Club Brugge scheert de laatste weken weer hoge toppen. In eigen land werd niet meer verloren sinds eind september, in de Champions League staat het tussen de grootste clubs van Europa. Toch ziet analist Franky Van der Elst nog één ontbrekend puzzelstuk.
De negentienvoudige landskampioen heeft een prominente plek in de voetbalgeschiedenis. Maar na de landstitel van 2005 raakte Blauw-Zwart op een zijspoor. Op de beker van 2007 na grepen de Bruggelingen telkens naast de prijzen, de Europese campagnes waren niet langer hoogvliegers. Toen Bart Verhaeghe de club overnam werd de kentering echter ingezet.
Samen met zijn rechterhand Vincent Mannaert, slaagde Verhaeghe erin om Club Brugge om te vormen tot een modern en vooral winstgevend bedrijf. En na de komst van Michel Preud'homme, werden daar ook de nodige sportieve resultaten aan gekoppeld. In 2015 werd opnieuw de beker gewonnen, de jaren nadien zouden liefst zes landstitels volgen.
Wachten op nieuw stadion
Ondertussen deed Club gouden zaken op de transfermarkt en wist het de clubkas te spijzen met royale inkomsten uit het Europese voetbal. Dat is dit seizoen opnieuw het geval. In de UCL zijn de Bruggelingen zelfs op weg naar een recordomzet. Hierdoor kunnen ze hun voorsprong, voornamelijk op financieel vlak, op de directe concurrenten nog verder uitbouwen.
Toch mankeert er nog één ding volgens Van der Elst. "Een nieuw stadion is het ontbrekende puzzelstuk om Club Brugge nog echt grote stappen vooruit te kunnen laten zetten. Er werd de afgelopen jaren weleens geopperd dat Club op termijn te groot zou kunnen worden voor België. Zo’n uitspraak is gevaarlijk, want het kan snel verkeren, maar mocht dat nieuwe stadion er komen, dan zou Club wel zomaar eens voor een heel lange periode dominant kunnen zijn", klinkt het bij Het Nieuwsblad.
Nog steeds geen oplossing
De vraag is evenwel wanneer die nieuwe voetbaltempel er zal staan. Al sinds 2006 (!) worden daarvoor concrete plannen gesmeed. Maar telkens verscheen er wel enige vorm van protest, waardoor de plannen aangepast moesten worden en zelfs van locatie veranderd moest worden. Ook nu zijn er weer enkele buurtbewoners die de vergunningen aanvechten. Van een eerste steenlegging is voorlopig dus nog geen sprake. Tot grote frustratie van Verhaeghe.