Scheidsrechters krijgen het hard te verduren in ons land. Regelmatig is er wel een coach of speler die kritiek heeft op een van de Belgische arbiters. Straks zijn de Belgische scheidsrechters er alvast niet bij op het Europees Kampioenschap in Frankrijk. Sportpsycholoog Jef Brouwers geeft hen enkele tips.
Brouwers is zelf een voormalige referee. Hij werd tijdens de afgelopen winterbreak naar de 'oefenstage' van de Belgische scheidsrechter in L’Alfàs del Pi gevlogen. Want in de maand december was er weer veel kritiek gekomen op het optreden van de Belgische scheidsrechter.
In de jaren 80 was Brouwers zelf scheids, weliswaar op een lager niveau. "Ik was overtuigd dat ik nog een bijdrage kon leveren. Eerst als scheidsrechter, nadien als psycholoog", zegt de psycholoog, die op 33-jarige leeftijd stopte met voetballen, in
Sport/Voetbal Magazine.
"Het devies in mijn tijd was: niet fluiten volgens het boekje, anders gaat het fout. Nu moet het andersom of het gaat fout. Onze maatschappij is zo geëvolueerd: autoriteit moet elke keer juist zitten of ze wordt bekritiseerd. Een scheidsrechter die bij het reglement blijft, vergroot zijn invloed. Veel meer dan men denkt: het reglement helpt iemand om een topscheidsrechter te worden. Niet of iemand charismatisch is."
In Spanje zag hij ook de wedstrijd tussen Espanyol en Barcelona op tv. "De scheidsrechter ging totaal de mist in. Er is een fase waarbij de keeper van Espanyol het been van Messi doormidden wil trappen. Er ontstaat een rel, die maar blijft duren omdat de scheidsrechter dan al helemaal weg is. Waarom? Omdat hij de wedstrijd was ingestapt met het idee dat hij die met zijn charisma en ervaring in goede banen zou leiden. Hij paste het reglement niet toe. Dan loopt het uit de hand."