Op het
WK 2014 in Brazilië is er mogelijk, naast hopelijk de Rode Duivels, nog een Belg actief: Bart Caubergh. De 28-jarige voetbalconditietrainer tekende een contract tot na het WK 2014 bij de Iraanse voetbalbond. Het land heeft als doel om zich te kwalificeren voor het WK en dat wil het met Carlos Queiroz aan het roer bewerkstelligen. Caubergh zal zo intensief samenwerken met de Portugees die onder meer werkzaam was bij Real Madrid en Manchester United.
De Limburger werd geprezen om zijn werk bij KRC Genk. Toen Frank Vercauteren naar Al Jazeera vertrok, ging Caubergh mee. Volgens hem was het een leerrijke ervaring. "Het was een heel leerrijke periode voor mij in Al Jazeera in de samenwerking met Frank Vercauteren en Hugo Broos. Overal ter wereld moet je rekening houden met de plaatselijke cultuur. Het werd ons al snel duidelijk dat we met een heel aantal dingen rekening moesten houden."
"Eerst en vooral was het jammer dat we pas eind augustus werden aangesteld. De voorbereiding was toen al meer dan een maand bezig. De spelers hadden een zomerstop van bijna drie maanden gehad en in augustus amper getraind. Het is ook een belangrijke periode waar je je spelers beter leert kennen. Pas vanaf begin september, na de ramadan, zijn we er effectief aan begonnen op de manier zoals wij dat wilden."
Op weg naar Brazilië
Het avontuur duurde echter niet lang. Vercauteren werd na acht maanden ontslagen, en Broos en Caubergh mochten ook opkrassen ondanks de niet onaardige resultaten. "We startten sterk aan de competitie met een zestien op achttien. Bij ons ontslag, begin maart, stonden we op de derde plaats op zeven punten van de uiteindelijke kampioen Al Ain. Al Jazeera eindigde vierde op twintig punten van Al Ain en behaalde nog slechts 9 op 24. Zowel voor de President's Cup als de Etisalat Cup hadden we ons geplaatst voor de halve finale, en we hadden onze eerste wedstrijd in de Champions League gewonnen."
Na zijn ontslag nam hij even rust. "Ik ben nog een maand in Abu Dhabi blijven wonen en heb een maand vakantie genomen, samen met familie en vrienden. Bij mijn terugkomst in België heb ik me de tijd gegeven om de rest van de familie en vrienden terug te zien en bij te praten. Maar zowel in de Emiraten als in België ben ik begonnen met me verder bij te scholen. Ik ben naar een aantal opleidingen geweest en heb met verschillende mensen afgesproken om specifieke dingen te bespreken", vertelt hij aan
VoetbalNieuws.
En toen kwam het aanbod van Iran. "Ik ben na vier maanden fris en met enorm veel werklust begonnen aan mijn nieuwe job bij de nationale ploeg van Iran. We hebben net een stage in Hongarije achter de rug, en ik heb in Teheran alles contractueel in orde gebracht en vandaag (woensdag) vertrek ik opnieuw voor veertien dagen op stage naar Jordanië en Libanon. Op 5 september spelen we vriendschappelijk in Jordanië, op 11 september de derde kwalificatiewedstrijd in Libanon. Iran is ingedeeld in een groep met Zuid-Korea, Qatar, Uzbekistan en Libanon."
"Na een 4 op 6 en met nog zes kwalificatiewedstrijden te gaan, heeft Iran een grote kans op het WK 2014 in Brazilië. De eerste twee landen in de groep zijn immers rechtstreeks geplaatst. Deze ultieme kans om deze werking te ondersteunen, alsook de samenwerking met coach Carlos Queiroz hebben me overtuigd tot dit project. Voorts is bij de nationale ploeg van Iran de discipline optimaal. Iedereen zit op dezelfde missie, namelijk kwalificatie voor het WK in Brazilië."
Vossen fysiek indrukwekkend
Toen Genk schitterde in de play-offs en kampioen werd, was deels te danken aan de voorbereidingen van Caubergh. Over enkele spelers kwam hij onder de indruk." Bij KRC Genk was Jelle Vossen fysiek sterk. Altijd beschikbaar op training, in die twee jaar nooit gekwetst (op een enkelletsel na) en steeds aan 100% getraind. Vooral dat laatste was belangrijk om met objectieve gegevens aan te tonen dat je je grenzen op het vlak van conditie en snelheid steeds kan verleggen. In het kampioenenjaar was hij enorm belangrijk voor het team."
"Hetzelfde gegeven bij Daniel Tözser, zij zijn beiden een voorbeeld hoe je je als team kan ontwikkelen als de spelers steeds beschikbaar zijn en het hele seizoen fitter worden en in de play-offs zelfs opnieuw fris zitten. Inzake specifieke kwaliteiten vind ik de snelheid van Marvin Ogunjimi, de versnelling van Kevin De Bruyne, de duelkracht van Erik Matoukou sterk en als keeper uiteraard Thibaut Courtois, die volgens mij nog een extra potentieel heeft."
Internationaal ziet hij enkele toppers die als de ‘moderne voetballer’ bestempeld kunnen worden. "Er zijn heel wat voorbeelden geweest van de moderne voetballer, zoals Luis Figo en momenteel Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. Interessanter vind ik om na te denken hoe de moderne voetballer er gaat uitzien binnen tien jaar op het WK 2022 in Qatar. Dit gegeven bepaald namelijk mee de opleiding van de huidige jeugdspelers, leiden we ze op voor het voetbal van vandaag of van morgen? Bekijk maar eens welke evolutie het voetbal heeft meegemaakt de laatste tien jaar. Op het vlak van het fysieke is dat bijvoorbeeld de procentuele toename van het aantal sprints per wedstrijd."
(Morgen kan u hier Deel 2 lezen. Dan heeft Caubergh het over het belang van Frank Vercauteren en Raymond Verheijen en hoe een voorbereiding op een nieuw seizoen professioneel wordt aangepakt.)