De Belgische scheidsrechters staan onder hoge druk en krijgen steeds vaker te maken met agressie en dat is een doorn in het oog van scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen. Hij wil dat zijn scheidsrechters meer autoriteit uitstralen op het veld en daarom krijgen de Belgische topscheidsrechters binnenkort lessen lichaamstaal.
"Gedecideerd een gele kaart geven, met autoriteit het muurtje zetten: je kan het echt leren", onder dit motto verklaart scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen zijn beslissing om zijn toprefs naar de les te sturen. De Belgische Voetbalbond denkt zo een manier gevonden te hebben om te vermijden dat scheidsrechters constant kritiek krijgen. Tijdens de winterstop in januari zullen enkele topscheidsrechters uit eerste klasse drie dagen een cursus krijgen van voormalig topref David Elleray.
Elleray is zelf ex-referee in Engeland en is er momenteel de baas van het scheidsrechterscomité. Hij heeft dus meer dan genoeg ervaring met het omgaan met topwedstrijden en zal zijn Belgische collega's leren hoe ze hun lichaamstaal kunnen verbeteren. Vorige maand staakten West-Vlaamse arbiters nog omdat ze steeds vaker af te rekenen krijgen met allerlei vormen van geweld, en daar moet een einde aan komen.
Jeurissen gelooft dat zekerheid uitstralen op het veld en tonen dat een ref de touwtjes stevig in handen heeft daarin een grote rol kan spelen. "Hoe je je beweegt, de expressie op je gezicht, hoe je aangeeft dat een speler een fout heeft gemaakt: dat is allemaal erg belangrijk. Dat weten we natuurlijk al jaren, maar vroeger werd er gewoon van uitgegaan dat een scheidsrechter het had of niet. Terwijl je daar echt op kunt trainen. En we hebben heel wat jonge scheidsrechters tegenwoordig, daar is het aspect lichaamstaal vaak toch wel voor verbetering vatbaar."
Naast hoe het wel moet, zullen de arbiters ook te zien krijgen hoe het niet moet. "Een gele kaart geven bijvoorbeeld: als je dat met een slap handje doet, dan maakt dat geen goede indruk", aldus Jeurissen in
Het Nieuwsblad. De voormalige Italiaanse topscheidsrechter Pierluigi Collina moet als grote voorbeeld dienen in de aankomende cursus. "Die kon met zijn lichaamstaal veel afdwingen, al had die natuurlijk ook zijn uiterlijk mee."
Dit initiatief blijft echter niet beperkt tot de scheidsrechters uit de Eerste Klasse. Op één van de drie dagen in Knokke kunnen ook talenten uit tweede en derde klasse komen luisteren naar Elleray. Bovendien zijn er ook voor scheidsrechters uit de lagere reeksen, die nog het vaakst van al het slachtoffer zijn van agressie, ook tips voorzien, al zullen die niet van Elleray komen, maar eerder op talentdagen meegegeven worden.