Vincent Mannaert verkent actief de trainersmarkt en lijkt een opvolger voor bondscoach Domenico Tedesco te zoeken. Hoewel officieel niets vaststaat, doet de aanpak van Mannaert denken aan zijn tijd bij Club Brugge, waar hij al vaker achter de schermen werkte aan vervangingen, zoals met Francky Dury en Michel Preud’homme. Deze strategie zorgt voor speculatie en kritiek, maar benadrukt zijn voorbereiding en focus op snelle beslissingen.
Mannaert verkent de trainersmarkt: "Dit is geen manier van handelen"
Het lijkt erop dat Domenico Tedesco aan zijn laatste weken of maanden als bondscoach van de Rode Duivels bezig is. Hoewel de Italiaans-Duitse coach formeel nog in functie is, wijzen alle signalen erop dat de Belgische voetbalbond (KBVB) achter de schermen al werk maakt van zijn opvolging.
Vincent Mannaert, CEO van de KBVB, zou volgens Sporza de trainersmarkt actief aan het verkennen zijn, met een duidelijke voorkeur voor een buitenlandse coach. Het gerucht dat Michel Preud’homme benaderd zou zijn, werd door de bond met klem ontkend.
Toch lijkt dit weinig goeds te voorspellen voor de toekomst van Tedesco. De werkwijze van de KBVB roept kritiek op. Voormalig bondscoach Marc Wilmots zette in La Tribune vraagtekens bij de aanpak.
“Je kunt Michel contacteren, maar zorg dan eerst dat je de situatie met Tedesco uitklaart,” stelde Wilmots. Ook analist Nicolas Frutos suggereerde dat de geruchten over mogelijke opvolgers misschien bewust de ronde doen om Tedesco indirect duidelijk te maken dat zijn positie wankelt.
Maar die strategie stuit op weerstand bij Wilmots: “Als ik Tedesco was, zou ik zeggen dat ze mijn contract maar mogen opeten. Dit is geen manier van handelen. Los zulke zaken op een correcte manier op.”
De werkwijze van Mannaert: gsm-gate met Dury
Vincent Mannaert heeft een reputatie opgebouwd als iemand die graag voorbereid is op alle mogelijke scenario’s. Ook nu, bij de Belgische voetbalbond, past hij dezelfde aanpak toe die hij eerder succesvol gebruikte in zijn tijd bij Club Brugge.
De huidige speculaties rond Domenico Tedesco weerspiegelen deze werkwijze: altijd geïnformeerd blijven en de opties openhouden op de trainersmarkt. “Een aantal bordjes in de lucht draaiende houden, zodat er finaal toch eentje overblijft,” zei Mannaert ooit over zijn strategie.
Die methodiek bleek duidelijk in het seizoen 2010-2011 bij Club Brugge. Terwijl Adri Koster nog officieel de hoofdtrainer was, werd achter de schermen al hard gewerkt aan een opvolger.
Francky Dury, met wie Mannaert een goede band had door hun gezamenlijke tijd bij Zulte Waregem, werd benaderd, hoewel er formeel nog geen beslissing over Koster was genomen. De situatie escaleerde in wat later bekend zou staan als “gsm-gate”.
Michel Louwagie, toen algemeen manager van AA Gent, ontdekte via telefoonrekeningen dat Dury en Mannaert intensief contact hadden. Intussen polste Club Brugge ook naar andere namen zoals Co Adriaanse, Huub Stevens en Morten Olsen.
Het was geen geheim meer dat Koster het einde van het seizoen niet zou halen. Mannaert lijkt deze tactiek nu ook toe te passen bij de Rode Duivels. Door actief de trainersmarkt te verkennen, houdt hij de vinger aan de pols en is hij klaar om snel te schakelen.
Het is een strategie die misschien onrust veroorzaakt, maar volgens Mannaert onmisbaar is om tijdig en effectief in te kunnen grijpen.
Ook met Garrido, Preud'homme en Deila
Een ander sprekend voorbeeld van zijn werkwijze speelde zich af in 2011, toen Club Brugge Juan Carlos Garrido ontsloeg. Hoewel de Spaanse coach net een klinkende 4-1 overwinning had geboekt, kwam zijn vertrek niet als een verrassing.
De reden? Michel Preud’homme, op dat moment vrij beschikbaar, was al enige tijd in beeld. Mannaert had achter de schermen contact gehouden met de voormalige topdoelman en wist hem uiteindelijk te overtuigen om de overstap naar het Jan Breydelstadion te maken.
Voor Garrido was er na die beslissing geen plaats meer. Het was een duidelijk signaal dat Mannaert steeds een stap vooruitdenkt, zelfs als dat betekent dat hij hard moet ingrijpen.
Hetzelfde patroon herhaalde zich recent met Ronny Deila. Volgens Het Nieuwsblad volgt Club Brugge standaard de trainersmarkt op de voet, ongeacht of de huidige coach onder druk staat of niet.
Dit stelt hen in staat snel te schakelen wanneer een interessante naam beschikbaar komt of wanneer het sportieve plaatje hapert.