Olivier Renard heeft zijn eerste mercato bij RSC Anderlecht achter de rug. Welk oordeel kunnen we vellen over het eerste examen van de sportieve baas van de Brusselaars? We maakten een analyse over de transfers die hij afrondde.
Olivier Renard en Anderlecht rondden maar liefst 16 transacties af bij de eerste ploeg en RSCA Futures. Paars-Wit lijkt defensief versterkt, offensief is dat niet echt het geval. RSCA moet wel hopen dat deze mercato géén voorbode is voor de toekomst, want zoveel transacties afronden is niet goed voor de stabiliteit. En dat is dé sleutel tot succes.
Achteraan versterkt
Achteraan was de nood het hoogst. Renard haalde Adryelson en Lucas Hey. Twee rechtsvoetigen, al kan Hey ook degelijk met links uit de voeten. Paars-Wit lijkt daar versterkt, al had de club idealiter een echte linkspoot aangetrokken. De tegengoal tegen AA Gent was misschien wel het gevolg van het feit dat Hey zich toch comfortabeler voelt met rechts? Een linkspoot had die bal niet naar Kikkenborg gespeeld, maar wel buitenom naar N’Diaye.
Adryelson is een energieke en snelle verdediger. Dat had RSCA nodig. Maar zijn voetballend vermogen is pover. Hij lijkt een tijdelijke oplossing te zijn, want een aankoopoptie van 6 miljoen euro lichten voor een speler die dan 27 jaar is, lijkt ons niet te gaan gebeuren.
Op het middenveld haalde Renard Cédric Hatenboer. In Brussel aanzien ze hem als een ‘8’. Hij wordt wel nog eerst uitgeleend aan Excelsior. Is zijn transfer slecht nieuws voor Théo Leoni, die ook nog maar tot medio 2026 onder contract ligt? Net als Yari Verschaeren en Mario Stroeykens. Hatenboer lijkt een interessante wissel op de toekomst, maar iemand als Nathan De Cat klopt ook stevig op de deur van de eerste ploeg. Het lijkt ons aannemelijk dat hij in de zomer, wanneer hij 17 jaar is, toch meer en meer gaat aansluiten bij de A-kern.
Snelheid en goals weg in de aanval
Vooraan lijkt Anderlecht ons voorlopig verzwakt. Anders Dreyer kreeg batten kritiek, maar met 5 goals en 10 assists was hij wel weer de tweede meest bepalende Brusselaar. Wie gaat die goals en assists opvangen? Daarnaast vertrekt Francis Amuzu naar Gremio. ‘Ciske’ was geen basismateriaal, maar hij was met zijn snelheid wel een wapen op de counter. RSCA heeft al geen overschot aan explosieve flankaanvallers. Bovendien verkocht Renard Dreyer en Amuzu te goedkoop. Samen brachten ze 6,7 miljoen euro (inclusief bonussen) op. Renard scoorde daar geen punten en zal zich daar in de zomer moeten herpakken.
Dat RSCA eindelijk definitief verlost raakte van enorme flopaankopen zoals Amadou Diawara en Abdulrazak Ishaq, is dan weer wel goed gedaan van Renard, net als het snelle vertrek van Mathias Jörgensen. Met César Huerta kwam er een leuk profiel bij. Een echte RSCA-speler. Techniek, branie en passie. Hij lijkt een echte aanwinst te kunnen zijn in een dominant Anderlecht.
Elyess Dao moet Amuzu vervangen met zijn snelheid. Maar kunnen we op korte termijn veel verwachten van een speler die amper 146 minuten ervaring heeft in de Ligue 2? In Brussel hopen ze meer dan ooit op een scenario zoals Georges Ilenikhena, die via Amiens naar Antwerp kwam en snel furore maakte als jonge snaak. Nilson Angulo overtuigt al 2,5 jaar niet, maar stijgt nu wel in de pikorde. Dat kan een probleem vormen als hij daadwerkelijk veel gaat moeten spelen bij eventuele blessures. RSCA hoopt meer dan ooit dat Samuel Edozie eindelijk eens topfit blijft voor een langer periode.
Futures: aanvallend versterkt, defensief niet
Bij de Futures haalde Renard Ibrahima Kanaté en Enzo Sternal. Die eerste brengt snelheid mee, maar mist duidelijk nog overzicht in de laatste fase. Sternal bewees tegen Club NXT over goede voetjes te beschikken, maar fysiek heeft hij duidelijk nog heel veel werk. Met Amando Lapage vertrok er een sterkhouder (via een correcte prijs van 500.000 euro met doorverkooppercentage), met Lars Montegnies, Aboubacar Conte en Amadou Diallo ook noh drie jongens die te licht werden bevonden. RSCA lichtte ook de optie op Keisuke Goto, een jaar geleden nog door de Deense mensen gehaald. Bij de jonkies werd het aanvallende compartiment versterkt, defensief zal het verlies van Lapage moeten opgevangen worden door andere jonkies. Zo evolueert Kaïs Barry goed de laatste maanden, zeker in een driemansdefensie.
Anderlecht gaf na de zomermercato aan dat er wel degelijk bepaalde middelen waren, onze redactie ontkende dat verhaal. Fredberg moest immers verkopen vooraleer hij spelers kon halen, the same voor Renard. Anderlecht verkocht voor ongeveer 6,7 miljoen euro in januari. Ze haalden voor 10,4 miljoen euro aan spelers. Zo tikken ze dit seizoen voor RSCA Futures én de eerste ploeg af op 13,4 miljoen euro aan gedane transfers. De kassa werd gevuld met net geen 25 miljoen euro. Enkel Antwerp spendeerde als topclub minder aan transfers dan RSCA.
Het zegt ook veel over de financiële slagkracht van Paars-Wit. Mogen we dan wel verwachten dat zij ploegen als KRC Genk en Club Brugge de loef kunnen afsteken? Is de realiteit niet dat een derde plaats het hoogst haalbare is en de rest stunten?
Vooral jonge spelers
Renard haalde goedkope jonge talenten, waarvan de impact nog moet blijken. Maar bij RSCA moet je er meteen staan in de A-kern, 18 of 27 jaar. Het is, zeker na jaren zonder prijzen, tijd om meteen resultaten op de mat te leggen. Het valt af te wachten of deze aanpak gaat renderen op de korte termijn.
Het is wel duidelijk dat Renard zijn netwerk op de Franse markt, met makelaars die bekend zijn in het Belgisch voetbal, heeft aangesproken. Onze redactie vernam enkele weken na de aanstelling van Renard dat er in 2025 héél veel transfers gingen gebeuren bij Anderlecht. Er werden er nu al 16! transacties (beide teams in- en uitgaand) op een maand afgerond. Komende zomer meer van dat. Of dat een goede zaak is, dat moet nog blijken…
De wintermercato was geen voorbeeld van ‘we geven er een lap op’, zoals Marc Coucke aanhaalde. In aantal zeker, maar het effect op korte termijn moet blijken. De fans verwachten minstens een bekerfinale en een plaats in de top drie. De druk staat dus op de ketel.
Is Anderlecht echt versterkt? We denken voorlopig 50/50. Achteraan zeker wel, offensief lijkt ons dat niet meteen op de korte termijn. Paars-Wit rekent meer dan ooit op Thorgan Hazard in het aanvallende compartiment, dat lijkt ook een feit.
CR