Een basisbedrag van 50 miljoen euro, dat met bonussen kan verhoogd worden naar 58 miljoen. Paris Saint-Germain betaalde een peulschil om Internazionale-huurling Mauro Icardi definitief over te hevelen naar het Parc des Princes. In Milaan paste de Argentijn niet in de plannen van Antonio Conte, en ook de onderhandelingen omtrent een contractverlenging- en verbetering bleven maar aanslepen en uiteindelijk verhit. In Parijs rehabiliteerde Icardi zichzelf met groot succes, geen enkele andere centrale spits uit de grootste Europese competities was dit seizoen efficiënter dan de Argentijnse killer. Technisch directeur Leonardo mag zich terecht op de borst kloppen.
Leonardo arriveerde vorige zomer voor zijn tweede ambstermijn bij Paris Saint-Germain, en hij had weinig tijd nodig om een impact te maken op de zomermercato. De Braziliaan greep eerst in door de spelerskern uit te breiden, want vorig seizoen was de bank was niet meteen de sterkte van PSG. Leonardo haalde daarom Pablo Sarabia, Abou Diallo, Ander Herrera en Idrissa Gueye. Maar de ultieme droom van de Parijzenaars is het winnen van de Champions League, en dan moest er zeker nog één klepper bij. Dat werd uiteindelijk Mauro Icardi, de goalgetter van Internazionale zich op een dwaalspoor bevond in het Stadio Guiseppe Meazza. Leonardo twijfelde niet.
HECTISCHE ONDERHANDELINGEN
Icardi lukte in zes seizoenen tijd 124 doelpunten in het shirt van Inter, en daarvoor had hij amper 219 officiële wedstrijden voor nodig. De Argentijn terroriseerde de defensies van het Calcio en scoorde doelpunten bij de vleet. Tijdens de laatste vier seizoenen bij de Nerazzurri noteerde Icardi een waanzinnig gemiddelde van 0,61 doelpunt per 90 minuten. Het seizoen 17-18 spande daarbij de kroon met een waanzinnige 0,84 doelpunt per 90 minuten. Het jaar nadien hoopte Icardi en zijn vrouw/makelaar Wanda Nara op een logische verbetering van zijn contract, maar een akkoord bleef uit. Het droomhuwelijk tussen Inter en Icardi escaleerde daarna heel snel.
Icardi had in Milaan nog een contract tot en met 2021, waarbij hij jaarlijks 4,5 miljoen euro op zijn rekening mocht bijschrijven. Met dat stevig salaris was Icardi één van de grootverdieners van de Serie A, maar voor een tweevoudig Italiaanse topschutter mocht dat wel eens gecorrigeerd worden. Icardi en zijn entourage mikten niet op het duizelingwekkende loon van Cristiano Ronaldo, maar hij mocht wel meer verdienen dan landgenoot Paulo Dybala van Juventus. Wanda Nara eiste 8 miljoen euro per jaar tot 2023, wat van haar man de tweede beste betaalde speler van de Serie A zou maken. De Chinese eigenaars van Inter stelden echter hun veto en boden 'maar' 6 miljoen euro per jaar, aangevuld met bonussen. Maar Wanda Nara laat niet met zich sollen.
De keiharde onderhandelaarster wil alles uit de kan halen voor haar man, die de voorbije jaren op een indrukwekkend hoog niveau voetbalde – en scoorde. Wanda Nara smeert in de pers openlijk de interesse uit van andere clubs, en klapt op de nationale televisie uit de biecht over de onderhandelingen met Internazionale. Daarvoor keerde Icardi ook al eens te laat terug uit vakantie – samen met Lautaro Martinez nota bene – en vond Inter het stilaan welletjes geweest. Icardi moest zijn aanvoerdersband inleveren, werd persona non grata in de kleedkamer én op de tribunes. Van hero to zero, het overkwam Icardi op nog geen jaar tijd.
ZWIJGEN EN SCOREN
Leonardo en Paris Saint-Germain zagen hun kans schoon op de allerlaatste dag van de vorige zomermercato. Icardi werd gehuurd voor één seizoen, met een niet-verplichte aankoopoptie van 70 miljoen euro. Een koopje voor een garantie op doelpunten, maar een risico voor zijn reputatie als moeilijke jongen. Maar in Parijs viel Icardi op geen uitspatting te betrappen. Hij trapte zelfs niet na op Antonio Conte of sprak zelfs niet meer over de verschroeide situatie bij Internazionale. Even gooide Icardi zelfs nog met rozen over Milaan, de stad waar hij na zijn carrière wil blijven wonen. De Argentijn zette geen kwaad bloed meer. Hij focuste zich alleen nog maar op zijn prestaties op het veld. En dat loonde.
