Club Brugge heeft zijn eerste winteraanwinst beet. Behoudens een verrassende wending wordt centrale verdediger Vince Osuji eerstdaags officieel voorgesteld in Westkapelle, waar Nicky Hayen in het hart van de defensie momenteel nochtans al baadt in weelde. Al zou daar binnenkort wel eens zomaar verandering in kunnen komen.
Naar verluidt legt Blauw-Zwart een drietal miljoen op tafel om Osuji los te weken bij FF Kalmar, dat vorig seizoen degradeerde uit de hoogste afdeling in Zweden. Hoewel hij er nog tot eind 2028 vastligt was het daarom reeds langer een uitgemaakte zaak dat de 18-jarige Nigeriaan in januari andere oorden zou opzoeken. Eind november werd Club voor het eerst gelinkt aan Osuji, die tevens in Anderlecht, Genk en Gent op de radar stond. Ook in het buitenland lagen er met onder andere Ajax verschillende kapers op de kust.
Trend van Mannaert
Om die gegadigden te snel af te zijn legt de landskampioen dus een aanzienlijk hoger bedrag dan zijn geschatte marktwaarde van ruim één miljoen op tafel. En dat nadat Osuji amper 16 keer in actie kwam voor zijn huidige werkgever, die hem nog geen jaar geleden wegplukte uit zijn thuisland. Het doet sterk denken aan het dossier van Odilon Kossounou destijds, voor wie negen optredens in Zweden al volstonden om het Brugse bestuur – toen nog met Vincent Mannaert – te overtuigen om diep in de buidel te tasten.
Terecht, want twee jaar nadat hij voor bijna vier miljoen in huis werd gehaald leverde de Ivoriaan 23 miljoen op. Een voorbeeld dat Joel Ordóñez, voor wie een vergelijkbare som werd neergeteld, weldra zal volgen. Dévy Rigaux hoopt de recente traditie van Mannaert verder te zetten en Osuji toe te voegen aan het alsmaar langere lijstje met lucratieve voltreffers achterin, waarop met Abakar Sylla trouwens nog een soortgelijk profiel prijkt. Al dreigt hij in dat opzicht afgelopen zomer wel al direct de bal te hebben misgeslagen.
Zorgen om Romero
Ardon Jashari en Christos Tzolis bleken allebei een schot in de roos, maar niet alles wat Rigaux aanraakte tijdens zijn vuurdoop als sportieve baas veranderde in goud. Zo moet Hugo Siquet zijn draai nog vinden, en heeft vooral Zaid Romero moeite om zijn stempel te drukken. Een aanpassingsperiode is misschien niet onlogisch, al duimde Club dat de 25-jarige Argentijn de overstap op zijn leeftijd sneller zou verteren. Bovendien was hij na Jashari een van de eerste wapenfeiten van Rigaux: begin mei was de deal al beklonken.
Toch kon Romero zijn prijskaartje van zes miljoen nog niet rechtvaardigen. Hoewel hij als linkspoot centraal achterin een openstaande vacature moest vullen zijn Ordóñez en Brandon Mechele een onaantastbare tandem. Daardoor komt ook Jorne Spileers amper nog aan de bak. Opgeteld verscheen het duo in de competitie slechts negen keer aan de aftrap. In de Champions League kwamen ze allebei zelfs nog niet in actie. Nochtans is het kampioenenbal een van de redenen waarom Romero naar Jan Breydel verhuisde.
Spileers op zijspoor
Lokale media speculeren daarom zelfs al over een terugkeer naar Zuid-Amerika, waar voorzichtig aan zijn mouw zou worden getrokken. De voorbije weken was Romero alvast telkens een opvallende afwezige in de wedstrijdkern. Ondanks zijn korte opflakkering vlak voor nieuwjaar lijkt hij dus opnieuw compleet uit beeld te zijn verdwenen. Naar verluidt spelen tandproblemen wel een rol, maar wie weet is er toch meer aan de hand. Dinsdag tegen Juventus blijkt de Argentijn wel gewoon terug van de partij in de selectie.
Toch valt een vertrek na een halfjaar niet uit te sluiten, al zal Club dan wel boter bij de vis verlangen en haar investering willen terugverdienen. Vermits hij nog tot medio 2028 vastligt is ook een huurconstructie aan de juiste voorwaarden mogelijk bespreekbaar. Spileers gaat straks evenwel zijn laatste contractjaar in. Na zijn steile opmars onder Rik De Mil staat er nu toch reeds een tijdje een rem op de ontwikkeling van de Jonge Duivel. Ronny Deila trok nog volop zijn kaart, maar bij Hayen ligt hij niet in de bovenste schuif.
Cashen op Ordóñez
Sinds diens intrede krijgt Ordóñez steevast de voorkeur naast Mechele. Aan het begin van het seizoen moest het product van eigen kweek daarom zelfs bij Club NXT op zoek naar minuten. Ondertussen wipte hij wel weer over Romero in de pikorde als eerste wisseloptie achterin, maar hier en daar wordt zijn toekomst in Brugge toch al in vraag gesteld. Zien alle partijen het nog wel zitten om zijn verbintenis te verlengen? Of gaat Spileers liever elders zijn geluk beproeven, en is Club bereid om die wens in te willigen?
In dat geval hoeft men in Westkapelle alleszins niet te rekenen op de jackpot. De grote clubs die al werden genoemd zullen immers niet meer staan springen om 15 miljoen te dokken. Allicht is blijven voor iedereen dan toch de beste optie. Mechele gaat nog zeker tot 2027 nergens heen, maar dat Ordóñez lang aan boord blijft valt sterk te betwijfelen. Zelfs een exit in januari behoort nog steeds tot de opties, al wil Blauw-Zwart behoudens een huurconstructie zoals die van Igor Thiago toch liefst pas volgende zomer cashen.
Plannen met Osuji
En dus kadert de komst van Osuji vooral in de proactieve rekruteringsaanpak die Rigaux van Mannaert heeft geërfd. Hoewel hij zou worden aangekondigd als versterking voor de A-kern zal de onervaren tiener de komende maanden wellicht voornamelijk bij Club NXT worden gestald. Net zoals Sylla en Ordóñez kan hij daar dan rustig verder rijpen en met iets minder druk van buitenaf wennen aan zijn omgeving. In de jacht op ruwe diamanten deinst Club niet terug voor drie miljoen, wat het ook voor Antonio Nusa graag betaalde.
Nu moet Osuji dus het volgende product van de doorgedreven scouting in Scandinavië worden. Gelet op de huidige concurrentie moet hij er pas vanaf volgend seizoen staan, tenzij er achter de schermen toch vandaag al iets gaande is omtrent Romero, Spileers en/of Ordóñez natuurlijk. In dat geval moet Osuji ook op de korte termijn Hayen, die niet bang is om jonkies voor de leeuwen te werpen, al een extra optie in de breedte bieden. Van zodra zijn transfer is afgerond zouden alle posities zo alvast dubbel bezet blijven.
Meubelstuk Mechele
Of hij werkelijk over hetzelfde potentieel beschikt als zijn illustere voorgangers, en op sportief en financieel vlak hetzelfde rendement opbrengt, valt uiteraard af te wachten. Vast staat wel dat Club reeds anticipeert op een leegloop in het hart van de verdediging, die er binnen enkele maanden wel eens helemaal anders kan uitzien. De enige naam die we al mogen invullen is die van Mechele, rots in de branding en gids van ontluikend talent in bijberoep. Zolang hij rondloopt in Jan Breydel lijkt ook Osuji in goede handen.