De Belgische voetbalbond is van plan om alle aangesloten jeugdspelers te laten keuren. Deze keuring zou verplicht worden om het risico op plotse hartaandoeningen in de kiem te smoren. Vorige zondag overkwam dit een jeugdspeler uit Merksem.
De speler, zestien jaar oud, zakte zondag tijdens de wedstrijd KSK ‘s Gravenwezel – SC Merksem ineen. Maandag was hij nog steeds in kritieke toestand. Dit geval zette de KBVB aan het denken en kwam tot het besluit dat medische testen wel eens verplicht zouden worden. De kans dat hartfalen niet aan het licht komt bij de jonge voetbllertjes wordt verminderd.
"Het gebeurt in het wielrennen, een sport waar het hart nog meer belast wordt. De wielerbond was enkele jaren geleden de eerste om het verplicht te maken", zegt Stefaan Van Loock van de voetbalbond aan
Het Laatste Nieuws. Vijf op 100 000 gevallen hebben een risico op hartproblemen. De tests zouden deze mensen kunnen uitpikken. Dan zouden deze extra zorg kunnen verkrijgen en een aantal keren per jaar op controle moeten bij de arts.
Een sportmedische keuring is niet kosteloos. De kosten zijn om en bij de vijftig euro. Het RIZIV komt er wel niet in tussen en het volledige bedrag moet uit eigen zak betaald worden. Maar niet iedereen moet een volledig hartonderzoek ondergaan. "We hebben een screeninglijst van 20 vragen. Als daar overal "neen" op geantwoord wordt, dan is een simpel onderzoek van hartslag, bloeddruk en longen meer dan voldoende. Pas als de arts iets opmerkt, of als het kind zelf aangeeft dat er problemen zijn, is een elektrocardiogram - een registratie van de hartactiviteit - vereist", verduidelijkt Goossens op
Studio Brussel."
Een gekende speler met een hartkwaal is Anthony Van Loo. Er kwam in 2008 aan het licht dat hij een hartkwaal had en een defibrilator werd bij hem ingeplant. De ex-speler van KSV Roeselare kreeg een hartstilstand tijdens de match tegen Antwerp FC. Hij werd gered door zijn defibrilator.