Een onbetwiste titularis was hij niet bij Paris Saint-Germain, maar Icardi bewees een uitstekende teamspeler te zijn én hij maakte ook vaak het verschil. De aanwezigheid van grote vedetten en concurrenten zoals Edinson Cavani, Angel Di Maria, Neymar of Kylian Mbappé hadden geen invloed op zijn prestaties of humeur. Icardi speelde dit seizoen ook maar 1.958 minuten, een aantal dat maar liefst tien ploegmaats overtroffen. Maar Icardi ontgoochelde zelden op het veld. Topschutter bij PSG of in de Ligue 1 werd hij niet, met 12 stuks eindigde hij als zevende, maar de efficiëntste spits in Europa wél.
DE EFFICIËNTSTE SPITS VAN EUROPA
Icardi lukte zijn 12 competitiedoelpunten middels 34 doelpogingen, omgerekend is dat een 35,2% omzetratio van kansen naar effectieve doelpunten. In de grootste vijf Europese competities kan niemand dat waanzinnig gemiddelde overtreffen. De Franse Ligue 1 is misschien wel het kleine broertje van de overige grote Europese competities, maar deze efficiëntie voor doel is daarom niet minder indrukwekkend. Bovendien oogt Icardi in de Champions League nog doeltreffender met een omzetratio van 45,4%. En in tegenstelling tot de Ligue 1 is het kampioenenbal anno 2020 nog niet stopgezet.
Op 27-jarige leeftijd lijkt Icardi de absolute top van zijn kunnen te hebben bereikt. Nooit eerder toonde hij zo'n grote efficiëntie voor het doel, zelfs niet tijdens zijn grote topseizoen 17-18, toen hij voor Internazionale maar liefst 29 doelpunten scoorde in de Serie A. Bovendien scoorde Icardi dit seizoen ook erg regelmatig met 0,8 doelpunt per 90 minuten. Onder alle spitsen uit de grootste vijf Europese competities prijkt Icardi als nummer zes bij de frequentst scorende aanvallers uit het spel – dus zonder strafschoppen. Enkel Duvan Zapata (Atalanta), Sergio Aguero (Manchester City), Josip Ilicic (Atalanta), Robert Lewandowksi (Bayern München) en Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain) scoorden nog regelmatiger dan de Argentijn.
PSG EN ICARDI WINNEN, INTER VERLIEST
Het mag dus duidelijk zijn: Paris Saint-Germain en Icardi komen als grote winnaars uit deze deal. De Argentijn kan opnieuw zijn torinstinct etaleren en de Parijzenaars realiseerden een ongelofelijk interessante transactie. Volgens Gazzetta dello Sport heronderhandelde Leonardo de oorspronkelijke aankoopoptie van 70 miljoen euro naar 50 miljoen euro. De Braziliaan profiteerde daarmee van de financiële situatie van Internazionale, dat dringend geld nodig heeft om uit te halen tijdens de komende zomermercato – Luca Tonali zou daarbij het hoofdtarget zijn. Leonardo kreeg daarom nog eens 20 miljoen euro korting op de Icardi-deal, wat enorm sluw onderhandeld is door de Parijse technisch directeur.
Die 50 miljoen euro is het basisbedrag Icardi's transfer, maar dat zal mogelijk nog worden aangedikt met 8 miljoen euro via allerhande bonussen. Deze premies zijn wellicht bepaald op diverse prestaties en successen, maar de eventuele betalingen hiervan zullen wellicht pas na één seizoen doorgevoerd worden. De voorlopige hoofdsom blijft aldus 50 miljoen euro, maar Inter voegde daarnaast nog een opmerkelijke clausule in het verkoopcontract. De Italianen hebben namelijk recht op een extra 15 miljoen euro wanneer PSG beslist om Icardi te verkopen aan een club uit de Serie A. Of hoe het doelpuntenwonder Icardi nog steeds grote schrik aanjaagt in Milaan.
POLL: Is Icardi een onderschatte spits?