Onlangs waren we te gast bij de Engelse topper bij de vrouwen: Chelsea-Tottenham. The Blues wonnen op Stamford Bridge met 1-0 van de Spurs en dat voor 24.564 toeschouwers. Bart Caubergh (ex-KRC Genk) is sinds dit seizoen ‘Head of Performance’ bij de vrouwenploeg van Chelsea en Voetbalnieuws had op het trainingscomplex in Cobham een gesprek met de Limburger.
Voor Caubergh was de partij tegen Tottenham het begin van een nieuw seizoen. "We hebben tien weken voorbereiding gehad, waarin heel veel speelsters op verschillende momenten bij de groep zijn gekomen. We zijn op 1 juli gestart met amper zes speelsters en degenen die op het WK aanwezig waren, kregen na hun laatste partij daar minstens drie weken vrij. En op 1 augustus hadden we de volledige kern ter beschikking."
Onze redactie bezocht Caubergh op het oefencomplex van Chelsea, waar ook de vrouwen trainen.
Chelsea FC Women is goed gestart dit seizoen met 7 op 9 in de competitie en won onlangs ook haar eerste wedstrijd voor de Continental Cup. De ambities van de ploeg zijn zeer duidelijk. "De manager is al zeven jaar dezelfde en de spelersgroep is ook al een heel tijdje samen. De doelstelling is zeer duidelijk: prijzen winnen! Vorig jaar werden ze derde en speelden ze de halve finale van de Champions League. De partij tegen Tottenham was het eindpunt van de voorbereiding, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk met een basis van zeven jaar. Hier is inzake management, spelerskern, staf en faciliteiten al heel veel werk verricht."
Caubergh is sinds deze zomer aan de slag bij Chelsea.
Zelfde middelen moeten mogelijk zijn in het vrouwenvoetbal
Het vrouwenvoetbal leeft meer dan ooit. In België worden de wedstrijden van de Belgian Red Flames live uitgezonden, Anderlecht promoot het vrouwenteam volop met het Champions League-avontuur, het WK was wereldwijd een enorm succes en de premies van het Finse mannen- en vrouwenteam werden op dezelfde hoogte gezet. Chelsea promootte zijn openingswedstrijd tegen Tottenham en zette maar liefst 1.000 extra stewards in om de fans te begeleiden. De sfeer was uitgelaten en deed denken aan de sfeer in de Major League Soccer: een uitstap met het gezin en genieten van het spektakel op en rond het veld.
"Er is meer aandacht voor het vrouwenvoetbal, vooral door het WK dat ook vers in het geheugen ligt. Er wordt ook veel aandacht aan gegeven in Engeland. De derby in Manchester lokte veel volk, onze wedstrijd tegen Tottenham ook, wedstrijden die live op tv worden uitgezonden… Het was de tweede vrouwenwedstrijd ooit die op Stamford Bridge werd gespeeld. We spelen op onze locatie meestal voor 3.000-4.000 toeschouwers. Hopelijk kunnen we nog meer volk lokken de komende maanden."
Tegen Tottenham zaten er bijna 25.000 fans in Stamford Bridge.
Caubergh zette dus de stap naar het vrouwenvoetbal en daar had hij zijn redenen voor. "Manager Emma Hayes en ik kennen elkaar al enkele jaren via cursussen en opleidingen die we samen hebben gevolgd met de World Football Academy. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen en we hebben een aantal keren gesproken via de telefoon en ik werd dan ook uitgenodigd op Stamford Bridge. Het is de eerste keer dat ik werk in Engeland, dat is een aparte stap voor mij. Daarnaast is er uiteraard ook de samenwerking met een nieuwe manager. Toen ik haar enkele jaren geleden ontmoette tijdens een cursus bij Feyenoord, zei ik al tegen een collega dat ik ooit met haar zou willen werken. Ze 'triggerde' mij inzake management, coaching en persoonlijkheid."
Het was de tweede vrouwenwedstrijd ooit van Chelsea op Stamford Bridge.
Vrouwelijke atleten moeten niet getraind worden als mannen
Voor de 'Head Of Performance' is het ook een nieuwe uitdaging, want er moet toch met een aantal parameters rekening worden gehouden. "Je kan vrouwelijke voetbalspeelsters niet op dezelfde manier benaderen als de mannelijke spelers, dus iedereen heeft een aparte benadering. Bij Chelsea spenderen we veel aandacht aan de persoon op zich – het sociale, emotionele, de menstruatiecyclus, eten, drinken, slapen, herstellen, gymtraining, alles wat er op en langs het veld gebeurt – ,dat iedereen individueel wordt benaderd en dit binnen de planning van het team. In functie van de teamplanning en het individu maken we dus een heel individuele planning."
