Wanneer de Rode Duivels spelen, gaat een deel van de inkomsten naar de kas van RSC
Anderlecht, dat staat deze week te lezen in
Sport/Voetbalmagazine. Het zou gaan om opbrengsten uit de catering.
In 1988 verliet Racing Jet de Heizelvlakte om in Waver te gaan spelen. Voor een pak jeugdspelers was die verhuis geen makkelijke zaak en dus zocht de toenmalige burgemeester Hervé Brouhon contact op met Constant Vanden Stock, voorzitter bij Anderlecht. Die wou wel meewerken aan een oplossing, maar dan wel aan dezelfde condities als de vorige uitbater van het domein. Racing Jet had immers van de stad de toelating gekregen om eten en drank te verkopen bij alle evenementen op de Heizel. Het gaat dan om wedstrijden van de Rode Duivels, maar ook de Memorial Van Damme, de bekerfinale én concerten.
Vanaf dat moment erfde de vzw
RSCA Center Brussels de rechten voor deze uitbating. Toen er in het schepencollege enkele vragen opkwamen waarom Anderlecht zoveel geld opstreek bij concerten van bijvoorbeeld Céline Dion of Bruce Springsteen, werd de reglementering lichtjes aangepast. Sinds 2008 kan de vzw enkel nog worden ingezet bij sportmanifestaties in het kader van het BOIC. Rugbyinterlands en niet-sportgebonden manifestaties horen daar niet bij.
Anderlecht profiteerde dus twintig jaar ten volle van alle evenementen op de Heizel. Nu is dit wat ingekrimpt, maar dan nog mag Anderlecht niet klagen. In 2011 waren zes sportwedstrijden in zijn totaliteit goed voor een slordige 205.000 aanwezigen. Dat komt overeen met negen keer een uitverkocht Vanden Stockstadion. Een euro winst per verkochte consumptie, maakt voor Anderlecht dus al een serieus verschil.
Emile Servranckx, executive director van RSCA Center Brussels, nuanceert de zaak toch wat. "Aanvankelijk waren het vrijwilligers die in de kraampjes stonden, maar door de Voetbalwet is de reglementering veel strikter geworden. Zo werd het bijvoorbeeld verboden om nog hamburgers te bakken binnen het stadion. Daarom zijn er een twintigtal barakken opgetrokken rond het stadion. We moeten nu in onderaanneming werken, momenteel is dat met de cateringfirma Bevers. De huur van de locaties en de burelen op de Heizel, personeel, stewards, enzovoort, dat kost ook allemaal geld. Het is dus bijlange niet zo dat al wat binnenkomt naar ons gaat."