootste crisis ooit in de clubgeschiedenis. Voor een CEO Sports is dat een goed moment om binnen te stromen, want je kan dan veel veranderen. En dat deed Fredberg. Hij stelde Brian Riemer aan als nieuwe coach en in januari liet hij zich een eerste keer gelden. Vandenhaute had Jan Vertonghen gehaald, maar met Wesley Hoedt had RSCA toen al een peperdure gelijkaardig profiel rondlopen. Sportief wanbeleid én dat kostte de club ook véél te veel geld.
Fredberg zorgde meteen voor besparingen. Ontevreden spelers als Sebastiano Esposito, Wesley Hoedt, Fabio Silva en Anouar Ait El Hadj werden van de hand gedaan. Julien Duranville werd ook verkocht, aangezien hij niet wilde bijtekenen. RSCA was toen geen ideale plek voor een jonge speler om te groeien. Dat alles leverde een grote besparing op lonen op en vulde de kassa met ruim 11 miljoen euro.
Fredberg moest toen ook kennismaken met de manier van werken van sommige makelaars in België. Zo werden Harry Toffolo en Tolu Arokodare bijna aangetrokken, maar door toedoen van bepaalde Belgische makelaars gingen die transfers niet door. Spierballengerol. Welcome in Belgium, Jesper. Met Islam Slimani en Anders Dreyer haalde hij wel twee nieuwe spelers. Kostprijs: 4,2 miljoen euro. Beiden waren een schot in de roos.
Europese stunt, van plaats 11 naar 3
Er volgde een Europese stunt tegen Villareal en ontgoocheling tegen AZ, in de competitie parkeerde Riemer Anderlecht op een 11de plaats. Fredberg kon op enkele maanden tijd niet rechttrekken wat Vandenhaute, Verbeke en Mazzu voordien helemaal scheef hadden gebogen.
In die moeilijke maanden had Fredberg met Riemer Bart Verbruggen in doel gezet. Hij was outstanding in Europa en die zet zorgde voor dé grote katalysator van de zomermercato. De Nederlander werd voor 20 miljoen euro verkocht aan Brighton. Fredberg voerde een grote schoonmaak door en haalde 32 miljoen euro op. Hij kreeg nog een extra geschenk door de transfer van Jérémy Doku naar Manchester City en Paars-Wit kreeg nog eens 8 miljoen euro extra.
Dat Lucas Stassin en Noah Sadiki van de hand werden gedaan, was een fout. Beiden bewezen nadien het ongelijk van de sportieve bazen. Zij hadden altijd bij de A-kern moeten horen als volwaardige back-ups. De Deense sportieve baas wist uit te pakken met de geslaagde transfers van Kasper Dolberg, Thorgan Hazard, Ludwig Augustinsson, Mats Rits, Kasper Schmeichel en Thomas Delaney. Luis Vazquez was een degelijke kracht, net als Maxime Dupé. Al vertrok die laatste snel door de komst van Schmeichel. Alexis Flips en Louis Patris waren miscasts, net als Justin Lonwijk.
RSCA werd werd een ploeg die furore maakte in België. Niet zozeer door het spel, maar wel door de resultaten. Dat was héél erg nodig na dat horrorjaar. Anderlecht speelde tot de laatste speeldag mee voor de landstitel. Dat was vele jaren geleden. De Brusselaars maakten dus progressie en deze zomer hoopte Fredberg agressief toe te slaan. Maar dat kon enkel als hij fors verkocht. Zeno Debast werd verkocht, Kristian Arnstad en Lucas Stassin leverden ook geld op. Voeg daarbij de opleidingsvergoedingen voor Bilal El Khannouss en Simion Michez aan toe en Anderlecht streek toch 20 miljoen euro op.
Verhaal à la Kompany?
Fredberg kreeg veel kritiek omdat hij Christian Eriksen niet haalde, of een andere topper op het middenveld. Maar Leander Dendoncker en Samuel Edozie toonden zich al zeer snel echte aanwinsten. Jan-Carlo Simic maakt progressie, Thomas Foket leek geen verkeerde aanwinst maar stelt stevig teleur, Ludwig Augustinsson werd definitief vastgelegd en Mathias Jörgensen was tot op heden de enige echt grote miscast. Anderlecht incasseerde ongeveer 20 miljoen euro en spendeerde er 3…
De Brusselaars wisten zich ook voor het eerst in 6 jaar nog eens te plaatsen voor de League Phase van de Europa League, wat nu al voor zeker 10 miljoen euro bruto aan inkomsten opleverde. Sinds Fredberg in Anderlecht neerstreek wist de club van een 12de plaats naar een 3de te klimmen en werd er op de transfermarkt ruim 40 miljoen euro winst gemaakt.
Deed de CEO Sports dan alles goed? Neen, zeker niet. Hij had nooit moeten zeggen dat Anderlecht agressief ging toeslaan op de transfermarkt, het laten gaan van van Stassin en Sadiki waren fouten en hij richtte wellicht te lang zijn pijlen op Eriksen. En uiteraard waren er ook dure transferblunders zoals Flips en Patris, met ook nog Kikkenborg. Maar in oktober 2024 heeft RSCA een kern die in België wel top drie waard is. Als Jan Vertonghen en Thorgan Hazard fit zijn, weliswaar.
De kritiek op de ‘overdreven’ Deense inbreng was bovendien ook niet helemaal terecht. Alle Deense aanwinsten waren bijna een schot in de roos, Kikkenborg en mogelijk Zanka uitgezonderd. Riemer loodste de club mee terug naar de top, maar kon als coach niet de volgende stap zetten, Hemmersam bleef maar een jaar. Dat Fredberg Jean Kindermans, door Vandenhaute ontslagen, alsnog niet aan boord kon houden was niet helemaal zijn schuld. Hemmersam daar nadien neerzetten was geen geslaagde zet. Het oortje werd ook kritisch benaderd, maar daar bracht Franck Boeckx onlangs nog de oorzaak van. Er was geen budget voor een extra assistent…
Globaal gezien heeft Fredberg het dus zeker niet onaardig gedaan in amper twee jaar tijd. Toch was er veel kritiek op zijn functioneren vanuit bepaalde hoek en mengde Vandenhaute zich steeds meer in de debatten. Maar zagen we niet dezelfde verhalen terugkeren als onder Kompany? Iemand die het puin moest komen ruimen en net op het moment dat RSCA weer echt die stabiele Belgische topclub leek te worden, gingen beide partijen door een verschil in visie uit elkaar. Kompany vertrok, Fredberg ook. Wanneer wordt het ooit eens rustig bij de ooit zo fiere Brusselse topclub?
Claudio Reulens