Voor RC Genk was de eerste internationale break dit jaar overbodig. De landskampioen kende een tegenvallende competitiestart met onder meer twee nederlagen tegen Zulte Waregem en KV Mechelen. Maar daarna begon RC Genk net terug in een flow te raken. Het voetbal was niet hoogstaand, maar het laatste halfuur tegen Club Brugge was wel hoopgevend. En dan moeten de Limburgers nog op volledige kruissnelheid raken...
Deze zomer kocht Genk voor flink wat kapitaal in. Er werd maar liefst 33 miljoen euro uitgegeven aan nieuwe spelers, wat ook nodig was na het vertrek van verschillende sterkhouders. Maar voorlopig halen die nieuwkomers nog niet allemaal het niveau van hun voorgangers. De competitiestart met slechts 3 punten op 9 was daar een gevolg van.
De druk nam dan ook snel toe, maar Genk herpakte zich en bleef ongeslagen tegen Waasland-Beveren, Anderlecht en Club Brugge. Vervolgens werd het ritme dus onderbroken door de interland-periode, maar heel erg hoeft dat niet te zijn. Op die manier krijgt Mazzu de tijd om zelf zijn zaakjes wat te regelen, want op tactisch vlak kan er wel nog wat vooruitgang worden geboekt.
TSJECHISCHE KLASSE
En één man die daarvoor moet zorgen is Patrik Hrosovsky. Dankzij de Tsjechische zomeraanwinst is de balans op het middenveld alvast teruggevonden. Eind vorig seizoen werd dat evenwicht na het vertrek van Alejandro Pozuelo nog hersteld door de inbreng van Bryan Heynen. Deze zomer verliet echter ook Ruslan Malinovskyi dan weer het Genkse schip waardoor nogmaals een nieuwe oplossing gevonden moest worden. Daarvoor was het wachten op de langverwachte aankomst van de veelzijdige middenvelder. Hrosovsky lijkt de missing link te worden: Heynen kan hierdoor iets hoger gaan spelen en de druk op de schouders van Sander Berge wordt wat weggenomen.
De 27-jarige Tsjech werkte eerst nog de Europese voorrondes af met Viktoria Plzen, waardoor zijn speelminuten voorlopig beperkt waren. Daar komt na de break echter ongetwijfeld verandering in. Tegen Club mocht Hrosovsky immers invallen in de tweede helft en domineerde hij tegen het goed gerodeerde middenveld van Blauw-Zwart. Puur voetballend of recupererend, Hrosovsky stak er bovenuit. Zelfs Hans Vanaken had de grootste moeite van de wereld tegen de Tsjech, de Gouden Schoen kon zijn frustratie bij momenten niet meer camoufleren.
Nochtans ging Genk met zijn komst tegen de clubstrategie in. Een 27-jarige middenvelder van Viktoria Plzen die nog nooit buiten Tsjechië heeft gevoetbald, en dan nog eens voor meer dan 5 miljoen euro aangekocht.... Het stond lijnrecht tegenover de vele jonge talenten die telkens voor een prikje werden opgehaald. Maar TD Dimitri de Condé bewees andermaal zijn unieke neus voor talent en zag dat Hrosovsky exact was wat de ploeg nodig had: ervaren, kwalitatief, compleet én een leider. Plots lijkt die 5 miljoen euro een koopje.
KWALITEITSINJECTIES
In slechts 62 speelminuten overtuigde Hrosovsky de Genkse achterban van zijn kunnen. En dan krijgt Mazzu er weldra nog een groot wapen bij: Théo Bongonda, de recordaankoop van maar liefst 7 miljoen euro. Door een rugblessure kwam de talentvolle winger nog niet in actie bij Genk, stilaan Bongonda echter terug wedstrijdfit. Hij moet de gedoodverfde opvolger worden van Leandro Trossard, de verwachtingen liggen dan ook enorm hoog voor de 23-jarige. Maar als hij zijn niveau van bij Zulte Waregem nog maar kan benaderen, hebben de Limburgers er een nieuwe smaakmaker bij.
En ook helemaal voorin heeft Mazzu sinds kort de beschikking over een nieuw breekijzer. Aan de mouw van Paul Onuachu werd al maandenlang getrokken, maar het lukte pas deze zomer om de Nigeriaanse aanvaller binnen te halen. Prijskaartje: 6 miljoen euro. Op 25-jarige leeftijd moet ook hij een transfer voor de korte termijn zijn, Onuachu speelt namelijk al zeven seizoenen in Denemarken en is het Europese voetbal dus al even gewoon. Voor zijn laatste werkgever FC Midtjylland scoorde hij 74 doelpunten (+23 assists) in 181 wedstrijden. Dat is bijna om de wedstrijd een gescoord doelpunt. Ally Samatta heeft er dus een stevige concurrent bij.
DE WACHTKAMER
De andere aanwinsten moeten dan weer vooral op langere termijn renderen. Voor zijn aankomst in Genk werd er al veel geschreven over Ianis Hagi. Vooral dankzij zijn familienaam, maar ook door zijn onmiskenbaar talent. Voorlopig moet de 20-jarige Roemeen zich echter nog aanpassen aan zijn nieuwe ploeg en nieuwe omgeving. Maar Genk kan het zich ook permitteren hem de nodige tijd te gunnen. Op het centrale middenveld zijn de plaatsen al erg duur met het hernieuwde triumviraat Berge, Hrosovsky en Heynen. Hagi lijkt momenteel dus een project op langere termijn, al zal hij dit seizoen zijn kansen krijgen.
Iets jonger is het Zweedse supertalent Benjamin Nygren (18), die toch zo'n 3,8 miljoen euro kostte. Voorlopig is zijn transfer nog geen onverdeeld succes, logisch aangezien Mazzu hem nog niet posteerde op zijn favoriete positie. Tegen KV Mechelen en KV Kortrijk speelde Nygren centraal op het middenveld terwijl hij van nature een zuivere flankaanvaller is. Genk maakt zich echter niet ongerust. "Nygren is een absoluut toptalent, dat gaan jullie nog wel zien.", liet voorzitter Peter Croonen vorige week nog verstaan.
OUTSIDER VOOR DE TITEL
Ondanks de tegenvallende start zit er dus wel degelijk muziek in de ploeg van Mazzu. Wanneer de meeste nieuwkomers hun draai gevonden hebben, is Genk een niet te onderschatten tegenstander. Maar ook de gebleven sterkhouders van vorig jaar hebben niet opeens hun kwaliteiten verloren. Samatta, Berge, Uronen en Maehle waren voorlopig wisselvallig, hun meerwaarde staat buiten kijf.
Laat daarnaast nog eens een Hagi, Nygren of Cuesta volledig ontwikkelen en de blikken in de Jupiler Pro League zullen weer op de Luminus Arena gericht zijn. Een titelfavoriet is de landskampioen dit seizoen niet, een gevaarlijke outsider des te meer. Alleen is het hopen dat die Champions League niet te vroeg komt...