Sportief kende Anderlecht een absolute topweek. De recordkampioen vocht zich voorbij Antwerp naar de bekerfinale, een paar dagen later klopte het The Great Old ook in de eigen competitie. Extrasportief zat er echter een 'geurtje' aan die zege.
Sportieve rust met Turks hapje
Paars-Wit lijkt door de overwinning tegen Antwerp zo goed als zeker van de Champions' Play-Offs, begin mei mag het ook aantreden in de bekerfinale. Deze week wacht tussendoor nog een fraai Europees hapje met het Turkse Fenerbahce.
Relatieve rust dus bij de recordkampioen, het is ooit anders geweest. Toch zijn er buiten het veld de nodige problemen en die zijn van een heel 'aparte' aard.
"De ammoniakgeur is niet te harden"
Zo klagen verschillende supporters vandaag de toestand aan van de urinoirs. "De staat van de pissijnen aan onze kant buiten het stadion is verschrikkelijk", geef Simon Steverlinck aan bij VRT NWS. "Die worden niet meer geledigd, en als ik via ingang 6 het stadion binnenga, komt de ammoniakgeur me tegemoet." Er zouden verschillende meldingen geweest zijn bij de club, al kwam er geen oplossing.
Simon staat duidelijk niet alleen met zijn mening, op X worden regelmatig beelden gedeeld van de erbarmelijke toestand van sommige urinoirs/WC in en rond het Lotto Park.
Schoonste ploeg van het land roept de stadionomroeper.
— Simon (@ssteverlinck) February 9, 2025
Al 100 keer voor gemaild. In deze drek van pis met al maanden uitpuilende en nooit geledigde toiletten moeten wij het doen als supporters. Dit is echt slechte wil van @rscanderlecht @CouckeMarc @BRUZZbe @HLN_BE pic.twitter.com/8S8xIFXsNd
Supporters en Club lijnrecht tegenover mekaar
Volgens de woordvoerder van Anderlecht, Mathias Declercq, is het allerminst de bedoeling dat deze WC's nog gebruikt worden. "Die urinoirs zijn daar in het verleden tijdelijk geplaatst omdat er nood was aan extra toiletten. Maar met de opening van de fanzone in tribune 3 zijn deze toiletten niet meer nodig. De fanzone biedt plaats aan een 30-tal zittoiletten en 40 urinoirs en de sanitaire capaciteit is zo gevoelig verhoogd. De bedoeling is dat de tijdelijke toiletten en de betonblokken zo snel mogelijk weggehaald worden, maar in tussentijd moeten supporters daar dus niet meer urineren. Er zijn voldoende alternatieven in het stadion."
Een uitleg die op een koude steen valt bij Steverlinck. "Sinds wanneer zijn betonnen platen een universeel teken dat iets niet gebruikt mag worden?", vraagt hij zich af. "Dan hangen ze daar beter rode linten of een verbodsbord. Maar die toiletten staan er zoals ze er vroeger stonden, en ze worden dan ook gebruikt zoals ze vroeger werden gebruikt." Zo zit er toch een haar in de boter tussen fans en de club.
Blijkbaar is het onze schuld…
— Simon (@ssteverlinck) February 11, 2025
Wat denk je @CouckeMarc, eens een tour van het stadion doen om de supportersbeleving te ontdekken. Zovele malen gemeld en nu schijnbaar uit de lucht vallen…#rsca@rscanderlecht pic.twitter.com/rtpcxgsRrT