Yari Verschaeren lijkt verder weg dan ooit van zijn status als spelmaker bij Anderlecht. Statistieken tonen aan dat slechts 22% van zijn passes vooruit gaat, wat hem tot de minst risicovolle middenvelders in de Jupiler Pro League maakt.
Daartegenover staan 24% achterwaartse passes en 34% laterale passes, cijfers die zijn terughoudendheid onderstrepen. Terwijl anderen opstaan, zoals Mario Stroeykens en Tristan Degreef, lijkt Verschaeren meer een volger dan een leider. Als hij niet snel risico's durft nemen, dreigt hij definitief uit beeld te verdwijnen.
Heeft iedereen zich vergist in Verschaeren?
Hoewel zijn intrinsiek talent onmiskenbaar is, moet Yari Verschaeren op zijn 23e nog steeds definitief doorbreken als dé spelmaker van Anderlecht. In zes seizoenen in de A-ploeg van Sporting kampte hij met zware blessures, maar kon hij de verwachtingen ook zelden inlossen.
Dit seizoen moest dan ook het seizoen van de waarheid worden van Verschaeren, maar ook nu blijft hij onder zijn potentieel presteren. Verschaeren speelt zonder de dirigerende, flitsende impact die van een nummer 10 wordt verwacht.
In de afgelopen vijf jaar is de marktwaarde van Verschaeren meer dan gehalveerd, van 16 miljoen naar 5 miljoen euro. De kritiek op Verschaeren neemt toe, zelfs vanuit de supporters, die hem ooit als de onaantastbare chouchou van Anderlecht beschouwden.
Ludo Vandewalle, chef voetbal van Het Nieuwsblad, was hard voor Verschaeren. “Ooit zagen we er een nieuwe Marc Degryse in. Dezelfde lengte, begiftigd met hetzelfde technisch talent. Op hier of daar een opflakkering na vrezen we dat we ons vergist hebben”, aldus Vandewalle.
Het lijkt wel alsof Verschaeren wat passé is
Yari Verschaeren is dit seizoen bankzitter geworden en wanneer hij speelt, zijn de prestaties niet denderend. Hij stuwt Anderlecht niet meer naar een hoger niveau, terwijl Mario Stroeykens de centrale figuur van de ploeg is geworden.
“Het lijkt wel alsof Verschaeren wat passé is”, stelde Jürgen Geril, clubwatcher van Het Nieuwsblad. Verschaeren heeft nog een contract tot 2026 met een mooi salaris van 2 miljoen euro per jaar.
Volgens Yves Taildeman van La Dernière Heure was het doel om Verschaeren het aan het einde van het seizoen voor 15 tot 20 miljoen euro te verkopen. Maar de kans is zelfs klein dat Anderlecht hem straks laat bijtekenen.
“Als er zich in januari een mogelijkheid voordoet om Verschaeren te verkopen, overweegt hij (Olivier Renard, red.) dat zeker”, aldus Geril. En dat zou in elk geval voor pakken minder dan 15 tot 20 miljoen euro kunnen gebeuren.
Verschaeren is geen leider meer, maar een volger
Yari Verschaeren speelde medio december zijn beste match van het seizoen tegen Slavia Praag, maar het bleef bij die ene opflakkering. Zelfs tijdens de afwezigheid van Mario Stroeykens scoorde hij geen punten en hij wordt in de hiërarchie zelfs voorbijgestoken door de jonge Tristan Degreef.
“We hadden verwacht dat hij een leider zou zijn, maar hij is een volger die niet langer een speler is die het verloop van een wedstrijd kan veranderen”, stelde Alexandre Teklak vast in La Dernière Heure.
Frank Boeckx benadrukte in Extra Time dat Verschaeren veel blessureleed heeft gehad, maar ook dat hij denkt dat de middenvelder niet streng genoeg is voor zichzelf.
“Hij moet meer brengen en vechten voor die plaats. Op en naast het veld tonen dat hij het wil, want hij kan het wel.” Franky Van der Elst voegde eraan toe dat hij geen toekomst meer ziet voor Verschaeren in het Lotto Park.
Alarmerende cijfers: Verschaeren passt meer achteruit dan vooruit
Frank Boeckx slaat de nagel op de kop: Yari Verschaeren is weggezakt naar de derde keuze op zijn positie, en dat is pijnlijk om te zien. Het grootste verwijt? Een gebrek aan lef om voorwaarts te voetballen.
Met achteruit en op balbezit spelen zal hij zichzelf niet opnieuw naar de top van de pikorde werken. De statistieken bevestigen Boeckx’ analyse: slechts 22% van Verschaerens passes gaan vooruit, een cijfer dat hem onderaan de lijst van aanvallende middenvelders in de Jupiler Pro League plaatst.
Enkel Kerim Mrabti en Bilal Bafdili (KV Mechelen) en Josimar Alcócer (KVC Westerlo) scoren nog slechter in dit opzicht. Ter vergelijking: Lennard Hens (Dender), de beste in verticale passing, haalt een indrukwekkende 44%, dubbel zo hoog als Verschaeren.
Daartegenover staat dat 24% van Verschaerens passes achterwaarts gaan (zevende plaats) en 34% lateraal (negende plaats). Dit benadrukt dat hij vaker op safe speelt dan risico’s neemt, ofwel meer achteruit en lateraal dan vooruit.