Terwijl de reguliere competitie afstevent op een alweer spannende ontknoping, en vervolgens ook de play-offs ongetwijfeld opnieuw voor vuurwerk zullen zorgen, wordt er achter de schermen druk gediscussieerd over het format van de Jupiler Pro League. Plots lijkt een opvallend voorstel in polepositie te liggen.
De voorbije weken geraakte reeds bekend dat er momenteel drie alternatieven op tafel liggen: de huidige formule, weliswaar zonder Relegation Play-Offs en puntenhalvering, het Europese model waarin niet iedereen het elk seizoen tweemaal tegen mekaar zou opnemen, of een terugkeer naar een klassieke competitie met 18 ploegen zonder play-offs.
Play-Downs meteen geschrapt
In een opvallende plottwist is de kans volgens Het Laatste Nieuws plots zowaar reëel dat die laatste optie het zal halen. Meer nog: de verandering zou dit seizoen dan al ingaan, wat betekent dat de gevreesde play-downs gewoon worden geschrapt. Door de uitbreiding van de hoogste klasse zou enkel de hekkensluiter nog barrages moeten afwerken.
Een op z'n zachtst gezacht opvallende wending waardoor er in plaats van drie ploegen slechts één team riskeert te zakken en het merendeel van de degradatiekandidaten in één klap uit de gevarenzone zou belanden. Op drie speeldagen voor het einde kan Beerschot alleen nog KV Kortrijk bijbenen, dat weliswaar eveneens al vijf punten voorsprong telt.
Terug naar klassieke formule
Op die manier wisten de topclubs, die pleiten voor minder druk op de kalender, de zogenaamd mindere goden dus alsnog te paaien. Een week nadat er nog geen oplossing uit de bus viel won het verrassend simpele ontwerp ook volgens Sporza aan de vooravond van de officiële stemming tijdens de Algemene Vergadering ineens in sneltempo aan kracht.
Hoewel het laatste woord vast nog niet gezegd is, en er een tweederdemeerderheid nodig blijft om het format effectief te wijzigen, lijken de play-offs na meer dan een decennium dus te verdwijnen uit onze hoogste afdeling. Donderdag wordt er officieel gestemd over het format, waarover volgens HLN ondertussen zelfs al een algemene consensus bestaat.