"Maar net als bij de mannen gaat het om winnen. Alleen het verschil in begeleiding en benadering is anders en voor mij is het wel een grote eyeopener, ook inzake professionalisme. Dat is hier echt top. Verder is ook de professionele band zeer belangrijk, want de doelstellingen zijn zeer duidelijk en we hebben een relatief kleine kern van maar 20 speelsters. Ze moeten vertrouwen hebben in het proces en weten waarom we iets doen in dat proces. De vrouwen trainen op hetzelfde complex als de mannen en de jeugd. Ver van het drukke centrum, maar mooi genesteld in een groene omgeving. Alles is er aanwezig."
Vrouwelijke atleten moeten anders getraind worden dan mannelijke atleten.
Frank Lampard
"Naast de communicatie met de nationale ploegen -we hebben internationals bij Engeland, Zweden, Noorwegen, Duitsland, Zuid-Korea, Wales, Schotland en Zwitserland- is één van mijn taken binnen Chelsea ook de connectie met de mannenploeg en de Academy. Ik heb regelmatig contact met andere departementen binnen de club en hier is zoveel kennis en ervaring beschikbaar. Alles is aanwezig bij Chelsea en dat proberen we te optimaliseren voor de vrouwenwerking."
"De interesse vanuit het mannengedeelte? Frank Lampard en enkele spelers waren aanwezig bij de partij tegen Tottenham. Soms kijken ze ook naar de trainingen, dus er is wel interesse. 'Many teams, one club' is de slogan van Chelsea en dat klopt ook wel: iedereen is vrij toegankelijk en het zijn zeker geen drie eilanden: mannen, vrouwen en jeugd."
Caubergh tijdens de match tegen Tottenham op de tweede rij uiterst rechts.
Geen OHL
Caubergh hoopt een tijdje bij Chelsea te blijven, ook al kon hij in de zomer in België aan de slag. "Ik woon met mijn vrouw en zoontje op een kwartier van het oefencomplex. Dat valt super goed mee en mijn vrouw is na twee weken hier bevallen van onze eerste zoon. We hopen hier nu wat langer te kunnen blijven, ik voel me hier nu al zeer goed. Ik wil hier iets uitbouwen en hoe lang dat is, dat kan je in de voetbalwereld nooit zeggen. België is altijd wel mogelijk in de toekomst en deze zomer was onder meer Oud-Heverlee Leuven een optie. Maar dat is keuzes maken en het ging vooral over wat mogelijk was bij Chelsea."
"Als Head of Performance ben ik verantwoordelijk voor 'het team behind the team', alsook de connectie met alle externe en interne specialisten, namelijk 'het team behind the team behind the team'. Ik sta elke dag ook nog op het veld. De volledige staf telt meer dan 20 personen. De medische staf wordt gecoördineerd door de dokter. De taken en de communicatielijnen zijn hier zeer duidelijk."
Chelsea FC Women wil dit jaar weer prijzen pakken.
Met passages bij onder meer KRC Genk, Al-Jazira, de nationale ploeg van Iran, Krylia Sovetov Samara, APOEL FC, Wellington Phoenix en Al Batin zag hij al veel van de wereld. "Ik heb in landen gewerkt met extreme externe factoren. In Engeland valt dat goed mee. Bij Chelsea is de grootste aanpassing voor mij het werken met vrouwen. Binnen de technische staf zijn er ook zeven vrouwelijke collega's."
"De rode draad doorheen mijn vorige avonturen? Dat het toch elke keer weer aanpassen is in een ander land. Twee zaken zijn belangrijk: informatie en kennis inwinnen over het land, de mensen, de stad, de cultuur en de gewoontes. Ten tweede het zo goed mogelijk opbouwen van relaties met de mensen. Dat is voor mij overal de rode draad en in het ene land is dat makkelijker dan in het andere."
Een sfeerverslag van de partij Chelsea-Tottenham:
🗣INTERVIEW @BartCaubergh 🗣
— Claudio Reulens 💻⚽ (@CReulens) October 6, 2019
"Het vrouwenvoetbal zit in de lift" @ChelseaFC @ChelseaFCW #CFC #Chelsea @BFCoaches https://t.co/qd3cmRpuQ5