Andreas Skov Olsen blinkt offensief uit met indrukwekkende statistieken: 0,58 doelpunt per 90 minuten en een afwerkingspercentage van 16%. Met de interesse van AC Milan en Tottenham Hotspur scoort hij beter dan de vaste flankaanvallers bij die clubs, Brennan Johnson en Samuel Chukwueze. In de Belgische competitie leidt hij op offensieve regelmaat, maar of hij dezelfde impact kan maken op het hogere niveau van de Serie A of Premier League blijft de grote vraag.
Grote clubs haken af: ze zijn ook niet achterlijk
Zijn onvoorspelbaarheid op het veld en de vragen rond zijn mentale weerbaarheid verklaren deels waarom Andreas Skov Olsennog steeds in België speelt. "Als de grote clubs dit zien, haken ze ongetwijfeld af," zei Hein Vanhaezebrouck in Het Nieuwsblad.
De verwachte toptransfer die afgelopen zomer uitbleef, is volgens Marc Degryse inmiddels logisch. "Die buitenlandse clubs zijn ook niet achterlijk," zei hij in de studio van VTM.
"Zij zien hem elke week spelen en zien dat hij in tien wedstrijden slechts drie à vier keer excelleert. Je moet het ook in de kleine matchen tonen, anders leggen ze geen 20 of 30 miljoen op tafel. Het duurt te lang voor hij stabiliteit in zijn prestaties krijgt."
Johan Boskamp stelt vast dat als Skov Olsen er zin in heeft, hij onhoudbaar is. “Spijtig genoeg voor Club is dat maar één keer om de zes wedstrijden. In die andere vijf heb je er niets aan.”
“Wanneer zal Andreas Skov Olsen eigenlijk eens wakker worden? Nonchalant. Té gemakkelijk. Té vrijblijvend. Arrogant”, schreef Tomas Taecke, clubwatcher voor Het Laatste Nieuws.”
Verstandhuwelijk: Club wil nog steeds 15 à 20 miljoen
Niels Poissonnier, chef voetbal van Het Laatste Nieuws, stelt vast dat Andreas Skov Olsen in een verstandshuwelijk met Club Bruggeis beland. “Met zijn lichaam is hij nog in Brugge, met zijn gedachten zit ie al even elders en telt hij de dagen af.”
Franky Van der Elst erkent het talent en de geweldige linker van Skov Olsen, maar hij heeft ook al vaak zijn hoofd geschud. Maar in de voorbije weken heeft Skov Olsen eindelijk weer een teken van leven gegeven en presteerde hij eindelijk weer op niveau.
Tegen Celtic FC en Dender toonde de Deen zich weer als een speler die het verschil kan maken. Volgens Tomas Taecke, clubwatcher voor Het Laatste Nieuws gaat Club Brugge ervan uit dat Skov Olsen binnenkort zal verkopen en is de vraagprijs nog altijd een stevige 15 à 20 miljoen euro.
Milan en Spurs te hoog gegrepen voor Skov Olsen?
Ondanks de wisselvallige vorm van Andreas Skov Olsen, blijft hij in de picture staan bij grote Europese clubs. Enkele weken geleden bracht Gazzetta dello Sport het opvallend nieuws dat AC Milan interesse heeft in hem.
De Deense aanvaller haalde zelfs de voorpagina van de roze sportkrant. Geoffrey Moncada, het hoofd van de scouting, is een grote fan van Skov Olsen en onderzoekt of hij het ontbrekende puzzelstuk is dat coach Paulo Fonseca nodig heeft om de aanval te versterken.
Tottenham volgt hem al sinds 2022 en stuurde ook al scouts scouts om Skov Olsen live aan het werk te zien tegen Aston Villa. Milan en Spurs zijn beide mooie clubs uit sterke competities, maar hoe zou Skov Olsen passen in de Serie A en de Premier League?
En zou hij veel moeite ondervinden om zich aan te passen aan het hogere niveau?
Defensief een ramp, offensief uitstekende cijfers
Bij Tottenham Hotspur is de 23-jarige Brennan Johnson een onbetwiste kracht op de rechterflank, terwijl Andreas Skov Olsen bij AC Milan de concurrentie zou moeten aangaan met Christian Pulisic (26) en Samuel Chukwueze (25).
Johnson en Pulisic tonen hun werkijver door hun grote defensieve bijdrage, een gebied waarin Skov Olsen in België slechts twee spelers achter zich laat: Anders Dreyer (Anderlecht) en Jarne Steuckers (KRC Genk).
Opvallend genoeg scoort Chukwueze op defensieve regelmaat nog lager in de Serie A. Aanvallend maakt Skov Olsen echter indruk: hij voert de Belgische competitie aan in offensieve regelmaat en overtreft zelfs Johnson, Pulisic en Chukwueze.
Zijn statistieken zouden hem in de Premier League en Serie A op een tweede plaats brengen, al moet daarbij worden opgemerkt dat de intensiteit, fysieke eisen en het kwaliteitsverschil tussen de competities een belangrijke nuance vormen.
Serie A of Premier League: Wat maakt Skov Olsen bijzonder?
Andreas Skov Olsen scoort dit seizoen gemiddeld 0,58 doelpunt per 90 minuten, een hoger gemiddelde dan Brennan Johnson, Christian Pulisic en Samuel Chukwueze.
In de Serie A zou hij met dat cijfer de derde beste rechterflankaanvaller zijn, achter Timothy Weah (Juventus, 0,62) en Riccardo Orsolini (Bologna, 0,64). In de Premier League overtreft alleen Mohamed Salah (0,87) hem qua doelpuntenproductie.
Wat efficiëntie voor het doel betreft, noteert Skov Olsen een afwerkingspercentage van 16%, waarmee hij in België op de derde plaats staat. In Engeland en Italië zou hij met dat percentage respectievelijk vierde staan, maar hij blijft net achter Johnson (17%) en Pulisic (23%), die efficiënter zijn in competities van een hoger niveau.
Op het gebied van dreiging naar het doel (expected goals + expected assists) staat Skov Olsen met 0,52 per wedstrijd tweede in België, na Jarne Steuckers (KRC Genk, 0,78).
In de Serie A en Premier League presteren Johnson (0,73) en Pulisic (0,63) opvallend beter, waarmee zij respectievelijk derde zijn in hun competitie, een bewijs van hun waarde op een veel zwaarder podium.